Η έκθεση Geniale Dilletanten (Ιδιοφυείς Ερασιτέχνες) – Η υποκουλτούρα της δεκαετίας του ’80 στη Γερμανία είναι μια κινητή έκθεση του Ινστιτούτου Γκαίτε. Φιλοξενείται από τις 3 Νοεμβρίου στο Goethe-Institut Thessaloniki καθώς και παγκοσμίως σε μουσεία και άλλους εκθεσιακούς χώρους. Λόγω μεγάλης απήχησης, παρατείνεται έως τις 20 Ιανουαρίου 2017 στη Γκαλερί του Goethe-Institut Thessaloniki.

Η εκτενής έκθεση Geniale Dilletanten παρουσιάζει πρωταγωνιστές και στέκια των καλλιτεχνικών σκηνών διαφόρων πόλεων και μια εικόνα των ποικίλων δικτύων της εποχής. Θεματοποιεί ομόχρονες εξελίξεις στην τέχνη, τον κινηματογράφο, τη μόδα και το ντιζάιν. Περιλαμβάνονται μια συνέντευξη σε φιλμ που ετοιμάστηκε ειδικά για την έκθεση, μαγνητοσκοπημένο και φωτογραφικό υλικό, ακουστικά δείγματα, περιοδικά, αφίσες και άλλα εκθέματα από τη συγκεκριμένη σκηνή. Πρόκειται για την εκτενέστερη ως τώρα παρουσίαση της γερμανικής υποκουλτούρας της δεκαετίας του ’80. Συνοδεύεται από μια πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων.

Geniale Dilletanten – Ιδιοφυείς ερασιτέχνες

Geniale Dilletanten ήταν ο σκοπίμως ανορθόγραφος τίτλος ενός συναυλιακού φεστιβάλ που έλαβε χώρα το 1981 στο Τέμποντρομ του Βερολίνου και αποτέλεσε το συνώνυμο μιας σύντομης εποχής καλλιτεχνικού αναβρασμού. Κυρίως στο περιβάλλον των σχολών Καλών Τεχνών εκδηλώθηκε μια καλλιτεχνική έξαρση. Χαρακτηριζόταν αφενός από πειραματισμούς στην υπέρβαση και τη διασταύρωση ειδών τέχνης και αφετέρου από τη χρήση νέων ηλεκτρονικών συσκευών.

Η μουσική δεινότητα πολλές φορές ήταν συνειδητά απορριπτέα. Με την καθιέρωση της γερμανικής γλώσσας αντί της αγγλικής στους στίχους και στα ονόματα των γκρουπ, αποστασιοποιήθηκαν από το κοινότυπο κυρίαρχο ρεύμα. Θεμελίωσαν έτσι την αξίωσή τους για ριζική αλλαγή. Αυτή η εναλλακτική καλλιτεχνική σκηνή κατάφερε με την ηχηρή της διαμαρτυρία και τις στοχευμένες προκλήσεις της να αποκτήσει διεθνή αναγνώριση και κύρος.

Στην έκθεση παρουσιάζεται το ευρύ φάσμα αυτής της υποκουλτούρας Geniale Dilletanten βασιζόμενη σε 7 μουσικά γκρουπ, καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές και σχεδιαστές. Προερχόμενοι από πόλεις και ευρύτερες περιοχές της Δυτικής και της Ανατολικής Γερμανίας έδωσαν ώθηση και παλμό σ’ αυτή τη σκηνή. Η έκθεση φιλοξενεί τις ακόλουθες μπάντες:

Einstürzende Neubauten, Die Tödliche Doris, Der Plan, Freiwillige Selbstkontrolle (F.S.K.), Palais Schaumburg, Ornament und Verbrechen, Deutsch Amerikanische Freundschaft (D.A.F.)

Πληροφορίες Έκθεσης Geniale Dilletanten

  • Τοποθεσία: Goethe Institut Thessaloniki
  • Διεύθυνση: Βασ. Όλγας 66, 546 42 Θεσσαλονίκη
  • Τηλ.: +30 2310 889610
  • Email: info@thessaloniki.goethe.org
  • Facebook   Ιστοσελίδα
  • Επιμέλεια της έκθεσης: Mathilde Weh
  • Σύλληψη: Mathilde Weh και Dr. Leonhard Emmerling, Goethe-Institut
  • Διάρκεια έκθεσης: 3.11.2016 – 20.1.2017
  • Είσοδος ελεύθερη
  • Το Ινστιτούτο θα παραμείνει κλειστό από τις 24.12.2016 έως και 06.01.2017
Προηγούμενο άρθροΔιαιρεμένες Μνήμες 1940-50: Ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα
Επόμενο άρθροΑλλόκοτος Ελληνισμός, του Νικήτα Σινιόσογλου