“Φώτης Μαστιχιάδης 1913-1997” ονομάζεται η ατομική χαρακτική έκθεση του καλλιτέχνη, η οποία παρουσιάζεται από το Dictum Factum, σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, με επιμέλεια της Ματίνας Χαραλάμπη. Η έκθεση, γίνεται στο πλαίσιο του 3ου Athens Print Fest (Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής της Αθήνας), στον εκθεσιακό χώρο του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας. Μέσα από την έκθεση διερευνώνται συνοπτικά οι μετασχηματισμοί της γραφής του χαράκτη μέσα από δύο κεντρικές θεματικές: το τοπίο και την ανθρώπινη μορφή, καθώς αναδεικνύεται η τριβή του καλλιτέχνη με το εικαστικό μέσο της χαρακτικής.

Λίγα λόγια για τον Φώτη Μαστιχιάδη

Ο Φώτης Μαστιχιάδης γεννήθηκε στο Αϊβαλί το 1913 και άφησε την τελευταία του πνοή στην Αθήνα, το 1997. Μετά τον διωγμό του 1922 βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου εμφανίζονται οι πρώτες καλλιτεχνικές του ανησυχίες.  Το ταλέντο του στην σκιτσογραφία εμφανίστηκε σε μικρή ηλικία και δεν έμεινε ανεκμετάλλευτο. Για αρκετά χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες του στις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Φως», την εικονογράφηση των πρώτων σελίδων, όπως συνηθιζόταν τότε, αλλά και με την παρουσίαση γεγονότων μέσα από τα σκίτσα του, καθώς οι φωτογραφικές μηχανές εκείνη την εποχή βρίσκονταν μόνο μέσα σε κάποια ατελιέ. Εργάστηκε ως χαράκτης για το εργοστάσιο γραφικών τεχνών Ασπιώτη-ΕΛΚΑ, αλλά και για την Τράπεζα της Ελλάδος ,από το 1942, ως χαράκτης χαρτονομισμάτων. Πολλά έργα του κοσμούν την Εθνική και Δημοτική Πινακοθήκη, καθώς και τις πινακοθήκες πολλών Ελληνικών πόλεων.

Παράλληλα με τα προηγούμενα, παρουσίασε σημαντικό καλλιτεχνικό έργο, που διακρίνεται για την ποικιλομορφία της εικαστικής γλώσσας και την πολλαπλότητα των τεχνικών, πειραματιζόμενος με διαφορετικούς τρόπους χάραξης και τυπώματος. Έχοντας αποκτήσει στρατηγική αρτιότητα στο σκάκι, ο Φώτης Μαστιχιάδης, στήνει στα έργα του συχνά μια παρτίδα παιχνιδιού μεταξύ του φωτός και της σκιάς, του λευκού και του μαύρου, χωρίς όμως να απορρίπτει την έκπληξη του απρόοπτου που επιφυλάσσει η εκτύπωση.

"Φώτης Μαστιχιάδης 1913-1997"
“Φώτης Μαστιχιάδης 1913-1997”
“Φώτης Μαστιχιάδης 1913-1997”

Τα έργα του καλλιτέχνη συνιστούν προσωπικό ντοκουμέντο, αρχείο βιωμάτων ενός καλλιτέχνη της διασποράς. Η επιφάνεια του χαρτιού γίνεται ο χώρος που μπορεί να αναπαράγει τις παιδικές του μνήμες από την χαμένη του πατρίδα, αποτυπώνοντας έτσι τις εν-τυπώσεις τόπων και φυσιογνωμιών, που μέχρι τότε είχε κρυμμένες στο υποσυνείδητο.

Ο Φώτης Μαστιχιάδης, δεν αναζητά ένα προσωπικό στυλ παρ’ όλα αυτά παρουσιάζει μεγάλη αλλαγή μεταξύ των πρώτων και των τελευταίων έργων του. Ξεκινάει από την πιστή αναπαράσταση του αντικειμενικού κόσμου, με την ίδια σχολαστικότητα που απαιτούσε και η δουλειά του τότε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σταδιακά όμως, επηρεασμένος από τα προσωπικά του βιώματα, παρουσιάζει τα πρώτα του αφαιρετικά στοιχεία και οι ανθρώπινες μορφές γίνονται μελαγχολικές και θλιμμένες. Αποδίδει τις πτυχές των λιτών ρούχων τους και τονίζει την ψυχική τους διάθεση μέσα από τα πρόσωπα και τα χέρια τους. Έτσι η πραγματικότητα του καλλιτέχνη, αλλάζει από αντικειμενική σε εσωτερικευμένη, ως απο-τύπωμα των προσωπικών του εμπειριών.

Πληροφορίες για την έκθεση “Φώτης Μαστιχιάδης 1913-1997”

Χώρος: Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τραπέζης

Διεύθυνση: Γ΄ Σεπτεμβρίου 146, Αθήνα

Διάρκεια έκθεσης: 3 Μαρτίου – 27 Μαΐου

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα-Τρίτη 10:00-13:00

Τετάρτη-Πέμπτη 17:00-20:00

Αναλυτικότερα για την έκθεση εδώ.

Προηγούμενο άρθροΦωτεινή Αθερίδου: “Πιστεύω στην πάλη και στην προσπάθεια”
Επόμενο άρθροΤσαρλς Μπουκόφσκι : Ο «παρίας» της Λογοτεχνίας