Πρόσφατα μια νέα φωτογραφική υπηρεσία έκανε την εμφάνιση της, το όνομα αυτής Relonch. Αυτή, επιτρέπει στους χρήστες να αποκτούν έτοιμες, καλές φωτογραφίες. Τι είναι όμως αυτή η υπηρεσία; και τι σημαίνει η ύπαρξη της για τη φωτογραφική κοινότητα; Αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία θα απαντήσουμε στη συνέχεια. Το Relonch προσφέρει έτοιμες επεξεργασμένες φωτογραφίες, γρήγορα χωρίς κόπο και επιπλέον προσπάθεια, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες. Το σλόγκαν της εταιρείας «Η Κάμερα ως Εξυπηρέτηση» είναι πλήρως αντιπροσωπευτικό. Στόχος είναι οι χρήστες που θέλουν – και ελπίζουν – να μπορούν να δημιουργούν εύκολα μνημειώδεις και καλές φωτογραφίες. Άτομα δηλαδή που είτε έχουν μια καλή αλλά αχρησιμοποίητη ψηφιακή κάμερα είτε θέλουν απλά να βγάζουν αντίστοιχες καλές φωτογραφίες. Ειδικά αν αυτοί δεν θέλουν να ασχοληθούν με τα παρελκόμενα της φωτογραφίας αλλά να απολαύσουν αποκλειστικά και μόνο τα αποτελέσματα τότε η υπηρεσία είναι ιδανική.

Για την ακρίβεια η Ομάδα-στόχος είναι άτομα που δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την φωτογραφία ως τέχνη η ως ασχολία και επιθυμούν μια άμεση παράδοση έτοιμων φωτογραφιών χωρίς να κοπιάσουν. Χαρακτηριστικά μια αναφορά λέει : “The Camera I Bought Only Convinced Me That I’m Not a Photographer” (Η κάμερα που αγόρασα με έπεισε ότι δεν είμαι φωτογράφος). Επιβεβαιώνοντας τον παραπάνω ισχυρισμό.

Τι Ακριβώς Προσφέρει η Φωτογραφική Υπηρεσία Relonch;

Αυτό που προσφέρει ουσιαστικά είναι η δημιουργία καλών φωτογραφιών αποκλειστικά και μόνο με την μετά-επεξεργασία της (post-processing). Έτσι ο χρήστης υποτίθεται ότι διευκολύνεται και μόνη του ευθύνη είναι η λήψη της φωτογραφίας χωρίς παρεμβάσεις. Καθίσταται έτσι ανούσια η χρήση και η μελέτη της φωτογραφικής τέχνης και τεχνικής. Όλα διαχειρίζονται από την υπηρεσία.Η οποία υπηρεσία απαρτίζεται από φωτογράφους και ειδικούς οι οποίοι αναλαμβάνουν την μετέπειτα επεξεργασία του απεσταλμένου πρωτοτύπου που στέλνει ο χρήστης μέσω του διαδικτύου. (σ.σ. Η κάμερα διαθέτει συνδεσιμότητα Wi-Fi)

Συγκεκριμένα, το Relonch είναι μια μηνιαία συνδρομητική υπηρεσία. Αυτή θέλει τούς χρήστες να φέρουν την υπάρχουσα κάμερα τους, η αξία της οποίας ανταλλάσσεται με χρήματα προς αξιοποίηση στην ίδια. Το Peta Pixel αναφέρει ότι υπάρχει και μηνιαία συνδρομή έναντι 99$/ μήνα. Οι φωτογραφίες που διαχειρίζεται η εταιρεία αναφέρεται στη συνέχεια πως κοστίζουν 1$ η μια εφόσον δεν υπάρχει συνδρομή και είναι απεριόριστες εάν υπάρχει.

Τα Χαρακτηριστικά της Προσαρμοσμένης Φωτογραφικής Μηχανής.

Η φωτογραφική η οποία προσφέρεται δεν αναφέρεται ευθέως για το ποια πρόκειται αλλά κατονομάζεται σε Model 291 για σκοπούς διαφήμισης. Η μυστήρια Model 291 δεν είναι άλλη παρά μια Samsung NX1 με φακό 30mm f/2.0. Σε αυτήν είναι εκτεθειμένα μόνο τα κουμπιά του κλείστρου και της λειτουργίας. Όλα τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανόμενης της οθόνης LCD είναι υπερκαλυμμένα με μια προσαρμοσμένη δερμάτινη θήκη.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η κυκλοφορία της συγκεκριμένης συσκευής Samsung NX1 έχει πλέον διακοπεί. Με τιμή εμφανιζόμενη κοντά στα 1.000 € σε διάφορες αγορές μεταχειρισμένη. Βέβαια στην ιστοσελίδα οι ιδέες των μεγαλείων υπερτερούν. Η φωτογραφική υπηρεσία αυτή – όπως σε κάθε εκστρατεία επιτυχημένου μάρκετινγκ – παρουσιάζεται ως κάτι πρωτοπόρο και απαραίτητο. Θεωρεί, όπως αναφέρεται και στο δελτίο τύπου, ότι αφαιρεί τον «πόνο» από τη φωτογραφία. Όπου ο «πόνος» ενδεχομένως αναφέρεται στη φωτογραφική διαδικασία της επεξεργασίας της φωτογραφίας σε εφαρμογές όπως το “Photoshop” ή το “Lightroom” της Adobe.

Η υπηρεσία δηλαδή, με λίγα λόγια αφαιρεί πέρα από την φωτογραφική σκέψη και την ίδια τη διεπαφή χρήστη – μηχανής. Η κάμερα δεν έχει λειτουργίες συντονισμού και ρύθμισης. Είναι ρυθμισμένη παντοτινά στην Αυτόματη λειτουργία (Auto Mode). Επακολουθεί η επεξεργασία από τους ειδικούς και το τελικό στάδιο όπου η έτοιμη πια φωτογραφία αποστέλλεται στον χρήστη / πελάτη.

Καινοτομία ή Ευτελισμός της Τέχνης;

Βλέποντας αυτά, δε μπορούμε παρά να αντιληφθούμε την καθαρά υλιστική προσέγγιση που η υπηρεσία αποκτά απέναντι στη φωτογραφία. Και αυτό επειδή η υπηρεσία αυτή δε πρόκειται για ενοικίαση μιας φωτογραφικής μηχανής για προσωπική χρήση. Περισσότερο αποτελεί ενοικίαση της φωτογραφικής ικανότητας και την αναίρεση της νοητικής διαδικασίας του χρήστη. Η οποία πλέον δεν είναι αναγκαία αφού οι φωτογραφίες που θα βγαίνουν μετά την επεξεργασία του προσωπικού του Relonch υποτίθεται πως είναι «τέλειες». Όπως τις θέλει ο χρήστης. Η φωτογραφία έτσι όντως φαίνεται πως ευτελίζεται. Γίνεται απλά ένα μέσο το οποίο θα ετοιμάσουν οι άλλοι για εμάς. Καθώς εμείς θέλουμε μόνο το ήδη τέλειο αποτέλεσμα και όχι τον κόπο.

Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως θέλουμε να επιβάλλουμε έναν φωτογραφικό ελιτισμό. Η φωτογραφία είναι ένα μέσο απόλυτα ελεύθερο και ανοιχτό σε όλους και σε κάθε εκδοχή όπως κάθε τέχνη. Απτό παράδειγμα η εξέλιξη της τεχνολογίας και η ύπαρξη δυνατών φωτογραφικών πλέον στα χέρια του καθενός εγκατεστημένες στα Smartphone. Οι οποίες όμως δημιουργούν παράλληλα και ενδιαφέρουσες νέες εκδοχές. Πέρα από αυτά, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Relonch το θεωρητικό και τεχνικό γνωστικό επίπεδο αναιρείται παντελώς και πρεσβεύεται  η «αντικατάσταση της DSLR που μαζεύει σκόνη» με ένα έτοιμο εύκολο αποτέλεσμα.

Δείγμα από τη Φωτογραφική Υπηρεσία Relonch.
Το δείγμα της Φωτογραφικής Υπηρεσίας Relonch. Αριστερά η πρωτότυπη φωτογραφία. Δεξιά η επεξεργασία της
Μια Σύνοψη.

Επίσημα η φωτογραφική υπηρεσία ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως τα μόνο ενδεικτικό στοιχείο είναι οι διαφημιστικές της φωτογραφίες και τα δείγματα. Επίσης είναι διαθέσιμη αποκλειστικά στις Η.Π.Α προς το παρόν ως επιχείρηση βασισμένη στο Palo Alto της California. Το εγχείρημα αυτό, τελικά, μας δίνει ένα παράδειγμα προς ανάλυση και σκέψη. Αφού το Relonch αποτελεί υπηρεσία που προσφέρει μια απόλυτα υλιστική και προσαρμοσμένη εμπειρία στον χρήστη χωρίς δυνατότητα διεπαφής και επικοινωνίας. Προσφέροντας για πώληση, ως έτοιμο προϊόν καλά φτιαγμένες φωτογραφίες.

Αναμένουμε, λοιπόν, τη πρόοδο αυτού του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Είναι κάτι το οποίο θα επηρεάσει την φωτογραφική κοινότητα; Ενδεικτικό του μέλλοντος; Η άλλος ένας διάττων αστέρας; Οι απαντήσεις δικές σας.

Σχετικοί Σύνδεσμοι: Ιστοσελίδα του Relonch

Προηγούμενο άρθροΌμιλος Ελληνικών Τεχνών: Το Βλογημένο το μαντρί του Φώτη Κόντογλου
Επόμενο άρθροΤο Διάστημα Ανάμεσά Μας – The Space Between Us
Σταύρος Βαλσάμης
Φοιτητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Tμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού. Κύριο ενδιαφέρον η κλασσική αναλογική και σύγχρονη φωτογραφία καθώς επίσης οι λογοτεχνικές και εικαστικές τέχνες.