Παρακολουθήσαμε τον Γιάννη Κότσιρα στην πρεμιέρα του, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στην Κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου. Για τις Κυριακές του χειμώνα, ο Γιάννης Κότσιρας θα βρίσκεται εκεί για να παρουσιάσει κάτι που ως τώρα δεν έχουν ακούσει live ούτε και οι πιο φανατικοί του θαυμαστές.

Ο Γιάννης Κότσιρας έρχεται με τα «Ανείπωτα»

Με τις φετινές του ζωντανές εμφανίσεις στον Σταυρό του Νότου αποφάσισε να ξεφύγει από τα συνηθισμένα και να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό. Τα «Ανείπωτα» ονομάζεται το πρόγραμμα που παρουσιάζει και αποτελείται από δύο μέρη. Βασίζεται σε μια τολμηρή ιδέα του αγαπημένου ερμηνευτή για τραγούδια που δεν ακούστηκαν ποτέ live! Το πρόγραμμα δεν στηρίζεται, όπως θα περίμενε κανείς, στα πιο δημοφιλή τραγούδια του, αλλά σε εκείνα που μπορεί να μην παίχτηκαν τόσο πολύ, κατέχουν όμως σημαντική θέση στην ψυχή του.

Γιάννης Κότσιρας
Ο αγαπημένος καλλιτέχνης στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου
Το πρώτο μέρος της παρουσίασης

Το Artic ήταν παρόν στην πρεμιέρα του Γιάννη Κότσιρα. Θαυμαστές όλων των ηλικιών ήταν για μία ακόμα φορά εκεί, υποστηρίζοντας τον καλλιτέχνη. Το κλίμα ιδιαίτερα φιλικό κι ο ίδιος πιστός στο κοινό του, χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση, βγήκε στη σκηνή αρκετά ένθερμος. Φάνηκε από την πρώτη στιγμή πως επικοινωνεί πραγματικά με τον κόσμο γύρω του. Επιπλέον, με σεβασμό παρουσίασε τους μουσικούς, προϊδεάζοντάς μας για το τρακ που έχουν καθώς είναι η πρώτη φορά που παίζονται ζωντανά τα τραγούδια. Αφού ευχαρίστησε το κοινό ουκ ολίγες φορές, πέρασε στο πρώτο μέρος της παρουσίασης. «Να’χα δυο ζωές» ήταν το πρώτο τραγούδι που ερμήνευσε και αμέσως ξεσήκωσε το κοινό, το οποίο δεν σταμάτησε να τραγουδά με ενθουσιασμό τους στίχους. Ιδιαίτερη αγάπη έδειξε στην Ευανθία Ρεμπούτσικα, με τα τραγούδια «Ένας έρωτας δειλός», «Ελεύθερη ψυχή» κ.α

Ακούσαμε αρκετά παλιά τραγούδια του καλλιτέχνη, όπως το «Η πρώτη μας φορά» που δημιούργησε μια νοσταλγική διάθεση αλλά και ενθουσίασε. Ενώ συγκίνησε το «Δωσ’μου μια μέρα αληθινή» προς τιμήν του Θάνου Μικρούτσικου που είχε πει live μόνο την πρώτη φορά που κυκλοφόρησε! Επιπλέον απολαύσαμε και το «Ψέματα» μόλις από τον δεύτερο δίσκο του, το οποίο με λύπη ο Γιάννης Κότσιρας μας είπε πως δεν παίχτηκε ποτέ στο ελληνικό ραδιόφωνο. Ο ερμηνευτής εκτός από παλιές του επιτυχίες τραγούδησε και κομμάτια απο την τελευταία του δουλειά, που και αυτά έχουν γίνει αγαπημένα από το κοινό. Το «Θυμάμαι» από τον δίσκο «Ψεύτης καιρός» που κυκλοφόρησε το 2016 όπως και το «Χαράματα», το οποίο περνά κοινωνικοπολιτικό μήνυμα, είναι δύο χαρακτηριστικά δείγματα από τον καινούριο του δίσκο.

Ο ερμηνευτής δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους μουσικούς με τους οποίους φάνηκε η ιδιαίτερη σχέση τους. Συγκεκριμένα, στο αγαπημένο τραγούδι «Ο φύλακας ο άγγελός σου» μίλησε με πολύ όμορφα λόγια για τον κιθαρίστα και φίλο του εδώ και δέκα χρόνια, Κώστα Μιχαλό χαρακτηρίζοντάς τον, ως τον καλύτερο κιθαρίστα για τον ίδιο. Ο Κ. Μιχαλός έδωσε τη δική του ιδιαίτερη νότα στο πολυαγαπημένο κομμάτι, φτάνοντάς το σε άλλο επίπεδο.

