"Gagarin Way" στο Θέατρο ΒασιλάκουΠρωταγωνιστούν: Στέφανος Κοσμίδης, Μιχάλης Μουλακάκης, Κώστας Ανταλόπουλος, Μάνος Βακούσης
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Αβρανάς
Υπόθεση: Δύο εργάτες απαγάγουν και δολοφονούν μεγαλοστέλεχος της εταιρείας στην οποία εργάζονται φαντασιωνόμενοι «επανάσταση». Ένας φύλακας απόφοιτος πολιτικών επιστημών εμπλέκεται σχεδόν τυχαία στο θρίλερ της τρομοκρατίας, που στο θέατρο Βασιλάκου παίρνει τη μορφή της μαύρης κωμωδίας του Gregory Burke. Η χρήση ωμής βίας ως μορφή αντίδρασης στο σύστημα, οι πολιτικές ταυτότητες, το αδιέξοδο που ο μηδενισμός, η εμμονή στις ιδεολογίες, η άγνοια και η ανθρώπινη απόγνωση μπορούν να γεννήσουν.

 

 

Κριτική


 

«Αυτό δεν είναι πολιτική!»

 

Στη σκηνή του θεάτρου Βασιλάκου και σε σκηνοθεσία του βραβευμένου –μεταξύ άλλων- με «Αργυρό Λέοντα» Αλέξανδρου Αβρανά παρουσιάζεται αυτό το διάστημα η μαύρη κωμωδία του Gregory Burke “The Gagarin Way”. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Εδιμβούργο το 2001. Έκτοτε, έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και άλλες χώρες, έχει μεταφραστεί σε είκοσι τουλάχιστον γλώσσες, ενώ το 2011 ανέλαβε την «αναβίωσή» του το Rapture Theatre της Σκωτίας, το θέατρο που δημιούργησε ο σκηνοθέτης Michael Evans.

Ο Γκάρυ και ο Έντυ, στήνουν και πραγματοποιούν μια τρομοκρατική ενέργεια στην αποθήκη εταιρείας της περιοχής Fife της Σκωτίας. Ο μεν μέλος του εργατικού κινήματος ο δε αναρχικός. Επιζητούν έναν τρόπο να κάνουν τη δική τους «επανάσταση» ενάντια στο σύστημα της παγκοσμιοποίησης και των πολυεθνικών, σε μια περιοχή με παράδοση πολιτικού ριζοσπαστισμού, μέσα από μια πράξη ωμής βίας. Απαγάγουν και δολοφονούν τον Φρανκ, υπεύθυνο για τα εργοστάσια και μεγαλοστέλεχος. Στα σχέδια και τις πράξεις τους εν τω μεταξύ εμπλέκεται απροσδόκητα ένας εργαζόμενος στην εταιρεία φύλακας, απόφοιτος πολιτικών επιστημών.

Το έργο αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις της χρονιάς με κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο. Είναι μια δύωρη, αυστηρά μελετημένη παράσταση, που απαιτεί προσεκτικούς και ψύχραιμους θεατές. Η υπόθεση αναφέρεται στις καπιταλιστικές κοινωνίες και στις διαφορετικές πολιτικές ταυτότητες ενώ η «διαλεκτική» που αναπτύσσεται μέσα από τέσσερις διαφορετικές επί της ουσίας πολιτικές τοποθετήσεις είναι σπάνια. Το πλέον αποκαλυπτικό στοιχείο της πλοκής αφορά στο κοινό στοιχείο των πρωταγωνιστών, την καταγωγή και των τεσσάρων από οικογένειες ανθρακωρύχων του Fife, ενώ το πιο αντιφατικό στοιχείο έγκειται στις αντιπαραθέσεις και τις συγκρούσεις που οι διαφορετικές θέσεις μέσα στην κοινωνία και οι πολιτικές τους απόψεις δημιουργούν μεταξύ τους. Όλα αυτά, μέχρι την αποτρόπαιη ενέργεια λειτουργούν σαν ένα σκηνικό μικροπολέμου, που έχει έντονα ρεαλιστικά στοιχεία. Η διαρκής ένταση και ο ρυθμός της παράστασης συμβάλλουν πολύ σ’ αυτό, το ίδιο και τα σκηνικά της Ευαγγελίας Θεριανού, που έστησε έντεχνα ένα χαρακτηριστικό θεατρικό περιβάλλον .

