Η Γεωργία Κόμπου γεννήθηκε στη Λεμεσό. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική στην ηλικία των εννέα ετών, παρακολουθώντας μαθήματα πιάνου και θεωρίας στο Ελληνικό Ωδείο Λεμεσού. Το μπουζούκι μπήκε στη ζωή της σε πολύ μικρή ηλικία και από τότε έγινε το σήμα κατατεθέν της καριέρας της. Το 1990 πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη, όπου σπουδάζει μουσική και συγχρόνως εμφανίζεται με την αδελφή της Ρένα σε μπουάτ και τηλεοπτικούς σταθμούς της πόλης. 

          Η αναγνώριση ήρθε μετά από μεγάλες προσπάθειες, επιμονή και σκληρή δουλειά. Στην αρχή συμμετέχει σε διάφορα φεστιβάλ με την ομάδα Κυπρίων Κανταδόρων, όπου την ανακαλύπτει ο αρχιμαέστρος της μαντολινάτας Δήμου Αθηναίων, Διονύσης Αποστολάτος. Μετά από πρότασή του, συμμετέχει το 1996 στο χωροδιακό Φεστιβάλ Πεύκης. Η μεγάλη στιγμή στην καριέρα της όμως έρχεται το 2011, όταν ο Θανάσης Πολυκανδριώτης της προτείνει να γίνει μέλος στην ομάδα μπουζουκιών «Οι Επόμενοι». Τα τελευταία χρόνια έχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις για το έργο της. Το ταλέντο της Γεωργίας Κόμπου ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στο μπουζούκι. Η ποίηση αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή της. Το 2011 τιμάται με βραβείο από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων για τη δραστηριότητά της, ενώ την ίδια χρονιά κερδίζει το τρίτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό ποίησης  Interartia International Festival.


Η Γεωργία Κόμπου μιλά για το μπουζούκι, ένα όργανο που δύσκολα συνδέεται με το γυναικείο φύλο, για όσα έχει κερδίσει μέσα από αυτό και για το άμεσο μέλλον.


Πώς αντιμετωπίζετε το γεγονός πως είστε δεξιοτέχνης σε ένα όργανο το οποίο θεωρείται κυριολεκτικά…ανδροκρατούμενο;

«Πιστεύω πως είναι λάθος να κατατάσσονται τα μουσικά όργανα με βάση το φύλο. Το μπουζούκι προέρχεται από την πανδούρα, τρίχορδο όργανο της οικογένειας του λαούτου. Υπήρχε από το 2ο μισό του 4ου αιώνα π.Χ. και υπάρχει σε μια απεικόνιση η οποία σώζεται σε ένα ανάγλυφο που παριστάνει μια μούσα που κρατά στα χέρια της ένα όργανο που παίζεται με πλήκτρα ( πύνα ) οπότε δεν θα έλεγα ότι το μπουζούκι θέλει κατεξοχήν ανδρική ψυχή, απλά εμφανίστηκε στη διάρκεια των χρόνων σε ανδρικό χέρια. Το να είμαι εδώ και 30 ολόκληρα χρόνια η μοναδική δεξιοτέχνης μπουζουκίστρια στην Κύπρο, σημαίνει πολλά. Αυτός ο τίτλος δεν μου χαρίστηκε, τον πήρα έπειτα από πολλές δοκιμασίες, απογοητεύσεις, σκληρή δουλειά και πολλή επιμονή αλλά πάνω απ΄ όλα με άπειρη αγάπη για το όργανο αυτό που έχει ταυτότητα και  ηχόχρωμα απόλυτα ελληνικό.»


Η συνεργασία σας με ονόματα όπως ο Θανάσης Πολυκανδριώτης έχουν επηρεάσει το προσωπικό σας έργο; Σας έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα;

Η γνωριμία μου με αυτό το μέντορα της μουσικής, τον μεγάλο Θανάση Πολυκανδριώτη, ήταν ο σταθμός στη μέχρι τώρα μουσική μου διαδρομή. ΄Ηταν  η πρώτη μεγάλη προσωπικότητα που πίστεψε στο ταλέντο μου, στα τραγούδια που γράφω και μου άνοιξε τις πόρτες δίνοντας μου την ευκαιρία να λάβω μέρος  στις μεγάλες συναυλίες στην Αθήνα, με την ομάδα μπουζουκιών «Οι επόμενοι» που ο ίδιος δημιούργησε. Για μένα ο Θανάσης Πολυκανδριώτης είναι ο πατέρας, ο φίλος και ο άνθρωπος που μπορεί να με βοηθήσει σε οτιδήποτε του ζητήσω. Μακάρι να τον έχει ο Θεός καλά για όλα αυτά που κάνει και ειδικότερα στην ενθάρρυνση που δίνει στα νέα παιδιά.»


Τα νέα άτομα εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να μάθουν μπουζούκι;

 «Φέτος για πρώτη φορά , μετά από απουσία 15 χρόνων στο χώρο της διδασκαλίας, αποφάσισα να αρχίσω πάλι να διδάσκω. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που κοπέλες κυρίως θέλουν να μάθουν μπουζούκι καθώς επίσης και άτομα μεγάλης ηλικίας έχουν τη θέληση και το ταλέντο να ασχοληθούν με το όργανο. Για παράδειγμα μια μαθήτρια μου είναι 50 χρονών και τη θαυμάζω για την εργατικότητα  και την αγάπη της γι αυτό που κάνει. Ελπίζω ότι θα καταφέρω να πραγματοποιήσω ακόμη ένα όνειρο μου, να δημιουργήσω την πρώτη ομάδα από μπουζούκια που να απαρτίζεται μόνο από γυναίκες!»


Κλείνοντας, ετοιμάζετε κάποια δουλειά στο άμεσο μέλλον;

«Στα άμεσα μου σχέδια είναι η ολοκλήρωση του CD μου , το οποίο θα περιλαμβάνει και το βραβευμένο μου τραγούδι στο Γ’ Πανελλήνιο Φεστιβάλ Τραγουδιού Στερεάς Ελλάδας,  «΄Ηλιος που΄ σβησε ένα δείλι» , σε μουσική δική μου και  στίχους ΄Αθου Χατζηματθαίου. Επίσης, όλα τα κομμάτια στο CD θα είναι ερμηνευμένα από διάφορους αξιόλογους φίλους τραγουδιστές. Τέλος, στα άμεσα μου σχέδια είναι και η συμμετοχή μου σε διάφορες συναυλίες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, καθώς και η πραγματοποίηση ενός ακόμη στόχου μου που είναι ένας διαγωνισμός από το Δώμο Λεμεσού, για την σύνθεση τραγουδιών που θα έχουν σαν θέμα τη Λεμεσό και την παράδοση της και θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο.»

Βιβλιογραφία
Γεωργία Κόμπου, επίσημο site: http://www.georgiakombou.com/

 

Προηγούμενο άρθροΟι Placebo στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 8 Αυγούστου
Επόμενο άρθρο«Chef»: Μια κωμωδία που θα σας ανοίξει την όρεξη…