Το δεύτερο μέρος της παρουσίασης

Το πρώτο μέρος έκλεισε με ένα τραγούδι για τον έρωτα, το «Ο απλός». Μετά το διάλειμμα, ο Γιάννης Κότσιρας βρέθηκε πάλι στη σκηνή συνεχίζοντας να τραγουδά στο κοινό που με ανυπομονησία περίμενε. Το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο στο λαϊκό τραγούδι. Το «Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα», το «Ξημερώνει», το «Ό,τι άναψε θα σβήσει» ήταν λίγα από τα τραγούδια που όπως κι ο ίδιος είπε, μιλάνε για πόνο αλλά παρόλα αυτά ο κόσμος χαίρεται να τα ακούει. Αφεθήκαμε επίσης στο αφιέρωμα στον Γιάννη Πουλόπουλο, με αγαπημένα γνωστά του τραγούδια. Ήρθαμε σε επαφή με το ρεμπέτικο τραγούδι από τον μουσικό Βαγγέλη Μαχαίρα. Με το μπουζούκι του μας μετέδωσε την αγάπη του τόσο για τα ρεμπέτικα όσο και για τον Πόντο με το νέο κομμάτι «Κοίτα ρε φίλε» με μουσική του ίδιου.

Στο τέλος κατάφερε να μας συγκινήσει με το «Θα’μαι κοντά σου όταν θες να φεύγεις», το οποίο ο Γιάννης Κότσιρας είχε γράψει για τον πατέρα του και το αφιέρωσε στην αδερφή του. Με την «Μπαλάντα του γέρου» έκλεισε το πρόγραμμα του, ωστόσο όπως ήταν φυσικό δεν σταμάτησε εκεί. «Όσο πιο δυνατά φωνάξετε, τόσο περισσότερα τραγούδια θα πω»,  ενθουσιωδώς τόνισε, κάνοντάς μας να φωνάξουμε με χαρά μη θέλοντας να φύγει από τη σκηνή. Η βραδιά τελείωσε με τα πολυαγαπημένα και πασίγνωστα «Αλεξάνδρεια» και το «Στο τσιγάρο που κρατώ», αφήνοντας μας μια έντονη χαρμολύπη. Βέβαιο είναι πως πρόκειται για ένα live διαφορετικό από τα προηγούμενα με εμφανή τα σημάδια ανέλιξης του καλλιτέχνη.

Γιάννης Κότσιρας
Στιγμιότυπο από την πρεμιέρα του Γιάννη Κότσιρα, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου
Συντελεστές της μουσικής παράστασης

  • Αλέξανδρος Λιβιτσάνος: ενορχήστρωση & πλήκτρα
  • Γιάννης Αγγελόπουλος: τύμπανα
  • Παρασκευάς Κίτσος: μπάσο
  • Βαγγέλης Μαχαίρας: μπουζούκι
  • Κώστας Μιχαλός: κιθάρα
  • Μανος Γρυσμπολάκης: ακορντεόν
  • Τον ήχο επιμελούνται ο Λάμπρος Μπούνας και ο Στρατής Καραδημητράκης και τα φώτα ο Mανώλης Μπράτσης

Ακούστε εδώ τη νέα δουλειά του καλλιτέχνη: 

Περισσότερες πληροφορίες

  • Ημερομηνία: Από την Κυριακή 26 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή
  • Χώρος: Σταυρός του Νότου, Κενρική Σκηνή
  • Διεύθυνση: Φραντζή & Θαρύπου 37, Νέος Κόσμος
  • Ώρα έναρξης:  20:30
  • Είσοδος: 15€ με ποτό
  • Πληροφορίες-Κρατησεις:  2109226975
  • Site
Διαβάστε περισσότερα μουσικά άρθρα εδώ
Προηγούμενο άρθροΗ Ελευθερία Πάτση στις 3 και 10/ 12 θα βρίσκεται στο Σταυρό του Νότου
Επόμενο άρθροΟλοήμερο συνέδριο «Μουσεία ως Φορείς Αλλαγής» στην Ελλάδα