Στη μετάφραση του κειμένου γίνονται εμφανή αρκετά στοιχεία του έμμετρου λόγου, που παραπέμπουν σε κλασικά κείμενα χωρίς να χάνεται όμως τίποτα από το χαρακτήρα του σύγχρονου βρετανικού θεάτρου. Οι ρόλοι του έργου αναδεικνύουν τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των προσώπων, καθώς η ίδια η θεατρική πράξη περνά μέσα από αυτά για να αποδώσει τις ιδιαίτερες κοινωνικές και πολιτικές τοποθετήσεις των πρωταγωνιστών.

Στο νόημα συμβάλλουν πιο καθοριστικά οι ρόλοι του Έντυ και του Φρανκ, μηδενιστή και μεγαλοστελέχους αντίστοιχα και μέσα απ’ αυτούς κυρίως, αποκαλύπτεται στους θεατές το βασικό μήνυμα της παράστασης. Ο Μάνος Βακούσης ως Φρανκ, με την υποκριτική του ωριμότητα κερδίζει, ωστόσο οριακά, το στοίχημα ενάντια στην απρόσκοπτη βία, καθώς αποδίδει καίρια τον κυνισμό του κεφαλαιοκράτη αλλά και γιατί με τη δεξιοτεχνία του χτυπάει στην καρδιά του πνεύματος που δεν αντικρούεται από τις «μολότοφ» ενός απεγνωσμένου και πολιτικά αδαούς ανθρώπου.

Λίγες φορές φεύγει κανείς από το θέατρο έχοντας αποτυπώσει στην κανονική και συναισθηματική του μνήμη τον αποτροπιασμό της βίας, τη βαναυσότητα του καπιταλισμού και το φασισμό που το έγκλημα εμπεριέχει. Αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική συμβολή του “Gagarin Way”.

 

Trailer



 

Πληροφορίες παράστασης


 

Συντελεστές

  • Μετάφραση: Αλέξανδρος Μπαλαμώτης
  • Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Αβρανάς
  • Σκηνικά- Κουστούμια: Ευαγγελία Θεριανού
  • Φωτισμοί: Ολυμπία Μυτιληναίου
  • Συνεργασία και δραματουργία: Κώστας Περούλης
  • Special effects: Προκόπης Βλασερός
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριτίνη Γκόγκα
  • Βοηθός σκηνογράφου: Χρυσούλα Κοροβέση

Παίζουν (αλφαβητικά)

  • Κώστας Ανταλόπουλος
  • Μάνος Βακούσης
  • Στέφανος Κοσμίδης
  • Μιχάλης Μουλακάκης

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

  • Τετάρτη, Πέμπτη & Κυριακή 20:00
  • Παρασκευή & Σάββατο 21:00

Πληροφορίες Θεάτρου

  • Θέατρο Βασιλάκου
  • Πλαταιών & Προφήτη Δανιήλ 3, 
  • Κεραμεικός (στάση Μετρό «Κεραμεικός» ή «Μεταξουργείο»)
  • Τηλ: 210 3470707

 

Οι παραστάσεις συνεχίζονται μέχρι τις 13 Απριλίου 2014

Προηγούμενο άρθροΒραδιές ελληνικού ντοκιμαντέρ στον Ιανό…
Επόμενο άρθρο«Βαλέσα, η δύναμη της ελπίδας» έρχεται τέλη Μαρτίου…
Λυδία Τριγώνη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Παν/μίου Αθηνών και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Λογοτεχνία, Πολιτισμός και Ιδεολογία», με ειδίκευση στο θέατρο. Ασχολείται με τη μετάφραση θεατρικών έργων, εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη και αρθρογραφεί στο Artic.gr από το 2012.