Πραγματοποιήθηκε για 5η συνεχομένη επιτυχημένη χρονιά το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου (αναλυτικά εδώ) την προηγούμενη εβδομάδα στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με την προσέλευση του κόσμου να ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Καλεσμένοι καλλιτέχνες μεταξύ άλλων φέτος ήταν οι: Δημήτρης Ξανθόπουλος, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Λένος Χρηστίδης, Μιχάλης Κωνσταντάτος, Κώστας Κουτσολέλος, Σταυρούλα Σιάμου, Μιχάλης Πανάδης, Ηλίας Βογιατζηδάκης και Μυρτώ Πανάγου.

Τα σχολεία που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ ήταν: 2ο ΓΕΛ Δάφνης (Μια τραγωδία για παιδιά < Το ξύπνημα της Άνοιξης), 3ο ΓΕΛ Πειραιά (Η άνοδος και η πτώση του Βασιλιά Σουμπουρδουμπί και ο πόλεμος της κασερόπιτας < Ο Ιμπύ Βασιλιάς), 1ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας (Αναζητώντας τον Χόλντεν Κόλφιλντ < Ο φύλακας στη σίκαλη), 4ο ΓΕΛ Γαλατσίου (Wanderlust < Το τρίκυκλο), 1ο ΓΕΛ Ασπροπύργου (Class Enemy), 6ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας (Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου), ΤΕΕ Ε.Α. Αχαρνών (Αυτός που λέει ναι και αυτός που λέει όχι), Ομάδα Artibus Υμηττού (Ο πόλεμος των παπουτσιών < Ο πόλεμος των κουμπιών), 7ο ΓΕΛ Παγκρατίου (Eroica), Ομάδα Grasshopper Youth (Περσέπολις).

1ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας | Αναζητώντας τον Χόλντεν Κόλφιλντ

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κωνσταντάτος | Κείμενο: Γιώτα Αργυροπούλου & η ομάδα

Σάββατο 23 Απριλίου, 20:40

Η Γιώτα Αργυροπούλου και η ομάδα των παιδιών διάβασε το Φύλακας στη σίκαλη του J.D. Salinger, και δημιούργησε ένα κείμενο βασισμένο στην ανίχνευση του κεντρικού ήρωα μέσα στα προσωπικά βιώματα των παιδιών. Στην εκφορά του κειμένου γινόταν αισθητή η προσωπική σύνδεση των παιδιών μιλώντας απενοχοποιήμενα για τις φοβίες και τα όνειρά τους («Πολλές φορές βλέπω φίλους μου που λένε τι θέλουν να σπουδάσουν ή να κάνουν στη ζωή τους, και τότε τα χάνω και αρχίζω να τραυλίζω», «Φοβάμαι το σκοτάδι, το ύψος, το άγχος μου, την παπαγαλία», «Όταν φοβάμαι ακούω μουσική και χάνομαι»). Η βασική σκηνοθετική άποψη ήταν η χιουμοριστική βιντεοσκοπημένη αναζήτηση του Χόλντεν στο κτίριο της Στέγης και στη Συγγρού, ενώ οι έφηβοι/ηθοποιοί δεν ενδύθηκαν κάτι ξένο σε αυτούς, δείχνοντας μια συγκινητική πλευρά του εαυτού τους. Στη χαρούμενη τους υπόκλιση, κάποιος από τους μαθητές είπε «ευχαριστούμε τον σκηνοθέτη που μας στήριξε» κι αυτό ζωγραφιζόταν στα πρόσωπα ολόκληρης της ομάδας.

