58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – 2 με 12 Νοεμβρίου

Το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι εδώ, για άλλη μια χρονιά και γεμίζει την πόλη σινεμά, τέχνες και πολιτισμό. Η συναρπαστική γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική έδρα του θεσμού. Έτσι λοιπόν, Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας και οι αίθουσες του Λιμανιού θα φιλοξενήσουν όλες τις κινηματογραφικές παραγωγές του προγράμματος. Μέσα από το φετινό πρόγραμμα ανακαλύπτουμε ανατρεπτικούς δημιουργούς, πρωτότυπα αφιερώματα και τις καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά. Θα προβληθούν σχεδόν όλες οι ελληνικές παραγωγές της χρονιάς, νέες δράσεις στην Αγορά, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις.

Οι ταινίες έναρξης και λήξης του φεστιβάλ

Η αυλαία για το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ανοίξει την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017 στο Ολύμπιον. Η ταινία έναρξης δεν είναι άλλη από την καθηλωτική ιστορία αγάπης «Η ψυχή και το σώμα» της Ίλντικο Ενιέντι. Η σκηνοθέτης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης στο έργο της. Το Φεστιβάλ κλείνει την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 με την απολαυστική κωμωδία «Το πάρτι» της Σάλι Πότερ.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2017
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2017 – 2 με 12 Νοεμβρίου 2017.
58ο ΦΚΘ– Ελληνικός Κινηματογράφος

Η παρουσία του ελληνικού σινεμά και της ελληνικής κινηματογράφησης είναι εντυπωσιακή και αυτή τη χρονιά. Στη φετινή διοργάνωση συμπεριλαμβάνονται 33 μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες. Θα προβληθούν 20 ταινίες σε πρώτη προβολή, 5 ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα, 2 καθολικά προσβάσιμες ταινίες. Ακόμη, 2 ταινίες σε συνεργασία με την ΕΣΠΕΚ, 1 ντοκιμαντέρ σε ειδική προβολή, 3 ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα». Θα παρουσιαστούν επίσης 5 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους στο τμήμα >>Film Forward. Παράλληλα, θα γίνει προβολή και των βραβευμένων 17 ταινιών μικρού μήκους από το πρόσφατο 40ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Το Διεθνές Πρόγραμμα του 58ου ΦΚΘ

Μια ματιά στο σινεμά του αύριο μέσα από το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, είναι ο στόχος της φετινής διοργάνωσης. Έτσι, έχουν επιλεγεί 14 ταινίες με οδηγό το εμβληματικό βιβλίο της γαλλίδας φιλοσόφου Σιμόν Βέιλ «Ανάγκη για ρίζες». Επιπλέον, φέτος εισάγεται και η Εικονική Πραγματικότητα με το νέο Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR/Virtual Reality. Στα πλαίσια του φεστιβάλ, γίνεται προσέγγιση του πιο δυναμικού και πρωτοποριακού κινηματογράφου. Αυτό συμβαίνει μέσα από τα τμήματα Out of Competition και τους Ανοιχτούς Ορίζοντες.

Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι στόχοι της φετινής διοργάνωσης. Θα παρουσιαστούν οι καλύτερες βαλκανικές ταινίες στις Ματιές στα Βαλκάνια. Ο βραβευμένος Ευθύμης Φιλίππους επιλέγει 10 αγαπημένες ταινίες του για το κοινό του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τέλος, υπάρχει δυνατότητα να συναντήσουμε τους αγαπημένους μας δημιουργούς στις Ειδικές Προβολές.

Η ψυχή και το σώμα, movie still
«Η ψυχή και το σώμα» της Ίλντικο Ενιέντι είναι η ταινία έναρξης του φετινού Φεστιβάλ.
Αφιερώματα στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ υποδέχεται την Ουγγαρέζα σκηνοθέτιδα Ίλντικο Ενιέντι, που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου. Επίσης θα υπάρξει συζήτηση με τον Σουηδό δημιουργό Ρούμπεν Έστλουντ, τον μεγάλο νικητή του Χρυσού Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών. Ο βραβευμένος σκηνοθέτης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Το τολμηρό σινεμά της Άιντα Λουπίνο (1918-1995), της πρώτης γυναίκας σκηνοθέτιδας στο ανδροκρατούμενο Χόλιγουντ της δεκαετίας του ’50 προβάλλεται και σχολιάζεται. Ακόμη, θα γίνει αφιέρωμα στις σπάνιες ταινίες του Γάλλου ποιητή, δημοσιογράφου, σκηνοθέτη και δραματουργού Αρμάν Γκατί (1924-2017).

Όπως και να έχει, το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίγει για άλλη μια φορά τις πόρτες του. Από 2 Νοεμβρίου μετράμε 10 ημέρες γεμάτες κινηματογράφο, ομιλίες, συζητήσεις, workshops και παρουσιάσεις για την έβδομη τέχνη.

Το πάρτυ, movie still
«Το πάρτι» της Σάλι Πότερ θα κλείσει τη φετινή διοργάνωση στις 12 Νοεμβρίου.
Περισσότερες πληροφορίες για το 58ο ΦΚΘ

Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΘεσσαλονίκηςΣημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή