Στις 12 Ιανουαρίου εγκαινιάστηκε η έκθεση «Φινλανδοί Αρχιτέκτονες- Με το βλέμμα στην Ελλάδα- Σκίτσα και φωτογραφίες» στο Μουσείο Μπενάκη. Θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2017, στο κτήριο της οδού Πειραιώς 138. Μια έκθεση η οποία συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής.  Στα πλαίσια της έκθεσης, εκτίθενται σκίτσα και φωτογραφίες, καθώς και κείμενα Φινλανδών αρχιτεκτόνων, οι οποίοι επισκέφτηκαν τη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 19ου και 20ου αιώνα.  Πρόκειται για υλικό στο οποίο καταγράφεται ο ελληνικός αρχιτεκτονικός πλούτος από τη ματιά των σπουδαίων αυτών αρχιτεκτόνων. Με αφορμή, λοιπόν, την έκθεση «Φινλανδοί Αρχιτέκτονες» αξίζει να  αναφερθούμε στους αρχιτέκτονες αυτούς και στη μελέτη τους σχετικά με την Ελληνική Αρχαιότητα, αλλά και τη νεώτερης αρχιτεκτονική και τον τόπο τον ίδιο.

G.T.P. Chiewitz (1815-1862)

Τοποθετείται ανάμεσα στους αρχιτέκτονες της έκθεσης «Φινλανδοί Αρχιτέκτονες- Με το βλέμμα στην Ελλάδα», καθότι πέρασε τρία σχεδόν χρόνια στην Ελλάδα (1834-36) σχεδιάζοντας και μελετώντας φρούρια, όπως το γνωστό Φρούριο του Ναυπλίου. Μόλις στα 11 του χρόνια έγινε δεκτός ως φοιτητής στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης και το 1833 αποφοίτησε από το τμήμα της Αρχιτεκτονικής. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του είναι το Οίκημα των Ευγενών (House of Nobility, 1859) στο Ελσίνκι. Εκτός από αρχιτέκτονας υπήρξε αναγνωρισμένος καλλιτέχνης και εκτιμητής έργων τέχνης, καθώς και πολεοδόμος. Αξιοσημείωτο θεωρείται το πολεοδομικό του σχέδιο για την πόλη Pori, το οποίο και υλοποιήθηκε, καθώς η πόλη ξαναχτίστηκε μετά από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1852.

 

Φινλανδοί Αρχιτέκτονες- G. Chiewitz_Pori
G. Chiewitz- Πολεοδομικό σχέδιο της πόλης Pori, 1852

 

Jacob Ahrenberg (1847-1914)

Τόσο αρχιτέκτονας, όσο ζωγράφος και συγγραφέας ο οποίος επισκέφτηκε την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα τους την Ιταλία και τη Γαλλία, καθώς και χώρες πέρα από την Ευρώπη. Εξέδωσε, άλλωστε, και αρκετά βιβλία, όπως για παράδειγμα το «Ταξίδια- Σπουδές» (1878) με δική του εικονογράφηση και τα απομνημονεύματά του (1904- 1910). Ο Ahrenberg σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Στοκχόλμης, από την οποία και αποφοίτησε το 1875. Στην έκθεση «Φινλανδοί Αρχιτέκτονες» μπορεί να θαυμάσει κανείς τα προσεγμένα και παραστατικά σκίτσα του. Απεικονίσεις του Παρθενώνα, του Ερεχθείου, της Πύλης των Λεόντων, του Ναού του Απόλλωνα στην Κόρινθο, καθώς και του Ναού του Αγίου Ελευθερίου της παλιάς Μητρόπολης των Αθηνών.

 

Φινλανδοί Αρχιτέκτονες- J.Ahrenberg- Προπύλαια
J. Ahrenberg- Προπύλαια- Σκίτσο

 

Usko Nyström (1861-1925)

Ένας από τους Φινλανδούς αρχιτέκτονες ο οποίος επισκέφτηκε τη χώρα μας, ειδικά για να μελετήσει τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική των Αρχαίων Χρόνων. Ο  Nyström αρχικά μελέτησε γλώσσες, αισθητική και θέματα μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Όμως συνέχισε στο Πολυτεχνείο και τελικά αποφοίτησε από το τμήμα της Αρχιτεκτονικής το 1888.  Έπειτα συνέχισε τις σπουδές του με κρατική υποτροφία στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού το 1890-91. Μετά το τέλος των σπουδών του, επισκέφτηκε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως την Ιταλία και την Αυστρία. Στην Έκθεση «Φινλανδοί Αρχιτέκτονες» παρατίθενται σκίτσα του Nyström, επεξεργασμένα με μελάνι και μολύβι, του 1905.

