Η Έξοδος 1826 είναι μια επική ιστορική ταινία με ήρωες από την Μακεδονία, μια επική δραματική ταινία. Το σενάριό της βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, και συμπληρώνεται από μυθοπλαστικά στοιχεία. Η ταινία θα προβάλλεται από 26 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους από την New Star.

Σύνοψη της ταινίας

Ο καπετάνιος Μίχος Φλώρος επιστρέφει στη Σαμαρίνα για να πάρει κι άλλους άντρες και να τους οδηγήσει στο Μεσολόγγι. Συμπληρώνοντας το ήδη υπάρχον σώμα, στη ντάπια του στρατηγού Μακρή.  Έτσι, με τη βοήθεια του προσωπικού του φίλου Ηλία Μανάκα κι άλλους 25 άντρες ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι προκειμένου να συναντήσουν στο Μεσολόγγι, τον Ζήση Χατζημάτη και τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους. Στις 31 Μαρτίου του 1826 ξεκινά η δύσκολη πορεία τους, μέσα από τα βουνά. Την ίδια ώρα, οι γυναίκες στο χωριό προσπαθούν να μάθουν από την Ελένη Φλώρου, την πραγματική αιτία της ξαφνικής φυγής των αντρών τους. Ο Ιμπραήμ πασάς και ο Τούρκος Φρούραρχος της Άρτας Νιχάτ Σερβάν ετοιμάζουν την τελική επίθεση στο Μεσολόγγι.

Η ταινία «Έξοδος 1826» είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή και αφορά την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826. Η ταινία είναι βασισμένη στο δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στη μυθοπλασία.

Έξοδος 1826 ταινία
Ένα σχεδόν άγνωστο περιστατικό της Επανάστασης του 1821 αναβιώνει στη μεγάλη οθόνη.
Όσα είπε ο Βασίλης Τσικάρας για την ταινία και την ιστορία του τραγουδιού «Παιδιά της Σαμαρίνας»

«Το δημοτικό τραγούδι το οποίο είναι γνωστό στο ευρύ κοινό έχει φτιαχτεί για τους 120 βλάχους Σαμαρινιώτες οι οποίοι πήγαν να πολεμήσουν στο Μεσολόγγι και κατάφεραν να επιστρέψουν στο χωρίο τους μόνο οι 33 και αυτοί ήταν σε πολύ κακή κατάσταση» υπογραμμίζει ο κ. Τσικάρας.

Ο στίχος του τραγουδιού λέει «παιδιά της Σαμαρίνας μωρέ παιδιά καημένα γιατί είστε λερωμένα» αυτή η φράση είναι η αναφώνηση μίας μαυροφόρας γυναίκας η οποία αντικρίζει τα 33 παλικάρια που γύρισαν στο χωριό τους μετά την δύσκολή περιπέτεια που είχαν προς και από το Μεσολόγγι. Αυτό συμβαίνει διότι όταν έφυγαν από το χωρίο τους ήταν με τις καλές τις φορεσιές τους, τις ολόλευκες φουστανέλες τους. Ήταν ντυμένοι λες και θα πήγαιναν σε γάμο και γύρισαν πίσω βρώμικοι και ταλαιπωρημένοι. Οι τελευταίοι στίχοι του τραγουδιού είναι τα τελευταία λόγια του καπετάνιου των ανδρών του Μίχου Φλώρου ο οποίος ξεψυχώντας ψέλλισε τα τελευταία λόγια τα οποία αφορούσαν την μητέρα και την αδερφή του» συμπληρώνει.

«Η ιστορία της ταινίας βασίζεται σε άγνωστους ήρωες οι οποίοι έδωσαν την ζωή τους και το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας αλλά εμείς σήμερα δεν τους γνωρίζουμε. Διότι μαζί με τις μεγάλες προσωπικότητες της ελληνικής επανάστασης συμμετείχαν και πολλοί άνθρωποι οι οποίοι σήμερα μας είναι παντελώς άγνωστοι. Αυτούς τους ήρωες θέλω να αναδείξω μέσα από την ταινία»

Trailer της ταινίας

Πληροφορίες για την ταινία Έξοδος 1826

  • Σενάριο και Σκηνοθεσία: Βασίλης Τσικάρας
  • Πρωταγωνιστούν: Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου, Δημήτρης Παπαδόπουλος
  • Φωτογραφία: Δημήτρη Σταμπολή
  • Μουσική: Κανάρης Κεραμάρης
  • Μοντάζ: Γιώργος Φλέγγας, Μιχάλης Χαραλαμπίδης
  • Εταιρεία Παραγωγής: Aratos Films
  • Εταιρεία Διανομής: New Star
  • Χρώμα: Έγχρωμη
  • Έτος Παραγωγής: 2016
  • Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 26 Ιανουαρίου
  • Είδος: Δραματική
  • Official site | Facebook Page 

Επίσημη Πρεμιέρα: Αθήνα, Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017, στις 19.00 ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema.

Προηγούμενο άρθροΗ Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων Μουσικής στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Επόμενο άρθροΟ Γιώργος Περρής για δύο μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Αλφα-Ιδέα