Το θεατρικό έργο «Φωνάζει ο Κλέφτης» του αγαπημένου Δημήτρη Ψαθά, είναι αδιαμφισβήτητα, ένα από τα καλύτερα έργα που έδωσε ποτέ η σύγχρονη Ελληνική δραματουργία. Στο πέρασμα των χρόνων, αγαπήθηκε πολύ από πλήθος γενεών και συνεχίζει να αγαπιέται μέχρι σήμερα.

Δημήτρης Ψαθάς
Δημήτρης Ψαθάς
Η Ζωή του Δημήτρη Ψαθά

Ο Τραπεζούντιος Δημήτρης Ψαθάς, άφησε με τα έργα του, ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο πέρασμα του χρόνου. Τόσο στο θεατρικό σανίδι, όσο και στον κινηματογράφο.  Αυτός ο ξεχωριστός καλλιτέχνης, βίωσε στιγμές απόλυτης ευτυχίας στη γενέτειρά του. Βίωσε όμως και στιγμές φρικαλεότητας, κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Κατάφερε να μετουσιώσει όλα τα έντονα συναισθήματα και τις εμπειρίες του σε τέχνη. Τα έργα του αγαπήθηκαν από γενιές και γενιές και σίγουρα θα αγαπηθούν και από τις μεταγενέστερες.

«Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά. Το πρώτο θεατρικό πρόγραμμα.
«Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά. Το πρώτο θεατρικό πρόγραμμα.
«Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά

Ένα από αυτά τα λαμπρά έργα, του Δημήτρη Ψαθά, είναι και το «Φωνάζει ο κλέφτης». Το εν λόγω θεατρικό έργο, ζωντάνεψε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1958. Η σκηνή του Θεάτρου Μαρίκας Κοτοπούλη υπήρξε το πρώτο του σπίτι. Ο θίασος της Μαίρης Αρώνη και του Ντίνου Ηλιόπουλου, έδωσε ζωή στο «Φωνάζει ο κλέφτης» για πρώτη φορά.

Τα πρόσωπα του έργου ερμηνεύουν με μεγάλη επιτυχία οι ηθοποιοί:

  • Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (Στρατηγός Σόλων Καραλέων).
  • Μαίρη Αρώνη (Λία Καραλέων σύζυγος του στρατηγού).
  • Ντίνος Ηλιόπουλος (Τιμολέων Λαμπρος).
  • Δημήτριος Καλιβωκάς (Αντώνης Παπαδόπουλος αδελφός της Λίας).
  • Θεανώ Ιωαννίδου(Λέλα σύζυγος του Αντώνη Παπαδόπουλου).
  • Αντιγόνη Κουκούλη (Υπηρέτρια Τασία).
  • Διονύσιος Παγουλάτος (Διοικητής αστυνομικού τμήματος).
  • Γεώργιος Πάντζας (Αρχιφύλακας).
«Φωνάζει ο κλέφτης» του αγαπημένου μας Δημήτρη Ψαθά. Το πρώτο θεατρικό πρόγραμμα.
«Φωνάζει ο κλέφτης» του αγαπημένου μας Δημήτρη Ψαθά. Το πρώτο θεατρικό πρόγραμμα.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γραφής του Δημήτρη Ψαθά

Σε αυτό το ξεχωριστό έργο του Δημήτρη Ψαθά, διακρίνουμε όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γραφής του. Χαρακτηριστική είναι τόσο η ευγένεια αυτής, όσο και το αγνό της χιούμορ. Η σάτιρά του δεν έχει σκοπό να ταράξει το κοινό, ούτε να εκθέσει κάποιο από τα πρόσωπα του έργου. Η πένα του Δημήτρη Ψαθά, είναι καλόκαρδη και προσφέρει άπλετο γέλιο. Σατιρίζει καλοπροαίρετα τους χαρακτήρες του έργου, κάνοντάς τους αγαπητούς στο κοινό, μηδενός εξαιρουμένου. Η αστείρευτη ευφυία του διαφαίνεται στους διαλόγους του, οι οποίοι έχουν πολύ συγκροτημένη δομή. Μέσα από αυτούς αναδεικνύεται ο άριστος χειρισμός της Ελληνικής γλώσσας, από τον δημιουργό.

Το έργο του Δημήτρη Ψαθά «Φωνάζει ο κλέφτης», σκοπό έχει να καυτηριάσει με καλοπροαίρετο τρόπο, τη παροιμία «Φωνάζει ο κλέφτης, για να φοβηθεί ο Νοικοκύρης». Το εν λόγω φαινόμενο, δυστυχώς αποτελεί μια σκληρή διαχρονική πραγματικότητα.

«Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά
«Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά
Η υπόθεση του έργου

Ο Τιμολέων είναι ένας έντιμος και ακέραιος άνθρωπος. Αυτά του τα χαρίσματα, δυστυχώς, έχουν γίνει πολλές φορές αιτία, να χάσει τη δουλειά του. Αντιμετωπίζει μεγάλη οικονομική δυσχέρεια. Παρόλα αυτά δεν διαπραγματεύεται, σε καμία περίπτωση, τις αρχές και τις αξίες του. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του ήρωα του Δημήτρη Ψαθά, είναι η δειλία.  Ο ήρωας για να την ξεπεράσει και να βροντοφωνάξει την αλήθεια, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο χρησιμοποιεί το αλκοόλ.

Μια νύχτα, βρίσκει στον δρόμο ένα πορτοφόλι. Μέσα σε αυτό, εμπεριέχεται ένα μεγάλο, για την εποχή, χρηματικό ποσό και ένα γράμμα από την Αμερική. Το πορτοφόλι ανήκει στον στρατηγό Σόλωνα Καραλέων.  Έναν, επίσης, πολύ έντιμο άνθρωπο ο οποίος είναι πρόεδρος ενός μεγάλου οργανισμού. Δυστυχώς, ο κουνιάδος του Αντώνης Παπαδόπουλος, τον οποίο ο στρατηγός θεωρώντας τον άνθρωπο εμπιστοσύνης, έχει τοποθετήσει σε σημαντική θέση, δεν είναι το ίδιο έντιμος. Η Λία Καραλέων σύζυγος του στρατηγού, καλύπτει τη παραβατική δράση του αδελφού της. Έχει δημιουργήσει μια ψεύτικη ιστορία, με έναν θείο από την Αμερική, ο οποίος στέλνει στον Αντώνη χρήματα. Έτσι καλύπτεται η πολυτελής ζωή που εκείνος κάνει, η οποία επ’ ουδενί δεν συνάδει με τον μισθό του από τον οργανισμό. 

«Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά
«Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά
Η κλιμάκωση της πλοκής

Ο Τιμολέων καταφτάνει στο σπίτι με το πορτοφόλι του στρατηγού. Το γράμμα που εμπεριέχει, δείχνει ξεκάθαρα, πως ο θείος δεν είναι πλούσιος. Συνεπώς αποκαλύπτεται, ότι δεν στέλνει χρήματα στον ανιψιό του και όλα κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν. Η Λιά με διάφορα τεχνάσματα, καταφέρνει να καταστρέψει το γράμμα. Ο στρατηγός όμως, συγκινημένος από την τιμιότητα του Τιμολέοντος, τον προσλαμβάνει στον οργανισμό. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Τιμολέων ανακαλύπτει όλες τις απάτες του αδελφού της Λίας. Ο Αντρέας όμως δεν λειτουργεί μόνος όπως η ίδια νομίζει, αλλά με ολόκληρο δίκτυο υπαλλήλων της εταιρίας.

«Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά
«Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά

Μια νύχτα ο Τιμολέων, αφού έχει πιεί μερικά ποτηράκια, για να ξεπεράσει τη δειλία του καταφτάνει στο σπίτι του στρατηγού.  Σκοπός του να αποκαλύψει στον στρατηγό, όλα τα κακώς κείμενα που έχει ανακαλύψει, ότι λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό εν αγνοία του. Η Λία και ο αδελφός της, επιτίθονται στον έντιμο Τιμολέων, χρησιμοποιώντας πλήθος λασπολογίας.

Προσπαθούν να πείσουν τόσο τον στρατηγό, όσο και τις αρχές ότι πρόκειται για φρενοβλαβή και αλκοολικό άνθρωπο. Υποστηρίζουν ότι είναι υποχείριο οργανώσεων, οι οποίες δρουν ενάντια στο σύστημα και σκοπό έχουν να βλάψουν κάθε έντιμο πολίτη. Οι συκοφαντίες τους αρχικά γίνονται πιστευτές. Ο  στρατηγός γίνεται έξαλλος με τον Τιμολέοντα και οι αρχές πείθονται για την ενοχή του. Έτσι, ο αγαθός και έντιμος ήρωας, καταλήγει στη φυλακή. Όλα δείχνουν πως θα έχουν άσχημο τέλος για τον καλοκάγαθο Τιμολέοντα.

«Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά
«Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά
Η δικαίωση του ήρωα

Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε όμως να συμβεί, σε ένα κείμενο του Δημήτρη Ψαθά. Την τελευταία στιγμή, η Λία ανακαλύπτει, πως τόσο καιρό δεν κάλυπτε μονάχα τον αδελφό της, αλλά ένα ολόκληρο δίκτυο καταχραστών, οι οποίοι απομυζούσαν τον οργανισμό. Αυτή της η ανακάλυψη σε συνδυασμό με τις τύψεις για τον αθώο Τιμολέοντα, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή, την οδηγούν στο να αποκαλύψει την αλήθεια.  Σώζει λοιπόν τον Τιμολέοντα και αποδεικνύει, πως η εντιμότητα και η καλοσύνη πάντα κερδίζουν στο τέλος.

«Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά
«Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά
«Φωνάζει ο κλέφτης» η ταινία

Το 1965, αυτό το τόσο ξεχωριστό έργο του Δημήτρη Ψαθά, μετατρέπεται σε κινηματογραφικό σενάριο από τον Γιάννη Δαλιανίδη. Ο ίδιος πραγματοποιεί και τη σκηνοθεσία της ταινίας. Την υπογράφει όμως, με το όνομα του μοντέρ Ανδρέα Ανδρεακάκη, όπως έκανε και με πλήθος άλλων ταινιών του εκείνης της εποχής. Ο Γιάννης Δαλιανίδης, προέβαινε σε αυτή τη πράξη, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ταινιών που είχε σκηνοθετήσει το ίδιο έτος.

Τα πρόσωπα της ταινίας ερμηνεύουν οι  ηθοποιοί:

  • Διονύσης Παπαγιανόπουλος ( Στρατηγός Σόλων Καραλέων).
  • Ντίνος Ηλιόπουλος (Τιμολέων Λάμπρου).
  • Ρένα Βλαχοπούλου ( Λία Καραλέων σύζυγος του στρατηγού).
  • Ανδρέας Ντούζος (Αντώνης Παπαδόπουλος αδελφός της Λίας).
  • Νινή Τζανέτ(Λέλα σύζυγος του Αντώνη Παπαδόπουλου).
  • Νικήτας Πλατής (Διοικητής αστυνομικού τμήματος).
  • Θανάσης Μαρίνος (Αρχιφύλακας).
  • Φίτσα Ντάβου (Υπηρέτρια Τασία).
  • Θόδωρος Κεφαλόπουλος (Ιδιοκτήτης ταβέρνας).
  • Γιώργος Τζαβέλας( Υπάλληλος γραφείου κος Παναγιωτάκος).
  • Άγγελος Μαυρόπουλος (Ιατρός Ιωάννης Χρυσανθακόπουλος).

Η ταινία, γνωρίζει τεράστια επιτυχία και στο πέρασμα των χρόνων, αγαπήθηκε και συνεχίζει να αγαπιέται όσο λίγες.  Αυτή η μεγάλη επιτυχία, τόσο του συγκεκριμένου θεατρικού  έργου του Δημήτρη Ψαθά, όσο και πλήθους άλλων έργων που μεταπήδησαν από το θεατρικό σανίδι στις κινηματογραφικές αίθουσες και μεταγενέστερα στις τηλεοπτικές οθόνες, δεν αμφισβητείται.  Τα έργα αυτά, αγαπήθηκαν και συνεχίζουν να αγαπιούνται, από πλήθος διαφορετικών γενεών με εντελώς διαφορετικά πιστεύω και βιώματα. Καταφέρνουν να γίνονται πάντα αγαπητά από το σύνολο του κοινού ανεξαρτήτως κουλτούρας και επιπέδου μόρφωσης ή εξειδίκευσης.

Άλλωστε είναι γνωστό, πως τα μεγάλα έργα χαίρουν αγάπης, εκτίμησης και κατανόησης από το ευρύ κοινό, διότι η καλλιτεχνική τους αξία είναι τέτοια που έχει τη δύναμη να αγγίξει από τον πιο απλό θεατή μέχρι τον μεγαλύτερο λόγιο, εισχωρώντας στα πιο μύχια σημεία του μυαλού και της καρδιάς του.

 

Βιβλιογραφία


Διαβάστε περισσότερα για το Θέατρο εδώ

 

Προηγούμενο άρθροO Γυάλινος Κόσμος δια χειρός Γ. Νανούρη – Live streaming από το Εθνικό Θέατρο
Επόμενο άρθροΗ Άννα Στερεοπούλου κυκλοφορεί τη νέα της μουσική σύνθεση, «Ad Vivam Flammam»