 

Φινλανδοί Αρχιτέκτονες- Usko Nyström- Ολυμπία
Usko Nyström- Λεπτομέρεια Δωρικού Κίονα- Ναός του Ολυμπίου Διός, Ολυμπία, 1905

 

Hilding Ekelund (1893- 1984)

Φινλανδός αρχιτέκτονας ο οποίος αποφοίτησε από το τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου του Ελσίνκι το 1916. Το 1926-27 πραγματοποίησε ολομόναχος μια παρατεταμένη περιήγηση στις χώρες τις Ανατολικής Μεσογείου. Στην έκθεση «Φινλανδοί Αρχιτέκτονες» παρουσιάζεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του αρχιτέκτονα κατά την περιήγησή του στη χώρα μας.

 

Φινλανδοί Αρχιτέκτονες- H. Ekelund-Αθήνα
H. Ekelund- Οικία στην Αθήνα- Φωτογραφία 1926
Alvar Aalto (1898- 1976)

O Aalto επισκέφτηκε τη χώρα μας κατά τις δεκαετίες του 1940 και 1950. Δημιούργησε πολλά σκίτσα, τα οποία αναδεικνύουν τη γόνιμη σχέση του ίδιου με την κλασική αρχιτεκτονική και το δομημένο περιβάλλον των Μεσογειακών Χωρών. Μια σχέση, μια επιρροή από τη δυτική κλασική αρχιτεκτονική, η οποία διαφαίνεται στο σύνολο του αρχιτεκτονικού του έργου. Ο Aalto αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική το 1921 και έκτοτε επιδόθηκε τόσο σε έργα αρχιτεκτονικής, όσο και στο σχεδιασμό επίπλων και υαλικών. Αποτελεί έναν από τους διασημότερους αρχιτέκτονες και βιομηχανικούς σχεδιαστές του 20ου αιώνα. Από πολλούς θεωρείται, μάλιστα, «πατέρας του μοντερνισμού» στις Σκανδιναβικές χώρες.

 

Φινλανδοί Αρχιτέκτονες- A. Aalto- Ολυμπία
A. Aalto- Σκίτσο με Μολύβι- Ολυμπία, 1953
Ο «διάλογος» συνεχίζεται…

Όλοι οι παραπάνω  Φινλανδοί Αρχιτέκτονες κατανόησαν την πολιτισμική αξία του αρχαιοελληνικού αρχιτεκτονικού πλούτου, καθώς και της νεώτερης αρχιτεκτονικής του τόπου. Μέσω της επίσκεψης τους στην Ελλάδα και της μελέτης τους, δημιούργησαν έναν διαπολιτισμικό διάλογο ανάμεσα στις δύο Ευρωπαϊκές χώρες. Δέχθηκαν την επιρροή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, ενώ οι ίδιοι με τα έργα τους συνέβαλλαν καθοριστικά στην Σκανδιναβική και Πανευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική των δυο προηγούμενων αιώνων. Τελικώς, οι παραπάνω αρχιτέκτονες συνεχίζουν να ασκούν, με το έργο τους, οι ίδιοι μια σημαντική επιρροή στους νέους, σύγχρονους αρχιτέκτονες, οι οποίοι καλούνται να μελετήσουν τα έργα των Φινλανδών αρχιτεκτόνων, και να αποκομίσουν την ουσία της αρχιτεκτονικής τους.

Επίσημη ιστοσελίδα της έκθεσης

 

Προηγούμενο άρθροΠατερέλης – Ταμπάκης – Παπαγιαννούλης live jazz 18/1 στο Τρένο στο Ρουφ
Επόμενο άρθροΕκδήλωση Τιμής – 93 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν