Ένας γευστικός περίπατος διοργανώνεται αυτήν την Κυριακή από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού και το Greek Cultural Institute. Ο επόμενος περίπατος από το ΕΚΕΔΙΣΥ στις 4 Δεκεμβρίου έχει θέμα την αρχαία ελληνική γαστρονομία. Από την οδό Τριπόδων μέχρι τη στοά του Αττάλου, μία ιστορική βόλτα με γεύσεις άγνωστες αλλά και γνωστές σε εμάς. Η ιστορία και η διατροφή των αρχαίων αθηναίων, συνδυασμοί που επιβιώνουν μέχρι σήμερα και άλλοι που χάθηκαν στο χρόνο, τρόποι μαγειρέματος και υλικά ζωντανεύουν σε έναν περίπατο στους γραφικούς δρόμους της πλάκας, γύρω από την Ακρόπολη.

Ένας… γευστικός περίπατος στη Πλάκα – Ταξίδι στην αρχαία ελληνική κουζίνα

Τη Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στις 11.30 το πρωί,  το Greek Cultural Institute  και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης οργανώνουν έναν περίπατο στην Πλάκα που ξεκινώντας από την ιστορική οδό Τριπόδων θα μας οδηγήσει μέχρι τη στοά του Αττάλου.

Θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις συνήθειες της διατροφής των αρχαίων Αθηναίων, να μάθουμε μυστικά της κουζίνας, να γνωρίσουμε τις συνήθεις της καθημερινής ζωής, να ανακαλύψουμε τα μαγειρικά σκεύη της εποχής.

Περπατώντας στα στενά της Πλάκας θα ταξιδέψουμε στο χρόνο, και στην εποχή όπου για να φύγει ο καπνός του μαγειρέματος απλώς άνοιγαν μια τρύπα στη στέγη!  Θα μάθουμε ακόμη τη μεγαλύτερη λέξη -συνταγή, ποιο έντομο ήταν εκλεκτός μεζές και ανέκδοτα για τις διατροφικές συνήθειες.

Στη διαδρομή μας ως τη Στοά του Αττάλου θα γνωρίσουμε και τις πιο ιστορικές ταβέρνες -στέκια της Πλάκας που τίμησαν με την παρουσία τους συγγραφείς, καλλιτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Στο τέλος του περιπάτου θα δοθούν σε όλους τους συμμετέχοντες συνταγές της αρχαίας ελληνικής κουζίνας.

Όμως θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και αρχαίες ελληνικές γεύσεις! Η Wish atcare θα είναι μαζί μας προσφέροντας σε όσους συμμετέχουν στον περίπατο μπάρες δημητριακών που είναι ό,τι πιο κοντινό στην αρχαία ελληνική διατροφή. Από τα αγαπημένα γλυκίσματα των αρχαίων Ελλήνων ήταν οι σησαμίδες (με μέλι, σουσάμι και λάδι) και τα ξερά σύκα με αμύγδαλα!

Όπως σημειώνει ο Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας, Διευθύνων Σύμβουλος στο Κέντρο Εκπαίδευσης Διατροφικών Διαταραχών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών, «η παγκόσμια πρώτη παραγωγή θρεπτικής μπάρας είναι το γνωστό μας από αρχαιοτάτων χρόνων, το Ελληνικό παστέλι, παρασκευασμένο παραδοσιακά από σουσάμι και μέλι»

Άλλωστε η ενέργεια που δίνουν οι μπάρες θα μας είναι απαραίτητη. Έχουμε αρκετό περπάτημα!

Πληροφορίες

  • Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης,
  • Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα
  • 210 3250341/ info@ekedisy.gr
  • Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ (περιλαμβάνεται η είσοδος στο Μουσείο)
  • Για ομάδες των πέντε ατόμων και άνω προβλέπεται έκπτωση 20%

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων

 

Προηγούμενο άρθροD.K. & The Band live στου Στράτου στις 3 Δεκεμβρίου
Επόμενο άρθρο«Το Κύκνειο Άσμα» του Τσέχωφ στον πολυχώρο τέχνης «Αλεξάνδρεια»