Το Exif.co μια νέα υπηρεσία επικεντρωμένη στην προστασία των φωτογραφιών από κλοπή λήψη και διαμοιρασμό έκανε πρόσφατα την εμφάνιση της.

Εμπεριέχοντας ένα ιδιαίτερο συνδρομητικό μοντέλο βασισμένο στις προβολές των  φωτογραφιών δίνει στους συνδρομητές την ευκαιρία να διατηρούν τις φωτογραφίες τους ανέπαφες. Προστατεύοντας τες από κλοπή και παράτυπη χρήση ενώ παράλληλα δίνοντας διαρκώς αναγνώριση στον φωτογράφο.

Τι ακριβώς κάνει το exif.co

Το EXIF.co είναι κατά βάσει μια υπηρεσία που λειτουργεί μέσω κώδικα και χρησιμοποιεί τα δεδομένα EXIF (Exchangeable Image-file Format)  των φωτογραφιών για να τις ταυτοποιήσει και να τις εντοπίσει στο διαδίκτυο. Ο Φωτογράφος λαμβάνοντας τον κώδικα (ο οποίος διατίθεται ελεύθερα.) και τοποθετώντας τον στον πηγαίο κώδικα τη ιστοσελίδας του διασφαλίζει την προστασία της συγκεκριμένης φωτογραφίας με το Exif.co.

Μερικές μέθοδοι προστασίας περιλαμβάνουν αρχικά την ενσωμάτωση watermark πάνω στην φωτογραφία σε κάθε απόπειρα λήψης της. Αυτό έχει το αποτέλεσμα η φωτογραφία να μη μπορεί να ληφθεί ώς είναι με απλές εντολές των Windows.

Άλλος ένας τρόπος περιλαμβάνε την ενσωμάτωση στατιστικής ανάλυσης και καταμέτρησης όπου το αρχείο της φωτογραφίας εντοπίζεται σε όλα τα σημεία διαμοιρασμού του και προβολής του. Αυτό σημαίνει πως εάν η ίδια φωτογραφία (με τα ορισμένα EXIF δεδομένα.) αναρτηθεί σε μια οποιαδήποτε ιστοσελίδα, η υπηρεσία την εντοπίζει μέσω της εφαρμογής της και όλα τα στοιχεία είναι υπό τον έλεγχο του φωτογράφου.

Η Σημαντικότητα της Υπηρεσίας αυτής

Σίγουρα το EXIF.co δίνει λύσεις σε πολλούς φωτογράφους που θέλουν να διασφαλίσουν την ταυτοποίηση του έργου τους. Φυσικά, ο κώδικας του EXIF.co δεν είναι αδιαπέραστος αλλά όπως δηλώνουν και οι ίδιοι, στόχος είναι να δίνονται τα κατάλληλα εύσημα στους φωτογράφους.

Ακόμη, η διασφάλιση των φωτογραφικών δικαιωμάτων (copyrights) είναι ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα. Μέσα στον απέραντο κόσμο του διαδικτύου ο εντοπισμός μιας κλεμμένης φωτογραφίας που χρησιμοποιείται παράνομα ή ανήθικα είναι σχεδόν καθημερινή.

Είναι ένα πρόβλημα που δυστυχώς αντιμετωπίζουν πολλοί φωτογράφοι. Αν δεν έφτανε όλο αυτό η περιπλοκότητα της διαδικασίας διεκδίκησης και η διατήρηση των φωτογραφιών είναι πολλές φορές ένα σχεδόν αδύνατο εγχείρημα. Τουλάχιστον το EXIF.co προσδίδει ορισμένες δικλείδες προστασίας για τους φωτογράφους με ένα έξυπνο μοντέλο συνδρομής. Οι προβολές αγοράζονται ανά τις χιλιάδες και είναι λειτουργικές για πάντα, χωρίς χρονικό όριο και χωρίς επιπλέον χρεώσεις.

Έτσι η προστασία ενός προσωπικού έργου γίνεται πιο εύκολη και πιο διαχειρίσιμη, χωρίς όμως να παρεμποδίζεται ένας απλός διαμοιρασμός της φωτογραφίας για λόγους προβολής.

Προηγούμενο άρθροΟ Φωτογράφος που δημιούργησε μόνος του έναν D.I.Y φακό 90mm
Επόμενο άρθροTWO’S: το αρχιτεκτονικό concept store της Πάρου, ένας πολυχώρος Τέχνης
Σταύρος Βαλσάμης
Φοιτητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Tμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού. Κύριο ενδιαφέρον η κλασσική αναλογική και σύγχρονη φωτογραφία καθώς επίσης οι λογοτεχνικές και εικαστικές τέχνες.