Χτες, ανήμερα των Χριστουγέννων, ο διάσημος τραγουδιστής George Michael απεβίωσε σε ηλικία 53 ετών στην οικία του στο Λονδίνο αφήνοντας παρακαταθήκη πλήθος αγαπημένων τραγουδιών.
Ο George Michael έγινε γνωστός τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 μέσα από τις δισκογραφικές του δουλειές και την κατάκτηση των παγκόσμιων μουσικών τσάρτς. Η πολυτάραχη ζωή του Γιώργου Κωνσταντίνου, όπως είναι το πραγματικό όνομα του George Michael απασχόλησε ουκ ολίγες φορές τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μέχρι το 2000 όλα έβαιναν καλώς στη καλλιτεχνική πορεία του Michael αλλά ύστερα άλλαξαν πολλά πράγματα που οδήγησαν στην σταδιακή πτώση του μεγάλου τραγουδιστή.

Ο άνθρωπος πίσω από το όνομα

Ο πατέρας του George ήταν Κυπριακής καταγωγής και ονομάζονταν Κυριάκος Κωνσταντίνου.  Διατηρούσε εστιατόριο στην Ελλάδα μέχρι και το 1950 οπότε και αποφάσισε να μετακομίσει στην Αγγλία και πιο συγκεκριμένα στο Νότιο Λονδίνο. Φυσικά, εκείνη την εποχή μαζί με τη αλλαγή τόπου διαμονής άλλαξε και το όνομα του σε Jack Michael και παντρεύτηκε τη σύζυγό του και μητέρα του George, Lesley Angold. Η Lesley Angold ήταν αγγλίδα χορεύτρια και ο George Michael την έχασε πολύ γρήγορα καθώς απεβίωσε σε νεαρή ηλικία από καρκίνο. Ο τραγουδιστής πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη κατοικία που του είχαν αγοράσει οι γονείς του αμέσως μετά τη γέννηση του, στο Νότιο Λονδίνο. Στην εφηβεία πήγε στο Radlett για να φοιτήσει στο Bushey Meads School και άρχισε να έχει τη πρώτη του επαφή με τη μουσική παίζοντας σαν dj σε διάφορες μουσικές εκδηλώσεις, σε σχολεία και σε club.

George Michael
Ο George Michael τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 σημείωσε τεράστια επιτυχία στο συγκρότημα “Wham” με τραγούδια που άφησαν εποχή όπως το “Last Christmas”
Μουσικές επιτυχίες στους “Wham”

Ο George Michael ήταν ένα ταλαντούχο άτομο και αυτό αποδείχθηκε από τη διαχρονικότητα των τραγουδιών του. Όλοι τον γνώρισαν στη δυάδα με το όνομα “Wham” την οποία αποτελούσε αυτός μαζί με τον Andrew Ridgeley, με την οποία πούλησαν 25 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως από το 1982 έως το 1986. Το πρώτο τους τραγούδι ήταν το “Wham Rap” που συμπεριλαμβάνονταν στο πρώτο τους άλμπουμ “Fantastic” το οποίο φυσικά έφτασε το Νο.1 στα αγγλικά μουσικά τσάρτς.

Το άλμπουμ όμως που έκανε το «μπάμ» στο κοινό ήταν το δεύτερο με τίτλο “Make it Big”. Στο άλμπουμ αυτό συμπεριλαμβάνονται κάποιες από τις μεγαλύτερες εμπορικές και μουσικές επιτυχίες όπως το “Wake me up before you go-go”, το “Everything she wants” και το «χιτ» που σημείωσε και σημειώνει μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη επιτυχία το “Careless Whisper”. Όπως πολλά συγκροτήματα της εποχής έτσι και οι “Wham” ηχογράφησαν επίσης τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια  “Do They Know It’s Christmas?” και  “Last Christmas/Everything She Wants” για φιλανθρωπικό σκοπό. Το δεύτερο σημείωσε μεγαλύτερη επιτυχία και ακούγεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα την περίοδο των Χριστουγέννων. Το 1985 έκαναν τις τελευταίες τους συναυλίες σαν συγκρότημα στη Κίνα και το 1986 διαλύθηκαν.

Η σόλο καριέρα του George Michael

Η σόλο καριέρα ξεκινάει τάχιστα το φθινόπωρο του 1987 όταν κυκλοφορεί το πρώτο προσωπικό του δίσκο “Faith” .Το 1ο single του άλμπουμ ήταν με το τραγούδι “I Want your Sex” το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, το οποίο απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες του κόσμου ωστόσο αυτό δε το εμπόδισε να κυριαρχήσει στις μουσικές λίστες της Αγγλίας. Το 2ο single που ήταν ομώνυμο με το τίτλο του άλμπουμ κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1997 και βρέθηκε στο Νο.1 του Billboard Hot 100 στις Η.Π.Α. Τον Σεπτέμβριο του 1990 κυκλοφόρησε τον δίσκο ‘’Listen Without Prejudice Vol. 1 ‘’. Τα τραγούδια που ξεχώρισαν ήταν τα  “Praying for Time”,  “Waiting for That Day” , “Freedom ’90”,  “Heal the Pain” και “Cowboys and Angels”.