Ομάδα Grasshopper Youth | Περσέπολις

Διασκευή και σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου

Σάββατο 23 Απριλίου, 21:40

Η ψυχή του Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, Σοφία Βγενοπούλου, καταπιάστηκε με τη graphic novel σειρά Περσέπολις της Μαριάν Σατραπί, μια συνειδησιακή/λογοτεχνική φωνή που φυσικά μεν συνταιριάζει με την επίκαιρη πολιτική/κοινωνική/δημογραφική κατάσταση του προσφυγικού ζητήματος, αγγίζει δε τα πιο πανανθρώπινα και ευαίσθητα νήματα της ελευθερίας και του δικαιώματος στη ζωή και την έκφραση. Ο δραματικός κορμός που χρησιμοποιήθηκε ήταν τα πρώτα τρία μέρη του έργου μέχρι την επιστροφή της Μαριάν στο Ιράν, μετά τις περιπέτειές της στη Βιέννη. Σκηνοθετικά, βλέπουμε τη διχοτόμηση της Μαριάν σε δύο κορίτσια (αφηγήτρια-ερμηνεύτρια) ακολουθώντας τη ροή του κόμιξ, την ευρηματική χρήση του θεάτρου σκιών (με κόκκινες λεπτομέρειες όταν περιγραφόταν η αιματηρή εμπλοκή συντηρητικών) και την αισθητική απόδοση των αυτοσχεδιασμών, σε μια άρτια παράσταση με συγκλονιστικές ερμηνείες –κάποια από τα παιδιά αν επιλέξουν ν’ ασχοληθούν με την υποκριτική νομίζω θα δώσουν πολλά όμορφα πράγματα. Αξίζει ν’ αναφέρουμε και τη μουσική του Μιχάλη Πανάδη και τα ηχητικά εφέ που χρησιμοποιήθηκαν στην παράσταση. Μετά από μια συγκινητική διαδρομή της κεντρικής ηρωίδας, το έργο θα καταλήξει στο καίριο απόφθεγμα «Μπορεί κανείς να συγχωρεί, αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά».

Απολογισμός του Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2016…

Κρίνοντας συνολικά την διοργάνωση του Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, η προετοιμασία των παραστάσεων είχε επαγγελματικούς όρους, δίνοντας στους έφηβους συμμετέχοντες την ευκαιρία να δοκιμάσουν τον εαυτό τους και να καταθέσουν κάτι που έχει σημασία τόσο γι’ αυτούς όσο και για το κοινό. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ είχε ένα εύρος λογοτεχνικών και δραματουργικών προτάσεων και σκηνοθετικών προτάσεων, δίνοντας ένα καλό υλικό προς διερεύνηση. Στο καθαρά πρακτικό κομμάτι ωστόσο, δεν μπορούμε να μην δούμε αρνητικά τις εκατοντάδες θεατών που δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις, με φίλους και συγγενείς των μαθητών να στήνονται με τις ώρες στο ταμείο της Στέγης χωρίς τελικά να δουν την παράσταση. Ίσως θα ήταν πιο χρήσιμο και πρακτικό, αν δίνονταν από μια παράσταση για κάθε σχολείο από τα συμμετέχοντα πρωινές ώρες και τις υπόλοιπες ώρες να μην υπάρχουν προκρατημένες θέσεις, ή να γίνεται εξαρχής ηλεκτρονική κράτηση θέσεων ώστε ν’ αποφεύγεται η ένταση της αναμονής. Το ιδανικότερο θα ήταν η χρήση της Κεντρικής Σκηνής αν αυτό βέβαια ήταν κάτι εφικτό.

Όπως και να έχει, το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, ήταν εδώ για άλλη μια χρονιά δίνοντας αρκετές ώρες ψυχαγωγίας σε μια παραγνωρισμένη μερίδα του θεατρόφιλου κοινού και ίσως αυτή που το έχει περισσότερο ανάγκη, τους εφήβους.

Πληροφορίες Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2016
  • Φεστιβάλ: 21-24/4
  • Χώρος: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Μικρή Σκηνή), Διεύθυνση: Λ. Συγγρού 107, Τηλέφωνο: +30 210 900 5 800. Δε-Κυρ: 9:00-21:00
  • Οργάνωση: Grasshoper Youth, Σοφία Βγενοπούλου, Βαγγέλης Κυριακού, Κατερίνα Σκουρλή
Προηγούμενο άρθροΚινηματογραφικές Νύχτες Εκδίκησης στο ΑΣΤΟΡ
Επόμενο άρθροΟι ταινίες της Odeon που θα είναι στο Φεστιβάλ Καννών
Αναστάσιος Πινακουλάκης
Απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών -Erasmus στο Limburg Katholieke University College. Είναι τελειόφοιτος στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Ασχολείται με τη συγγραφή θεατρικών έργων, ποιημάτων και παραμυθιών. Το μεγαλύτερό του όνειρο είναι να συνθέσει μία νέα δραματουργία και να συστήνει έργα στο κοινό.