Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της παράστασης Φουτουρία στο θέατρο Αλκμήνη. Η παράσταση είναι βασισμένη σε ένα παραμύθι επιστημονικής φαντασίας, στην νουβέλα του Νίκου Τσιώτσου “Μια Φορά και Μετά έναν Καιρό”. Οι συντελεστές της παράστασης συναπαρτίζουν την ομάδα Hippo, η οποία ιδρύθηκε το 2009 και δραστηριοποιείται στο χώρο του παιδικού θεάτρου και του Εκπαιδευτικού Δράματος.

«Μία φορά και έναν καιρό ήταν η Φουτουρία, υπήρχαν μηχανές, τσιπ, βίδες και θηρία, ταξίδευες διαστημικά μέσα σε λεωφορεία, το μόνο που είχε μείνει ίδιο ήταν η εφορία…»

Βρισκόμαστε στη Φουτουρία το 2999. Τα ρομπότ ζουν μαζί με τους ανθρώπους. Η Αυριάνα 245 minus βγαίνει έξω να χορέψει στη βροχή ενώ στη Φουτουρία της το απαγορεύουν! Τότε ξεκινούν οι περιπέτειές της. Την κυνηγούν τα ρομπότ και μέσα σε όλον αυτό το χαμό συναντά τον Ρομπέρτο, ο οποίος είναι εφευρέτης! Η Αυριάνα ανακαλύπτει τις δεκάδες εφευρέσεις του Ρομπέρτο μια εκ των οποίων η μηχανή του χρόνου!

Σε όλη την διάρκεια της θεατρικής παράστασης υπάρχει διάδραση μεταξύ των ηθοποιών και των παιδιών. Και ενώ πιστεύουμε πως η παράσταση έχει τελειώσει, ακολουθεί το θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά ανεβαίνουν στην σκηνή και συμμετέχουν και αυτά στην παράσταση. Αυτοσχεδιάζουν, παριστάνουν τα ρομπότ, χορεύουν, τραγουδούν.

Στόχος της παράστασης είναι μέσα από αυτό το διαδραστικό παιχνίδι τα παιδιά να κατανοήσουν το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας. Μέσω της συνεχούς επικοινωνίας με τους ηθοποιούς και κατά συνέπεια της ενεργητικής συμμετοχής τους στο έργο τα παιδιά εκφράζονται και αυτοσχεδιάζουν αναπτύσσοντας την προφορική τους επικοινωνία, την ομαδικότητα και την κριτική τους σκέψη.

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να γνωρίζουν πως το παιδικό θέατρο συμβάλει στην ψυχική, πνευματική και γλωσσική καλλιέργεια των παιδιών. Το παιδικό θέατρο ενεργοποιεί την φαντασία τους,  τα διαπαιδαγωγεί, τα μαθαίνει να συνεργάζονται, να λειτουργούν καλύτερα ομαδικά, να κάνουν όνειρα! Ένα καλό θεατρικό έργο δίνει στα παιδιά ηθικά διδάγματα.

Σε μια πράξη του έργου και ενώ η Αυριάνα ζητούσε λύσεις από τα παιδιά για να ενεργοποιήσει ένα χαλασμένο ρομποτ, ένα κοριτσάκι από το κοινό, μας μετέφερε το ελπιδοφόρο μήνυμα:

«Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε…»

Χαρίζοντας, σε μικρούς και μεγάλους, μέσα σε αυτή την ασφυκτική καθημερινότητα που μας κατσουφιάζει, το χαμόγελο.

Φουτουρία
Φουτουρία: ένα παραμύθι επιστημονικής φαντασίας από τη θεατρική ομάδα Hippo
Λίγα λόγια για την ομάδα “Hippo”

Η ομάδα “Hippo” ιδρύθηκε το 2009 και αποτελείται από τους Φώτη Δούσο και Αλέξανδρο Ράπτη. Δραστηριοποιείται στο χώρο του παιδικού θεάτρου και του Εκπαιδευτικού Δράματος και χαρακτηρίζεται από μια «avant-garde» αισθητική που σέβεται τις αναζητήσεις της σύγχρονης παιδαγωγικής επιστήμης.

Έχει ήδη επτά παιδικές παραστάσεις στο ενεργητικό της, τρία θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά και νέους και δύο παραστάσεις για ενήλικες.

Η ομάδα έχει παρουσιάσει δουλειές της σε Ελλάδα και εξωτερικό (Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία), σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σε θεατρικούς χώρους και πανεπιστήμια. Επίτευγμα της ομάδας αποτελεί η παρουσίαση παράστασής της στο πανεπιστήμιο του Yale, σε φοιτητές του τμήματος της νεοελληνικής γλώσσας.

Φουτουρία: Πληροφορίες παράστασης

Συντελεστές

  • Κείμενο: Ομάδα Hippo (Φώτης Δούσος & Αλέξανδρος Ράπτης), Νίκος Τσιώτσος
  • Σκηνοθεσία: Ομάδα Hippo (Φώτης Δούσος & Αλέξανδρος Ράπτης)
  • Σχεδιασμός δραστηριότητων εκπαιδευτικού δράματος: Καλλιόπη Φύκαρη, Ομάδα Hippo
  • Κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου
  • Μάσκα: Μάρθα Φωκά
  • Κίνηση: Ομάδα Hippo, Χάρης Πεχλιβανίδης,
  • Μουσική: Ομάδα Ηippo, Πάρης Φράγκος
  • Φωτογραφίες: Νίκος Αρβανιτίδης
  • Παίζουν: Χριστιάνα Κανδυλιώτη, Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος
  • Ημέρες και ώρες παραστάσεων: από τις 11 Οκτωβρίου 2015 έως τις 06 Ιανουαρίου 2016, κάθε Κυριακή στις 17:00
  • Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ (γενική είσοδος), 6 ευρώ (ΑμΕΑ, ατέλειες, ομαδικό εισιτήριο απο 10 άτομα και πάνω), ειδικές τιμές για σχολεία τις καθημερινές
  • Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά
  • Διάρκεια εκπαιδευτικού δράματος: 20 λεπτά

Πληροφορίες θεάτρου

  • Θέατρο Αλκμήνη, Διεύθυνση: Αλκμήνης 8, Γκάζι (Μετρό Κεραμεικού), Τηλέφωνο κρατήσεων: 210. 34 28 650 (μετά τις 18:30), Τηλέφωνο κρατήσεων για σχολεία: 6974040085
  • FacebookSite | E-mail

Χορηγός επικοινωνίας

logo artic.gr

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΗ “Κατερίνα” ξανα-βγαίνει απ’ το βιβλίο της και επανέρχεται στο Θέατρο Θησείον
Επόμενο άρθροBEFORE DAWN: Συζήτηση με την Κυριακή Μαυρογεώργη.