Ο Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης θα εμφανιστεί στη Σφίγγα τις Πέμπτες 1, 8 και 15 Μαρτίου, σε μία σπάνια παράσταση κρητικών χορών.

Οι καταξιωμένοι χορευτές Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης γιορτάζουν τα 20 χρόνια δράσης της χορευτικής τους ομάδας. Παρουσιάζουν στη μουσική σκηνή «Σφίγγα» ένα θέαμα που συνδυάζει την κρητική παραδοσιακή μουσική και το χορό με την κινηματογραφική εικόνα. Η παράσταση αυτή αντιμετωπίζει με κριτική διάθεση το φολκλόρ και αναζητά με χιούμορ, σκεπτικισμό αλλά και αγάπη, τους λόγους που ακόμα και σήμερα κάποια στοιχεία αυτής της παράδοσης μας συγκινούν.

Ο Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης σε μία σπάνια παράσταση κρητικών χορών

Πραγματοποιούν επιτόπιες καταγραφές και έρευνες, στα χωριά της Κρήτης. Το 1997 χορεύουν στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο υπό την σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Το 1998 ιδρύουν την «Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών». Το 2004 χορεύουν στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Το 2006 κυκλοφορούν την έκδοση: «Όταν ακούω Κρήτη».

Έχουν παρουσιάσει πρωτότυπες παραστάσεις και ειδικές εμφανίσεις και παρουσιάσεις στο Νέο Μουσείο Μπενάκη, στο θέατρο Παλλάς, στο Θέατρο Βράχων, στο θέατρο Badminton και αλλού. Συνεργαζόμενοι με τα μεγαλύτερα ονόματα της κρητικής μουσικής και έντεχνης ελληνικής μουσικής, όπως ο Ψαραντώνης, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο Μανώλης Λιδάκης, η Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Επίσης έχουν συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για τις ανάγκες της ταινίας «El Greco» και με τον σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη για τις ανάγκες της τηλεοπτικής σειράς «Το Νησί».
Έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 200 σεμινάρια κρητικών χορών σε όλους τους νομούς της Ελλάδας και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας.

Λίγα Λόγια για την παράσταση

Η παράσταση αποτελεί σημείο αναφοράς για την προβολή και ανάδειξη πολλών άγνωστων πτυχών της κρητικής μουσικοχορευτικής παράδοσης, αφού περιέχει οδοιπορικό-ντοκουμέντο σε ολόκληρη την Κρήτη. Από το Καστέλι Κισσάμου έως την Κάτω Ζάκρο στην Ανατολική Κρήτη, γεγονός που πραγματοποιείται για πρώτη φορά από χοροδιδασκάλους.

Παρουσιάζονται κρητικοί χοροί, από τους πλέον διαδεδομένους μέχρι τους πιο σπάνιους τοπικούς ή ξεχασμένους χορούς, οι οποίοι καλύπτουν γεωγραφικά ολόκληρη την Κρήτη.
Στην ταινία χορεύουν ηλικιωμένοι αλλά και νέοι χορευτές τοπικούς χορούς. Παίζουν καταξιωμένοι μουσικοί, μας εξηγούν και μας περιγράφουν οι ίδιοι τα παλιά γλέντια, τους χορευτές, τους παλιούς μουσικούς και πολλά άλλα.

Επίσης παρέες μας τραγουδούν τα γνήσια ριζίτικα τραγούδια. Οι μουσικοί συνοδεύουν ιστορίες που ακούγονται στο βίντεο. Οι χορευτές και οι τραγουδιστές παίρνουν ατάκα από ένα σχόλιο.
Η εικόνα λειτουργεί σαν σκηνικό στο χορό. Και όλοι μαζί (μουσικοί, χορευτές, ήρωες του ντοκιμαντέρ) συνιστούν έναν ποικιλόμορφο θίασο από ένα νησί που ξέρει να εκφράζει τα μεγαλύτερα συναισθήματά του μέσα από το τραγούδι και το χορό.

Η πρώτη παρουσίαση της παράστασης πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου 2005 στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα. Από τότε έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία, σε πολλά φεστιβάλ και καλλιτεχνικούς χώρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Η καταγραφή των χορών για εμάς εδώ και αρκετά χρόνια είναι η σημαντικότερη δραστηριότητα που έχουμε αναπτύξει, διότι μας ενδιαφέρει ο αληθινός τρόπος έκφρασης των κρητικών χορών και τα συναισθήματα που νιώθουμε για κάθε χορό ξεχωριστά. Η πηγή για την ατόφια και αυθεντική έκφραση των κρητικών χορών είναι τα χωριά της Κρήτης.

Έτσι λοιπόν από το 2005 έως σήμερα έχουμε καταγράψει – συλλέξει και συγκεντρώσει σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να παρουσιάσουμε στην «Σφίγγα» την παράσταση «Όταν ακούω Κρήτη». Είναι εμπλουτισμένη με περισσότερους χορούς, μελωδίες, προβολές, χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς, διαφορετικούς φωτισμούς, διαφορετικές φορεσιές και μια άλλη καλλιτεχνική προσέγγιση στην απόδοση και έκφραση των χορών.

Μουσικοί Συντελεστές της παράστασης

  • Έρευνα – Επιτόπια καταγραφή – Σύλληψη – Iδέα παράστασης Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης
  • Κρητικοί χοροί Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη
  • Λύρα – τραγούδι Θοδωρής Ποθουλάκης
  • Λαούτο Λευτέρης Γλαμπεδάκης
  • Σκηνοθεσία video-προβολών Νάνσυ Μπινιαδάκη
  • Μοντάζ Αγγέλα Δεσποτίδου
Περισσότερες Πληροφορίες

  • Ημερομηνίες: Πέμπτη 1, 8 και 15 Μαρτίου,
  • Ώρα έναρξης: 21.30
  • Τιμή: Είσοδος σε τραπέζι 12€ με μπύρα ή κρασί
  • Τοποθεσία: Μουσική σκηνή Σφίγγα
  • Διεύθυνση: Ακαδημίας & Ζωοδόχου Πηγής (είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
  • Τηλέφωνο Κρατήσεων: 211 4096149 , 6987844845
  • https://www.sfiga.gr/

 

Διαβάστε περισσότερα μουσικά νέα εδώ
Προηγούμενο άρθροΗ Πένη Μαναβή στο πολιτιστικό κέντρο Espace Christiane Peugeot
Επόμενο άρθροΤο Ευχαριστημένο της Μαρίνας Καραγάτση στο θέατρο Πορεία