Αυλαία για το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας « Νικόλαος Τσελεμεντές» στις 7 Σεπτεμβρίου στην Σίφνο. Εδώ και έντεκα χρόνια το φεστιβάλ- θεσμός της Κυκλαδικής Γαστρονομίας προετοιμάζει κάθε φθινόπωρο μια γευστική περιπλάνηση στα νησιά των Κυκλάδων, με συνοδοιπόρο τον κυκλαδικό πολιτισμό.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Σίφνου είναι οι συνδιοργανωτές του φεστιβάλ, το οποίο  χαίρει διεθνούς φήμης. Μάλιστα, κέρδισε  το χρυσό βραβείο «European gastronomic Festival 2016» και το ασημένιο βραβείο στα «Best City Awards 2016».

 

Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας « Νικόλαος Τσελεμεντές»

Αντιπροσωπείες από τα νησιά των Κυκλάδων συναντιούνται στην Σίφνο φέροντας μαζί την πολιτιστική και γαστρονομική παράδοση του τόπου τους. Στην πλατεία του χωριού Αρτεμώνας  δημιουργείται ένα δίκτυο, όπου κάθε νησί έχει το δικό του περίπτερο. Εκεί επαγγελματίες και ερασιτέχνες μάγειρες παρουσιάζουν την Παρασκευή των παραδοσιακών γεύσεων του τόπου τους.

Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Αρτεμώνας
Άποψη του χωριού Αρτεμώνας, όπου θα φιλοξενηθεί το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας

Επιπλέον στην διάρκεια του τριήμερου, κάθε πρωί , δίπλα στην θάλασσα, παρουσιάζονται Σιφναικές συνταγές ενώ προσφέρονται κεράσματα στους επισκέπτες. Φυσικά, εκτός των κερασμάτων και της παρουσίασης των γεύσεων , προωθείται μέσω παράλληλων εκδηλώσεων η σημασία της σωστής διατροφής.

Τέλος, δεν λείπει η παρουσίαση των παραδοσιακών προϊόντων και η αξιοποίηση τους μέσω αυθεντικών , παραδοσιακών συνταγών.  Όσο για τους μικρούς επισκέπτες του Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας, η γωνία «Τσελεμεντάκια» υπόσχεται  διασκέδαση και γνώση στα μέτρα τους. Πολύχρωμοι μαγειρικοί σκούφοι, χαριτωμένες ποδιές, μαγειρικά παιχνίδια και διαγωνισμοί περιμένουν όλα τα παιδιά , από 6 έως 8 ετών.

 Λοιπές εκδηλώσεις

Από κανένα φεστιβάλ γαστρονομίας, δεν μπορεί να λείπει η πολιτιστική πλαισίωση των γεύσεων. Οι παράλληλες πολιτιστικές δραστηριότητες κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, παρουσιάζουν με ενδιαφέροντες τρόπους, τον πλούσιο κυκλαδικό πολιτισμό.

Η τέλεση του παραδοσιακού γάμου είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, γίνεται παρουσίαση των παραδοσιακών Κυκλαδικών εθίμων αλλά και τεχνών, όπως  η ψαθοπλεκτική.  Στο δημοτικό σχολείο του Αρτεμώνα αλλά και στο πολιτιστικό κέντρο Σίφνου, θα φιλοξενούνται εκθέσεις ζωγραφικής καθώς και φωτογραφίας. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί και η Έκθεση λαογραφικού υλικού “Γιάννης Ατσόνιος”.

Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Κεραμική
Επίδειξη κεραμικής τέχνης, κατά την διάρκεια προηγούμενου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας

Την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ έχει αναλάβει το Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων Σίφνου. Οι «Θ.Ε.Ε.Σ» όπως ονομάζονται ετοιμάζονται να καταπλήξουν το κοινό που θα βρεθεί στο νησί τους. Το φεστιβάλ θα κλείσει με τον  Γιάννη Κονιτόπουλο και τους συνεργάτες του σε ένα αποχαιρετιστήριο γλέντι, γεμάτο τραγούδι και χορό.

Πληροφορίες:

  • Διεύθυνση: Αρτεμώνας, Σίφνος
  • Ημερομηνίες: 7,8&9 Σεπτεμβρίου
  • Ιστότοπος: E-Sifnos
  • Social Media: Facebook 

Είσοδος ελεύθερη

Προηγούμενο άρθροAthens Beer Festival 2017: Η μεγαλύτερη γιορτή μπύρας και πάλι εδώ!
Επόμενο άρθροΡιχάρδος Β’ σε σκηνοθεσία Έφης Μπίρμπα στο Αριστοτέλειον