Ίσως η εξαφάνιση της σοκολάτας να είναι από τους τελευταίους αντίκτυπους της υπερθέρμανσης του πλανήτη που θα είχε σκεφτεί κανείς. Όμως οι προβλέψεις για ένα από τα πιο αγαπητά τρόφιμα του πλανήτη είναι ήδη απαισιόδοξες. Η αγαπημένη σε όλους σοκολάτα τείνει να εξαφανιστεί αφού μια σειρά από αιτίες προκαλεί εξάντληση των αποθεμάτων της.

Η εξαφάνιση της σοκολάτας – Αιτίες

Η ιδέα της εξαφάνισης της σοκολάτας δεν είναι κάτι νέο. Ήδη από το 2014 δύο μεγάλες σοκολατοβιομηχανίες, η mars και η Barry Callebaut Group με έδρα την Ελβετία, είχαν προειδοποιήσει για την τάση προς εξαφάνιση. Αφενός η υπερκατανάλωση του προϊόντος και αφετέρου η ρύπανση του περιβάλλοντος έδειχναν ότι το κακαόδεντρο δεν έχει πολύ μέλλον μπροστά του. Φυσικά τα παραπάνω δεν είναι δυνατόν να αφήσουν ανεπηρέαστη και την τιμή της, η οποία αναμένεται να εκτοξευτεί.

Η δήλωση της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA)  σχετικά με το ζήτημα υπήρξε καταδικαστική. Σύμφωνα με την ΝΟΑΑ αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στο πλανήτη σε 30 χρόνια θα έχουν εξαφανιστεί τα κακαόδεντρα .

Τα κακαόδεντρα είναι ένα φυτό το οποίο μπορεί να εξελιχθεί υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Υψηλή υγρασία και συνεχείς βροχές είναι οι δύο υψηλότερες ανάγκες του. Αυτό σημαίνει ότι ευδοκιμεί σε μέρη όπως η Δυτική Αφρική και η Νότια Αμερική. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου όμως έχει επηρεάσει αυτές τις περιοχές και πλέον προκαλεί μεγάλες περιόδους ξηρασίας. Το αποτέλεσμα είναι η καταστροφή μεγάλης ποσότητας κακαόδεντρων.

chocolate_tree
Το Κακαόδεντρο είναι αειθαλές τροπικό δασικό δέντρο.Η επιστημονική του ονομασία είναι Theobroma cacao. Προκύπτει από τις λέξεις θεός και βρώση δηλαδή είναι το “φαγητό των θεών”

Παράλληλα με την εξαφάνιση της σοκολάτας, η ζήτηση της  αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Ήδη η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την παραγωγή. Νέες αγορές όπως αυτή της Κίνας, απαιτούν τεράστιες ποσότητες για να καλύψουν την ζήτηση ενώ η αύξηση της δημοτικότητας της μαύρης σοκολάτας, είναι επίσης ένας απαιτητικός παράγοντας αφού απαιτεί πολλή περισσότερη ποσότητα κακάο από την κλασσική σοκολάτα.

Η κινητοποίηση για την διάσωση

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν μεγάλη αναστάτωση στις σοκολατοβιομηχανίες. Η εταιρία Mars, ξεκινά προσπάθεια τροποποίησης της γενετικής των κακαόδεντρων. Με την μέθοδο crisp, η οποία έγκειται στην τροποποίηση του DNA, θα γίνει προσπάθεια δημιουργίας ανθεκτικών ποικιλιών κακαόδεντρων. Σκοπός είναι η νέα γενετική υπόσταση όχι μόνο να είναι ανθεκτική σε κλιματικές μεταβολές και ασθένειες, αλλά να παράγει υψηλής ποιότητας καρπούς. Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, μαζί με την Mars αναγνωρίζουν την τεχνολογία ως το βασικό εργαλείο για την διάσωση του αγαπημένου καρπού.

 

Πηγές:

 

Προηγούμενο άρθροΟ Βουβός Σερβιτόρος του Harold Pinter στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Επόμενο άρθροΜισός αιώνας πρωτοπορία από τον Νικόλαο Βεντούρα | στο Μουσείο Μπενάκη