Από τις εκδόσεις Κίχλη κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Θανάση Χατζόπουλου, Φιλί της Ζωής.

Τα είκοσι εννέα ποιήματα που αλληλοπλέκονται για να δημιουργήσουν το Φιλί της ζωής, αντηχώντας και απηχώντας το ένα το άλλο, προβάλλουν διαφορετικές όψεις του έρωτα: από την ερωτική επιθυμία και τον σαρκικό πόθο ώς την κατορθωμένη αγάπη και τη συντροφική συμβίωση.

Φιλί της ζωής

Με τολμηρό μεταφορικό λόγο και εικόνες που προέρχονται κυρίως από τον φυσικό κόσμο, με λεξιλόγιο που φέρει ίχνη της ερωτικής ποίησης του παρελθόντος, την ίδια στιγμή που βυθίζεται στον κοινό λόγο και τον αναβαπτίζει, ο Θανάσης Χατζόπουλος δίνει εμπράκτως απάντηση στο ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει ερωτική ποίηση σήμερα.

Κυριακή απόγευμα ξυπνάς αργά
Από ύπνο πιο βαθύ από λήθαργο
Το χέρι σου μες στην αριστερά μου
Μουδιασμένο
Από μακριά ήχοι της πόλης
Κατακαθίζει το σκοτάδι χαμηλά
Τον τόνο δίνοντας
Κι εμείς αργά μαζί του λάμνουμε
Μας περιμένει η κοινή ζωή
Ζωή δική μας με τους άλλους
Ζωή στη γη νυχθημερόν
Που προελαύνει και περιστρέφεται μαζί της
Μετέωρη μέσα στα χάη

Θανάσης Χατζόπουλος

Ο Θανάσης Χατζόπουλος γεννήθηκε στο Αλιβέρι Ευβοίας το 1961, ὅπου και έζησε ως το 1978. Σπούδασε ιατρική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στην παιδοψυχιατρική. Είναι ψυχαναλυτής, μέλος της Société de Psychanalyse Freudienne (Παρίσι) και της International Winnicott Association (Σάο Πάολο). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Τα ποιήματά του στεγάζονται σε δεκατρία βιβλία και σε άλλα δύο η ποιητική του. Το 2013 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνων με το Βραβείο Ποίησης (Ίδρυμα Πέτρου Χάρη) για το σύνολο του έργου του. Έγραψε δοκίμια, δύο νουβέλες και ένα παραμύθι. Μετέφρασε Γάλλους ποιητές και Άγγλους ψυχαναλυτές. Τα ποιήματά του μεταφράστηκαν σε έντεκα γλώσσες. Ἀπό τα βιβλία του ο Εξ αίματος νεκρός μεταφράστηκε στα γαλλικά και τα ιταλικά, το Κελί μεταφράστηκε στα γαλλικά (τιμήθηκε στὴ Γαλλία με το βραβείο Max Jacob Étranger 2013) και τα Ρήματα για το ρόδο μεταφράστηκαν στα ισπανικά (τιμήθηκαν το 2003 με το εθνικό βραβείο μετάφρασης στην Ισπανία). Το 2014 του απονεμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία ο τίτλος του Ιππότη στην τάξη των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Πληροφορίες για το βιβλίο
  • Συγγραφέας: Θανάσης Χατζόπουλος
  • Τίτλος: Φιλί της ζωής
  • Εκδόσεις Κίχλη
  • Σελίδες: 48
  • ISBN: 978-618-5004-47-7
  • Τιμή: 8,50 €
Προηγούμενο άρθροΚυκλοφορεί: Ο Έβδομος Ελέφαντας του Αλέξη Σταμάτη
Επόμενο άρθροΕργαστήρι Θεατρικής Γραφής με τον Ανδρέα Φλουράκη στο Επί Κολωνώ