Την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, το Θέατρο Πορεία με πρωτοστάτη τον Δημήτρη Τάρλοου, άνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχθεί φίλους και δημοσιογράφους για την παρουσίαση του ρεπερτορίου για την θεατρική σεζόν 2017-2018 (κι όχι μόνο). Το Πορεία είναι αναμφισβήτητα ένα από τα αγαπημένα στέκια των θεατρόφιλων θεατών, κερδίζοντας συνέχεια έδαφος στη λίστα με τις πιο sold out παραστάσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως μέσα στο Πορεία βρίσκονται (ή χάρης αυτό διακρίθηκαν) οι πιο πρόσφατες βραβευθείσες με την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη. Φέτος το Πορεία, κάνει ένα ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα τόσο με το πολύ ελκυστικό του ρεπερτόριο όσο και με την καινοτόμα διαδικτυακή του πλατφόρμα.

Θέατρο Πορεία | Το πρόγραμμα για την περίοδο 2017 – 2018


Στην σκηνή του Πορεία, μας υποδέχτηκε ο Δημήτρης Τάρλοου, που φέτος υπογράφει την σκηνοθεσία 4 παραστάσεων –συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Χίμαιρας που επιστρέφει για 4η χρονιά- και παρουσίασε το φετινό ρεπερτόριο. Ο πολυσχιδής καλλιτέχνης, αναγνώρισε πως το Πορεία έκανε φέτος δύσκολες επιλογές, αλλά πιστεύει πως θα λειτουργήσουν. Στις διεκδικήσεις του θεάτρου, επεσήμανε την επιθυμία για ένα άνοιγμα στο εξωτερικό. Το Πορεία άλλωστε έχει συστήσει στο ελληνικό κοινό ξένους σκηνοθέτες όπως ο Τσέζαρις Γκραουζίνις και Όσκαρας Κορσουνόβας. «Επιδίωξή μας είναι να συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους στον χώρο τους, να προτείνουμε νέες μεταφράσεις, νέους συγγραφείς, νέους σκηνοθέτες που έχουν να προτείνουν κάτι και φυσικά σκηνοθέτες από το εξωτερικό» δήλωσε ο κύριος Τάρλοου και το ρεπερτόριο του Πορεία φαίνεται να το τεκμηριώνει αυτό.

  • Μήδεια, του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά
Μήδεια
Οι Γιώργος Γάλλος, Χρήστος Λούλης, Μιχάλης Σαράντης στην παράσταση Μήδεια.

Η σεζόν ξεκίνησε για το Πορεία στις 5 Σεπτεμβρίου με την Μήδεια του Καραντζά που σημειώνει το ένα sold out μετά το άλλο και πήρε παράταση μέχρι τέλη Οκτωβρίου. Ο σκηνοθέτης αναγνωρίζει πως η παράσταση «λειτουργεί» καλύτερα στον κλειστό χώρο, και πως πια δε χρειάζεται η χρήση χειλόφωνων.

  • Η Μεγάλη Χίμαιρα   του Μ. Καραγάτση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου | Από 19 Σεπτεμβρίου

Η παράσταση που αγαπήθηκε όσο λίγες την τελευταία δεκαετία, μετά από τρεις θριαμβικές σεζόν, αμέτρητες διακρίσεις και βραβεία, και 100.000 θεατές, επιστρέφει αλλά μόνο για να αποχαιρετήσει το θέατρο Πορεία με 18 τελευταίες παραστάσεις, από τις 19 Σεπτεμβρίου. Μετά το Πάσχα του 2018 θα ακολουθήσει περιοδεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

  • Ο κήπος του Ραπατσίνι, του Ναθάναελ Χώθορν  18/10  Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου

Η Όλια Λαζαρίδου επιστρέφει στο Πορεία μετά την επιτυχημένη παρουσία της παράστασης Από τι ζουν οι άνθρωποι. Ατού της παράστασης είναι η παρουσία του εικαστικού Άγγελου Παπαδημητρίου. Η καλλιτέχνιδα διηγήθηκε μία συναρπαστική εμπειρία από την σαραντάχρονη φιλία της με τον τελευταίο. «Όταν είχα πάει στο σπίτι του, χρειάστηκε για να πάω από το ένα δωμάτιο στο άλλο να περάσω μέσα από μία ντουλάπα. Ε! Κάπως έτσι είναι και το σκηνικό που έφτιαξε και για την παράσταση. Είναι σα να μπαίνεις μέσα σ’ ένα έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου». Το σκηνικό-έργο Τέχνης στο οποίο αναφέρθηκε η σκηνοθέτης πήρε 2μιση μήνες για να κατασκευαστεί.

Πορεία
Η Όλια Λαζαρίδου, Ο Δημήτρης Τάρλοου και ο Άγγελος Παπαδημητρίου στη συνέντευξη τύπου για τον Κήπο του Ραπατσίνι που θα ανέβει στο Θέατρο Πορεία (Φώτο για το Artic: Σιακαντάρης Σπύρος)
  • Αγριόπαπια, του Ίψεν | Από 22/11   Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου

Η βασική νέα παραγωγή του θεάτρου Πορεία είναι η ήδη πολυσυζητημένη Αγριόπαπια του Ίψεν σε νέα απόδοση από τους Έρι Κύργια (μεταφράστρια και του Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί στο Τέχνης) και Δημήτρη Τάρλοου. Στην παράσταση θα δούμε μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου: Θέμης Πάνου, Γιάννος Περλέγκας, Γιώργος Μπινιάρης, Αντίνοος Αλμπάνης, Λένα Δροσάκη, Σίσσυ Τουμάση, Γιάννης Κοτσίφας, Άννα Μάσχα. Η φράση-μότο που επανέρχεται στα χείλη του σκηνοθέτη είναι το «ζωτικό ψεύδος», που κινούσε τα νήματα και στους Τρειςευτυχισμένους.

