Η έκθεση με τίτλο Gestures of Resistance – Χειρονομίες Αντίστασης εγκαινιάζεται 20 Απριλίου 2017 στο χώρο του Bios ΡΟΜΑΝΤΣΟ. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν ώρα 19.00, ένω στις 20.00 θα λάβει χώρα η performance της Malgorzata Markiewich. Η έκθεση επεκτείνεται και έξω από το χώρο της γκαλερί με την πραγματοποίηση παρέλασης καλλιτεχνών στις 22 Απριλίου.

Στην έκθεση Χειρονομίες Αντίστασης, δεκαέξι διεθνείς σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν τα έργα τους στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της Documenta 14. Μέσα από φωτογραφίες και κολλάζ, γλυπτά και εικαστικές εγκαταστάσεις οι εικαστικοί παρουσιάζουν την ατζέντα και την πολιτική τους αντιπαράθεση με έμμεσο ή άμεσο τρόπο.

Στην παρέλαση περιλαμβάνονται έργα των Rosie Gunn, Chris Coekin, Andrea Gregson, Anthony Heywood, ο Peter Kennard και Cat Phillipps, Bob Matthews, Hans Ulrich Obrist, Kathleen Rogers και Emmanuelle Waeckerle.

Λίγα λόγια για την έκθεση Gestures of Resistance

Η έκθεση «Χειρονομίες Αντίστασης» έχει ως στόχο να ανταποκριθεί στην τρέχουσα γενική αίσθηση πολιτικής ανασφάλειας, αδυναμίας και αποσταθεροποίησης. «Ανοίγει» μια κοινωνικό-πολιτική κριτική, με σκοπό την αντίσταση στο αποπνικτικό αίσθημα αποδυνάμωσης που βιώνουν οι πολίτες.

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης αντιτίθενται στην απουσία εναλλακτικής μεταξύ της νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης της Ελλάδας και της τρέχουσας πολιτικής της δεξιάς. Γεγονός που αφορά τόσο την Αμερική όσο και την Ευρώπη. Επίσης, αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, την τρέχουσα κατάσταση στέγασης, την κατάσταση της παιδείας και της τέχνης, του φιλελευθερισμού, την πολυμορφία και τον πλουραλισμό. Σε μία κρίσιμη στιγμή της ιστορικής κρίσης που φαίνεται να έχει πολλά κοινά σημεία με καταστάσεις του παρελθόντος.

Στην παρέλαση, οι καλλιτέχνες φέρνουν τα έργα τους στο δρόμο, πάνω σε βάσεις, σε πανό και πινακίδες. Φέρνουν έτσι τις καλλιτεχνικές συζητήσεις από την γκαλερί στο δρόμο, καθώς προχωρούν κατά μήκος της διαδρομής από το Ρομάντσο στο Πολυτεχνείο. Το χώρο της πολιτικής εξέγερσης του 1973.

Gestures of Resistance, Bios Ρομάντσο
Gestures of Resistance – Χειρονομίες Αντίστασης: έκθεση στο Bios ΡΟΜΑΝΤΣΟ 20 – 30 Απριλίου 2017.
Η «Ιστορία» πίσω από την έκθεση

Το 2017 είναι μια σημαντική χρονιά, που σηματοδοτεί την 60η επέτειο από την εκτόξευση του δορυφόρου Σπούτνικ 1 από την ΕΣΣΔ (το «Σοκ Σπούτνικ»). Μια στιγμή εξέχουσας σημασίας που πυροδότησε την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου. Μία στιγμή που οδήγησε πολλούς ανθρώπους σε έναν αγώνα για την απελευθέρωση, την πολιτική ελευθερία και την ατομική ταυτότητα.

Το 2016 σημειώνονται σημαντικές πολιτικές εξελίξεις: στις 23 Ιουνίου 17.4 εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες ψήφισαν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έθεσαν τους εαυτούς τους εκτός της σημαντικότερης και πιο ευημερούσας εμπορικής ένωσης στον κόσμο. Στις 8 Νοεμβρίου 2016 ο Donald Trump εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ και οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν το έλεγχο του Κογκρέσου και της Γερουσίας. 27 χρόνια νωρίτερα, το βράδυ της 8ης Νοεμβρίου του 1989, το Τείχος του Βερολίνου έπεφτε.

Πληροφορίες έκθεσης

  • Επιμέλεια: Jean Wainwright | καθηγήτρια και διευθύντρια του κέντρου έρευνας Καλών Τεχνών και Φωτογραφίας του UCA
  • Εγκαίνια: Πέμπτη 20 Απριλίου 2017, ώρα 19.00
  • Διάρκεια έκθεσης: 20 – 30 Απριλίου 2017
  • Performance: Malgorzata Markiewich – 20 Απριλίου 2017, ώρα 20.00
  • Παρέλαση: Σάββατο 22 Απριλίου, ώρα 12:30
  • Χώρος: BIOS ΡΟΜΑΝΤΣΟ | Αναξαγόρα 3-5, 10552 Αθήνα
  • Επικοινωνία: Τηλ. 216 700 3325 | Email
  • Ιστοσελίδα
  • Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 12:00-20:00
  • Είσοδος: Ελεύθερη
Προηγούμενο άρθροEternity: ατομική έκθεση του Σάκη Παπαγιάννη στη Chalkos Gallery (Θεσσαλονίκη)
Επόμενο άρθρο2047 του Ιάκωβου Μυλωνά – Μια μαύρη κωμωδία στο θέατρο Λύχνος