Φεστιβαλικές ημέρες: το Γ’ (και τελευταίο) μέρος στο 57ο ΦΚΘ

Φεστιβαλικές ημέρες: το Γ’ (και τελευταίο) μέρος στο 57ο ΦΚΘ

Έφτασε λοιπόν το 57ο ΦΚΘ στο τέλος του. Τα βραβεία ήταν λίγα και οι καλές ταινίες πολλές. Σε κάθε περίπτωση ήταν ένα φεστιβάλ – υπενθύμιση του ενεργού ρόλου που κατέχει πλέον η χώρα μας στην έβδομη τέχνη. Ακολουθούν μερικές ακόμα ταινίες που ξεχώρισα στο φετινό φεστιβάλ:

57ο ΦΚΘ: Τραμουντάνα (Tramontane) του Vatche Boulghourjian
57ο ΦΚΘ: Τραμουντάνα
57ο ΦΚΘ: Τραμουντάνα. Ο Rabee ξεκινάει το ταξίδι του.

Tramontane σημαίνει άνεμος, από την άλλη πλευρά του βουνού και ξένος ή βάρβαρος. Για την τριπλή αυτή σημασία της λέξης ο σκηνοθέτης επέλεξε μόνος του τον αγγλικό τίτλο Tramontane. Ο αραβικός τίτλος της ταινίας είναι Rabee (= άνοιξη). Η ταινία, λιβανέζικης παραγωγής, εκτυλίσσεται στο μεταπολεμικό Λίβανο. Ο Rabee είναι ένας νεαρός μουσικός που πάσχει από απώλεια όρασης και ζει με τη μητέρα του σε ένα ήσυχο χωριό του Λιβάνου. Η χορωδία στην οποία βρίσκεται γίνεται όλο και καλύτερη και κερδίζει πρόσκληση να παρουσιάσει το έργο της στη Γερμανία. Αυτό όμως που φαίνεται μια καλή ευκαιρία για τον νεαρό μουσικό θα γίνει η αφορμή για να χάσει την ταυτότητά του, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Το Tramontane είναι η πρώτη ταινία του πολλά υποσχόμενου σκηνοθέτη Vatche Boulghourjian. Καθώς ο Rabee ταξιδεύει αναζητώντας την ταυτότητά του συνειδητοποιεί κανείς την ρευστότητα της καταγωγής και των συνόρων. Αν και τυφλός, ο Rabee μοιάζει να βλέπει καλύτερα τον κόσμο από όλους τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές.

Δείτε απόσπασμα της ταινίας Τραμουντάνα που προβλήθηκε στο 57ο ΦΚΘ:

 

57ο ΦΚΘ: Το αίμα των Σάμι (Sami Blood) της Amanda Kernell
57ο ΦΚΘ: Το αίμα των Σάμι
57ο ΦΚΘ: Η Maj-Doris Rimpi παίζει την Elle-Marja

Σουηδία, 1930. Σε αντίθεση με τον ήρωα της πρώτης ταινίας, η 14χρονη Έλε Μάργια γεννήθηκε σε έναν τόπο που η ταυτότητα και οι ρίζες έχουν κυρίαρχο ρόλο στη συνείδηση των κατοίκων του. Η Έλε Μάργια ανήκει στη φυλή των Σάμι, ιθαγενών που ζουν στα περίχωρα της Σουηδίας εκτρέφοντας ταράνδους. Όταν πηγαίνει με την αδελφή της στο κοντινό οικοτροφείο για να μορφωθούν, αντί για μόρφωση συναντάει ρατσισμό. Οι Λάπωνες αντιμετωπίζονται σαν ζώα. Υποβάλλονται σε βιολογικές εξετάσεις και κρίνονται χαμηλής νοημοσύνης και ανίκανοι να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις που έχει η ζωή της πόλης. Καθώς οι ημέρες στο οικοτροφείο περνούν η Έλε Μάργια συνειδητοποιεί ότι ο μόνος τρόπος να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα είναι να κρύψει την ταυτότητά της κόβοντας τις ρίζες που στη φυλή της θεωρούνται ιερές. Η άρτια φωτογραφία και σκηνοθεσία της ταινίας σε συνδυασμό με το γεμάτο νόημα σενάριο κάνει Το αίμα των Σάμι μια από τις καλύτερες ταινίες του φεστιβάλ, δείχνοντας με απλό τρόπο το πόσο ακραίες εκφάνσεις μπορεί να έχει η επίδραση των φυλετικών διακρίσεων.