  • Λήθη, του Δημήτρη Δημητριάδη | Από 5/12    Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου

Δε χρειάζεται να πούμε πολλά για την Λήθη του Δημήτρη Δημητριάδη. Ένας από τους πιο διάσημους μονολόγους της νεοελληνικής Δραματουργίας, στην παράσταση που κατά την προσωπική μου εκτίμηση –και πολλών άλλων έχω την αίσθηση- καθιέρωσε τον Δημήτρη Τάρλοου ως σκηνοθέτη. Στην τρίτη εκδοχή της παράστασης, ερμηνεύτρια θα δούμε την Μαριάννα Δημητρίου, ηθοποιό που είχε ξεχωρίσει στο Hamletmachine 4 χρόνια πριν.

Στη Συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και ο ίδιος ο Δημητριάδης –να θυμίσουμε ότι την περασμένη σεζόν ο Τάρλοου σκηνοθέτησε στο Εθνικό τον Θερισμό του- που παρατήρησε πως η Λήθη συνδέεται εννοιολογικά με την Αγριόπαπια –τολμηρή σύνδεση που θα έχουμε την χαρά να δούμε το ίδιο διάστημα. Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την συγγραφή της Λήθης, έργου που κλείνει μία πενταλογία μονολόγων. Συμπληρώνονται επίσης την άνοιξη 40 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Πεθαίνω σαν Χώρα. Ο συγγραφέας, σε μία προσωπική του παρατήρηση, είπε πως «χρειαζόμαστε θανάτωση του εν ζωή θανάτου» αφού η αδράνεια είναι χειρότερη από το θάνατο.

Τάρλοου - Δημητριάδης
Ο Δημήτρης Τάρλοου , ο συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης και η Μαριάννα Δημητρίου συντελεστές της Λήθης, στη συνέντευξη τύπου (Φωτογραφία για το Artic: Σπύρος Σιακαντάρης)
  • Αδαής και Παράφρων, του Τόμας Μπέρνχαρντ  | Από 16/1  Σκηνοθεσία: Γιάννος Περλέγκας

Η παράσταση που ξεκίνησε από την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού (13 παραστάσεις) και συνέχισε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (15 παραστάσεις) και χάρισε στην Ανθή Ευστρατιάδου το βραβείο Μελίνα Μερκούρη, βρίσκει φέτος σπίτι στο Πορεία για έναν ολόκληρο κύκλο παραστάσεων. Ο σκηνοθέτης δηλώνει ευχαριστημένος που η παράσταση είναι σε θέση πια ν’ αναπτύξει ολοκληρωμένα τον στοχασμό της.

  • Ευχαριστημένο, της Μαρίνας Καραγάτση | Από 22/2  Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου

Το αυτοβιογραφικό (;) διήγημα της Μαρίνας Καραγάτση –μητέρας του Δημήτρη Τάρλοου- διασκεύασε σε θεατρικό η Έρι Κύργια, και θα δούμε στο δεύτερο μισό της σεζόν με πρωταγωνίστρια τη Σίσσυ Τουμάση. Ο σκηνοθέτης διαπίστωσε πως έχει έρθει πια το πλήρωμα του χρόνου για να δει το έργο από απόσταση (όσο είναι δυνατόν).

Καραγάτση
Η Μαρίνα Καραγάτση μητέρα του Δημήτρη Τάρλοου που θα σκηνοθετήσει το έργο της Το Ευχαριστημένο την Άνοιξη του 2018, η πιο συγκινητική στιγμή στη συνέντευξη τύπου για το Θέατρο Πορεία (Φώτο για το Artic: Σιακαντάρης Σπύρος)

Κλείνοντας τη Συνέντευξη Τύπου, ο Τάρλοου μας έδωσε μία πληροφορία που επισκίασε σχεδόν όλη την υπόλοιπη εκδήλωση, πως ετοιμάζεται η θεατρική διασκευή του Γιούγκερμαν –ένα από τα δημοφιλέστερα ελληνικά μυθιστορήματα όλων των εποχών- για την επόμενη θεατρική σεζόν.

Εμείς «γίναμε Φίλοι του Πορεία». Εσείς;

Πληροφορίες θεάτρου Πορεία
  • Θέατρο Πορεία
  • Διεύθυνση: Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69
  • Τηλέφωνο: 210 8210991, 210 8210082
  • e-mail Site  / Facebook / Twitter
  • Χάρτης

Χορηγός επικοινωνίας

Artic.gr-Logo

Προηγούμενο άρθροΣαν Θεός της Αμέλιας Ελευθεριάδου στο θέατρο Επί Κολωνώ
Επόμενο άρθροΕλιγμοί – Πρεμιέρα με φίλους και συνεργάτες στο Θέατρο 104
Σιακαντάρης Σπύρος
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, με καταγωγή από την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, είναι απόφοιτος του The Bristol Old Vic Theatre School, ενώ έχει παρακολουθήσει και σεμινάρια θεάτρου. Από την ηλικία των 11 παρακολουθεί σχεδόν καθημερινά θέατρο έχοντας αποκτήσει εμπειρίες και στιγμές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις. Αγαπάει τον κινηματογράφο, την ανάγνωση βιβλίων και να ταξιδεύει.