Τρία χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το άλμπουμ ‘’Five Live’’. Τα τραγούδια ‘’Somebody to Love” και  “These Are the Days of Our Lives” ηχογραφήθηκαν για την συναυλία του  Freddie Mercury! Τον Νοέμβριο του 1994 ο George εμφανίστηκε στα  MTV Europe Music Awards και παρουσίασε ένα νέο τραγούδι με τίτλο “Jesus to a Child”. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στον δίσκο ‘’Older’’ που κυκλοφόρησε το 1996. Έκαναν επιτυχία επίσης τα single “Fastlove” και  “Star People ’97”! Το 1998 κυκλοφόρησε μια συλλογή με Best Of που είχε τον τίτλο ‘’Ladies & Gentlemen: The Best of George Michael’’.

George Michael
Ο George Michael κάνει σόλο καριέρα από το 1986 οπότε και διαλύθηκε το συγκρότημα “Wham”.
Η σόλο καριέρα μετά το 2000

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2004 κυκλοφορεί το δίσκο ‘’Patience‘’. Το 2006 παρουσιάζει το προτελευταίο του δίσκο με τίτλο “Twenty Five”. Ο Michael ανακοίνωσε στους φαν του τον Ιανουάριο του 2012, ότι δεν πίστευε πως οι φωνητικές χορδές του είναι έτοιμες για live performance, κάτι που ζητούσαν απεγνωσμένα οι θαυμαστές του. Το τελευταίο μουσικό άλμπουμ το George Michael είχε τίτλο “Sumphonica” και παρουσιάστηκε το 2014. Παρά τις όποιες προσπάθειες έκανε ο ίδιος για να επανέλθει στη μουσική σκηνή μετά το 2000, δεν κατάφερε να ξανακερδίσει τον κόσμο όσο στο παρελθόν, κάτι που οφείλονταν μάλλον στα προβλήματα που είχε με το νόμο.

Τα προβλήματα με τη νομοθεσία!

Το όνομα του George Michael ακούγεται ξανά το 1998 στα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς ανακοινώνει ότι είναι ομοφυλόφιλος. Σε αυτή την αποκάλυψη τον οδηγεί η προ ημερών σύλληψη του για άσεμνη συμπεριφορά σε δημόσιο χώρο στο Λος Άντζελες. Το ίδιο περιστατικό επαναλήφθηκε το 2006, στο Heath Park του Λονδίνου. Ωστόσο οι δικαστικές περιπέτειες δεν σταματούν εκεί καθώς το 2006 συλλαμβάνεται πρώτη φορά για κατοχή παράνομων ουσιών. Το 2010 παραδέχεται ότι οδήγησε υπό την επήρεια ουσιών και το Σεπτέμβρη του ίδιου έτους καταδικάζεται σε 8 εβδομάδες φυλάκισης, πρόστιμο και 5ετη απαγόρευση οδήγησης. Στις 11 Οκτωβρίου, μετά από 4 εβδομάδες κράτησης απελευθερώνεται.

Με τους Wham κυκλοφόρησε τους δίσκους:

Fantastic (1983)

Make it Big (1984)

The Final (1986), το οποίο κυκλοφόρησε μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο

Music from the Edge of Heaven (1986), το οποίο κυκλοφόρησε μόνο στις Η.Π.Α. και την Ιαπωνία.

Η δισκογραφία του ως σόλο καλλιτέχνης:

Faith (1987)

Listen Without Prejudice Vol. 1 (1990)

Five Live (1993)

Older (1996)

Ladies & Gentlemen: The Best of George Michael (1998)

Songs from the Last Century (1999)

Patience (2004)

Twenty Five (2006)

Symphonica (2014)

Ο George Michael αγαπήθηκε από το κοινό των 80s και των 90s, κυρίως ως μέρος των “Wham” και αυτό αποδεικνύεται από την τεράστια επιτυχία που έκανε το συγκρότημα, με τραγούδια που ακούγονται μέχρι σήμερα. Βέβαια και στη σόλο καριέρα του πούλησε περί τα 75εκ. δίσκους γεγονός που αποδεικνύει ότι ο κόσμος δε επηρεάσθηκε από τη διάλυση τους, το 1986. Το τραγούδι που χαρακτήρισε τον ίδιο είναι κατά πολλούς το “Careless Whisper”. Τελευταία, είχε σχετικά χαθεί από τα φώτα της δημοσιότητας ωστόσο τα τραγούδια, “Wake me up before you go-go”, “Careless Whisper”, και “Last Christmas” καθώς και οι πωλήσεις 100εκ. δίσκων θα θυμίζουν στο κόσμο την παρουσία του George Michael.

Links

http://www.georgemichael.com/

Προηγούμενο άρθρο1ος Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός της Εστίας Ρουμλουκιωτών
Επόμενο άρθροΛάχανα και Χάχανα – Η στριγγλένια και η τραγουδομηχανή στο Γκλόρια