Δείτε απόσπασμα της ταινίας Το αίμα των Σάμι που προβλήθηκε στο 57ο ΦΚΘ:

57ο ΦΚΘ: Άφτερλωβ του Στέργιου Πάσχου
57ο ΦΚΘ: Άφτερλωβ
57ο ΦΚΘ: Άφτερλωβ με την Ηρώ Μπέζου και τον Χάρη Φραγκούλη

Το Άφτερλωβ είναι μια ταινία για την τριβή που προκαλούν οι ερωτικές σχέσεις. Ο 30χρονος Νίκος προσέχει το σπίτι ενός φίλου του για το καλοκαίρι. Χωρισμένος και απελπισμένος να βάλει τη ζωή του σε μια τάξη, προσκαλεί την Σοφία, την πρώην κοπέλα του, στο σπίτι για να περάσουν μια βδομάδα σαν φίλοι. Όταν η Σοφία δέχεται, ο Νίκος καταστρώνει ένα σχέδιο αποφασισμένος να μάθει τον λόγο για τον οποίο χώρισαν. Ο Χάρης Φραγκούλης και η Ηρώ Μπέζου ερμηνεύουν το ζευγάρι με καταπληκτική χημεία και ξεκαρδιστικούς διαλόγους. Το Άφερλωβ δεν είναι καλή ταινία επειδή μεταδίδει στο κοινό κάτι καινούριο, αλλά επειδή αναπαριστά με ρεαλιστικό και χιουμοριστικό τρόπο βιώματα που όλοι λίγο-πολύ έχουμε περάσει. Βλέποντας το Άφτερλωβ θα γελάσεις, θα λυπηθείς και κάπου ανάμεσα στους διαλόγους θα ανακαλύψεις ένα κομμάτι από τον εαυτό σου.

Δείτε trailer της ταινίας Άφτερλωβ που προβλήθηκε στο 57ο ΦΚΘ:

57ο ΦΚΘ: Μοίρα (Yazgi) του Zeki Demirkoubuz
57ο ΦΚΘ: Μοίρα
57ο ΦΚΘ: Μοίρα: Ο Μούσα (Serdar Orçin) με την Σίνεμ (Zeynep Tokuş) στον καναπέ

Εδώ ευτυχώς δεν χρειάστηκε να ελπίσουμε να πάρει η ταινία διανομή, για τον λόγο ότι αποτελεί παραγωγή του 2001. Η Μοίρα δεν γυρίστηκε πρόσφατα, αλλά προβάλλεται στο φεστιβάλ στα πλαίσια του αφιερώματος στον Τούρκο σκηνοθέτη «Zeki Demirkubuz Retrospective». Ο σκηνοθέτης ήταν παρών στο φεστιβάλ και πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου στις 9/11/16 (για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συνέντευξη βλ. Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ: «Η τέχνη είναι πάνω από τις γλώσσες»). Η Μοίρα είναι μια τούρκικη εκδοχή του μυθιστορήματος «Ο Ξένος» του Καμί. Ο Μούσα, ένας λογιστής χωρίς αντιδράσεις και συναισθηματικές εκδηλώσεις, ζει ανέκφραστος την καθημερινότητά του και δεν ταράζεται με τίποτα. Η αποστασιοποίηση του Μούσα από τον κόσμο εντείνεται μέσα από την φωτογραφία της ταινίας. Όλα μοιάζουν να είναι τραβηγμένα από απόσταση, ενώ η αλλαγή του focus ανάλογα με τις κινήσεις του Μούσα συνιστά μια αξιοπρόσεκτη λεπτομέρεια που αποδεικνύει την προσοχή με την οποία έχει γυριστεί η παρούσα ταινία.

Δείτε trailer της ταινίας Μοίρα που προβλήθηκε στο 57ο ΦΚΘ:

57ο ΦΚΘ: Η χορεύτρια (La danseuse) της Στεφανί ντι Τζιούστο (Stephanie di Giusto)
57ο ΦΚΘ: Η Χορεύτρια
57ο ΦΚΘ: Η Χορεύτρια: Η SoKo στον ρόλο της Loie Fuller.

Η Γαλλίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια SoKo παίζει την χορεύτρια Loie Fuller που εισήγαγε μια από τις πρώτες μορφές του σύγχρονου χορού. Η Fuller επαναστάτησε ενάντια στις pointe και στα ιδανικά του χορού όπως ήταν διαμορφωμένος μέχρι τότε και ο ιδιαίτερος χορός της την οδήγησε στη σκηνή της Όπερας.  Η χορεύτρια είχε κυρίαρχο ρόλο στον χορό κατά την περίοδο της Μπελ Εποκ. Αν και το σενάριο θα μπορούσε να έχει εμβαθύνει περισσότερο στο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο που επέτρεψε τέτοιες αλλαγές στον τομέα του χορού, η ερμηνεία της SoKo είναι αξιοπρόσεκτη, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν υπήρχε ντουμπλάρισμα στην ταινία και σε όλες τις σκηνές χορεύει η ίδια.

Δείτε trailer της ταινίας Η Χορεύτρια που προβλήθηκε στο 57ο ΦΚΘ:

 

Το Α’ & Β’ Μέρος του αφιερώματος στο 57ο Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

https://www.artic.grfestivalikes-imeres-meros-a-tiff/47205/

https://www.artic.grfestivalikes-meres-b-meros-tiff/47410/

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply