Η ταινία ΦΑΡΕΝΑΪΤ 451 του Φρανσουά Τριφό,βασισμένη σε βιβλίο του μεγάλου συγγραφέα Ρέη Μπράντμπερη, θα προβληθεί στο Σχολείο του Σινεμά. Η προβολή θα γίνει το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017 στις 19:30 με ελεύθερη είσοδο, ανάλυση και συζήτηση. Για κάθε ενδεχόμενο καλό θα ήταν όσοι θα παρεβρεθούν να επιβεβαιώσουν τη θέση τους με τηλέφωνο (2130 159 816, 6944143564) ή με κράτηση στο e-mail : schoolofcinemagr@gmail.com γιατί ο χώρος είναι μικρός.

Σύνοψη της ταινίας

Σε μια μελλοντική καταπιεστική κοινωνία η δουλειά του πυροσβέστη Γκάι Μόνταγκ είναι να εντοπίζει και να καίει βιβλία, τα οποία είναι πλήρως απαγορευμένα. Η γνωριμία του με μια κοπέλα, όμως, θα τον κάνει να αρχίσει να αμφισβητεί τις διαταγές. Η ταινία, που γυρίστηκε το 1966, βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Ρέι Μπράντμπερι (1953). Είναι μια σκεπτόμενη ταινία που αναφέρεται σε μια ολοκληρωτική κοινωνία του μέλλοντος όπου απαγορεύεται ο γραπτός λόγος.
Στην χώρα αυτή οι κυβερνώντες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που διαβάζουν και είναι ικανοί να σκέφτονται αποτελούν μια απειλή για το κράτος που αποθαρρύνει κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία και προσωπική έκφραση. Οι πολίτες αυτής της κοινωνίας υποφέρουν από την επιβολή λογοκρισίας και η μόνη τους επαφή με την ενημέρωση είναι μια τεράστια οθόνη τηλεόρασης απ΄ όπου μεταδίδονται συνεχώς ελεγχόμενες ειδήσεις.
Οι μονάδες της Πυροσβεστικής έχουν αναλάβει να καίνε τα βιβλία που κρύβονται παράνομα σε κρυψώνες αφού κάποιοι αντιστέκονται στο κάψιμο και στο χαμό της γνώσης. Ο τίτλος «Φαρενάιτ 451» αναφέρεται στους βαθμούς καύσης του χαρτιού και αντιστοιχεί στους 233 βαθμούς Κελσίου. Γι’ αυτό και στην ταινία ο θεατής ποτέ δεν διαβάζει κάτι πάνω στην οθόνη, εκτός από τους τίτλους των βιβλίων που καίγονται. Τα βιβλία αυτά είναι υπαρκτά και ανήκουν στα σημαντικότερα κείμενα όλων των εποχών. Ένα προσεκτικό μάτι μπορεί να καταγράψει περισσότερα από 120 κλασικά βιβλία. Πρόκειται για μια ταινία ιδεολογική, χωρίς να επιμένει στην άσκοπη πλοκή, με ορισμένες συνταρακτικές σκηνές.

fahrenheit-451-Francois-Truffaut
Το ΦΑΡΕΝΑΪΤ 451 είναι, δυστυχώς, διαχρονικό και στις μέρες μας.
ΦΑΡΕΝΑΪΤ 451- Ενδιαφέροντα στοιχεία

  • Είναι η μία και μοναδική ταινία που γύρισε στην Αγγλική γλώσσα ο Φρανσουα Τριφό
  • Ο τίτλος του βιβλίου και της ταινίας είναι η θερμοκρασία κατά την οποία καίγεται το χαρτί.
  • Μερικοί από τους τίτλους βιβλίων που φαίνονται να καίγονται στην ταινία : Don Quixote, Othello, the Moor of Venice, Vanity Fair, Madame Bovary, Le monde a cote, Alice’s Adventures in Wonderland & Through the Looking-Glass, Gaspard Hauser, Robinson Crusoe, The World of Salvador Dali, Jeanne d’Arc, Life and Loves, The Weather, My Autobiography by Charles Chaplin, Les negres, Confessions of an Irish Rebel, The Ginger Man, Petrouchka, The Catcher In The Rye, The Moon and Sixpence, Lolita, David Copperfield, Mein Kampf, She Might Have Been Queen, Social Aspects of Disease, The Ethics of Aristotle, The Brothers Karamazov, The Sorrows of Young Werther, The Martian Chronicles, Plato’s Republic, Fahrenheit 451, Pride and Prejudice.
ΦΑΡΕΝΑΪΤ 451- Βραβεία και συμμετοχές

  •  Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβαλ Βενετίας 1966
  • Υποψηφιότητα της Τζούλι Κρίστι για καλύτερη γυναικεία ερμηνεία στα BAFTA 1967 

    fahrenheit-451-Francois-Truffaut-2
    Το ΦΑΡΕΝΑΪΤ 451 κυκλοφόρησε το 1966, με τον Francois Truffaut στο σκηνοθετικό τιμόνι.
Πληροφορίες για την εκδήλωση

  • Τίτλος ταινίας που θα προβληθεί: ΦΑΡΕΝΑΪΤ 415 (1966) του Φρανσουά Τριφό
  • Πότε: Σάββατο 7 Ιανουαρίου, στις 19:30
  • Πού: Σχολείο του Σινεμά
  • Διεύθυνση: Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια, Αθήνα
  • Είσοδος ελεύθερη
  • Θα ακολουθήσει ανάλυση και συζήτηση.
  • IMDb
Προηγούμενο άρθροΈτερος Εγώ του Σωτήρη Τσαφούλια- Συζήτηση στο Café του Ιανού
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση του βιβλίου Κλεινόν-Μυθιστορίες για την Αθήνα