Σε «Εύκρατη Ζώνη» η έκθεση στο Ίδρυμα Π. και Μ. Κυδωνιέως της...

Σε «Εύκρατη Ζώνη» η έκθεση στο Ίδρυμα Π. και Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου

Από τις 22 Ιουλίου και για όλο το καλοκαίρι το Ίδρυμα Π. και Μ. Κυδωνιέως στην Άνδρο θα φιλοξενήσει τους 23ους ΠΛΟΕΣ, «Εύκρατη Ζώνη».

Η «Εύκρατη Ζώνη» αποτελεί το τρίτο, κατά σειρά, μέρος μιας τετραλογίας, που σχετίζεται με την περιβαλλοντική φύση. Τη φύση σε αντανάκλαση με την αλληγορική φύση του «εαυτού», όπως την διατυπώνουν αντιπροσωπευτικά επιλεγμένοι καλλιτέχνες και έργα. Καθώς εκφραστικά ανταποκρίνονται στα ποικίλα περιεχόμενα και στις στοχαστικές προκλήσεις, οι οποίες αναφύονται, μέσα από εικαστικά σύγχρονες προσεγγίσεις του θέματος.

Οι συμμετέχοντες εικαστικοί δημιουργοί:
Νίκος Αγγελίδης, Χρύσα Βουδούρογλου, Πέτρος Βρέλλης, Γιώργος Γυπαράκης, Ειρήνη Κανά,  Έλλη Κουτσουκέλλη, Γιώργος Λάππας, Κωνσταντίνος Μάσσος, Ελένη Παρμακέλη, Βαρβάρα Σπυρούλη, Αντώνης Στάβερης, Ηλίας Τσακμάκης

Οι ΠΛΟΕΣ

Με υπότιτλο τα «Νηπενθή και Εωθινά», οι 21οι ΠΛΟΕΣ το 2015, εστιάζονταν στην ρευστή βιοποικιλότητα του φυσικού περιβάλλοντος. Κατ’ αντιστοιχία με την εσωτερική και συνεχόμενη επεξεργασία της «βιοποικιλότητας» των βιωμάτων που αποκτούμε, των αναμνήσεων που διαμορφώνουμε, των εντυπώσεων που καθημερινά δεχόμαστε.

Οι 22οι ΠΛΟΕΣ, το 2016, έφεραν ως υπότιτλο τις «Επικράτειες του Νότου». Αποκάλυψαν μέσα από πολλαπλές εκδοχές, νοοτροπίες, ιστορικές συγκυρίες και ιδιοσυγκρασιακές συνθήκες, τις στενές βιωματικές σχέσεις της φυσικής με την μεταφυσική πραγματικότητα. Σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

«Εύκρατη Ζώνη»
Βρέλλης Πέτρος | «Εύκρατη Ζώνη», έκθεση στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου από 22/7
Σχετικά με την «Εύκρατη Ζώνη»

Όπως και στις προηγούμενες δύο εκθεσιακές ενότητες, έτσι και στη φετινή, την αφορμή για στοχασμό προσφέρει αρχικά ο γεωγραφικός όρος. Με στόχο κατόπιν να αναλογιστεί κανείς ευρύτερα τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά που συνιστούν την «ευκρασία» στην φύση και στην ζωή μας. Καθώς και τις πιθανές ανατροπές, που εγκυμονούν απροσδόκητα, ενώ η μια παράμετρος συνήθως αντανακλάται μέσα στην άλλη.

Πρόκειται για τις σχέσεις οριακών ισορροπιών και κυρίως παράδοξων ισοδυναμιών ανάμεσα στο κλίμα και στην ψυχική ενδοχώρα, ανάμεσα επίσης στον όγκο ύλης που συνεχώς μεταμορφώνεται και στον χώρο, που την γεννά αυτή την ύλη, την αλλοτριώνει, την εξαφανίζει, την αναμορφώνει. Κάτω από ένα ανάλογο πρίσμα, χρώματα και σχηματισμοί διαμηνύουν υφέρπουσες «συμπεριφορές» και ποιότητες φωτός και σκότους.

Η έκθεση φέτος περιλαμβάνει μια τιμητική αναφορά στην συμβολή του πρόωρα χαμένου, εξαίρετου γλύπτη Γιώργου Λάππα. Μέσα από έργα του που υποδεικνύουν με πρωτοποριακό και ριζοσπαστικό τρόπο, οριακές ισορροπίες σε όσα σκοπίμως περιγράφηκαν παραπάνω.

«Εύκρατη Ζώνη»
Σπυρούλη Βαρβάρα | «Εύκρατη Ζώνη», έκθεση στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου από 22/7
Πληροφορίες έκθεσης

  • Σκεπτικό, επιμέλεια έκθεσης και καταλόγου: Αθηνά Σχινά | Κριτικός & Ιστορικός Τέχνης
  • Χώρος: Ίδρυμα Π. και Μ. Κυδωνιέως | Χώρα Άνδρος
  • Πληροφορίες / Κρατήσεις: Τηλ. 22820 24 598
  • Εγκαίνια: 22 Ιουλίου 2017, 20.00
  • Διάρκεια: 22 Ιουλίου – 1 Οκτωβρίου 2017
  • Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 10:00 – 13:30 και 18:30 – 21:30

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply