Οι εξελίξεις που αφορούν τον καλλιτεχνικό κλάδο της Ελλάδας είναι ραγδαίες αυτές τις μέρες. Σήμερα παραιτήθηκαν, όπως είχαν ανακοινώσει, όλοι οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Επίσης, τα κτίρια Τσίλλερ και Rex του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και το Βασιλικό Θέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, βρίσκονται υπό κατάληψη από τους σπουδαστές των δραματικών σχολών.

Στις 17/12 η κυβέρνηση προχώρησε σε έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 85, σύμφωνα με το οποίο το πτυχίο όλων των ανώτερων δραματικών σχολών και σχολών χορού και κινηματογράφου εξισώνεται με το απολυτήριο λυκείου. Όπως ήταν φυσικό, οι αντιδράσεις των καλλιτεχνών και των σπουδαστών εξαιτίας της υποβάθμισης του πτυχίου τους ήταν άμεσες. Οι σπουδαστές του Εθνικού Θεάτρου οδηγήθηκαν σε μια διήμερη κατάληψη του κτιρίου της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου στις 22 και 23 Δεκεμβρίου, κατάληψη η οποία ξεκίνησε εκ νέου στις 9 Ιανουαρίου και συνεχίζεται έως και σήμερα, καθώς δεν έχουν λάβει κάποια απάντηση σχετικά με τα αιτήματά τους. Εν συνεχεία, στις 24 Ιανουαρίου οι καθηγητές του Εθνικού Θεάτρου ξεκαθάρισαν πως αν δεν τροποποιηθεί το επίμαχο προεδρικό διάταγμα, θα υποβάλλουν την παραίτησή τους στις 8 Φεβρουαρίου, όπως και έκαναν σήμερα.

Σε παραίτηση οδηγήθηκαν οι εξής καθηγητές: Ανέστης Αζάς / Ιώ Βουλγαράκη / Εβίτα Ζημάλη / Αλεξία Καλτσίκη / Σίμος Κακάλας / Μαρία Κεχαγιόγλου / Γεωργία Μαυραγάνη / Θάνος Παπακωνσταντίνου / Αγλαΐα Παππά / Λένα Φιλίπποβα / Νίκος Χατζόπουλος / Ταξιάρχης Χάνος / Ρηνιώ Κυριαζή / Κατερίνα Κοζαδίνου / Γιάννης Νταλιάνης / Μελίνα Παιονίδου / Χαρά Κεφαλά / Κωνσταντίνα Πιτσιάκου / Φωκάς Ευαγγελινός / Αγγελική Στελλάτου / Ιωάννα Τουμπακάρη / Βίκυ Παναγιωτάκη / Mαριέλα Νέστορα / Κωνσταντίνος Μωραΐτης / Αλεξάνδρα Καζάζου / Χρυσή Τζαρδή / Κωνσταντίνος Μπουμπούκης / Δηώ Καγγελάρη / Γρηγόρης Ιωαννίδης / Διονύσης Καψάλης / Αλέξανδρος Βούλγαρης / Χρήστος Δήμας / Πέτρος Σεβαστίκογλου / Σύλλας Τζουμέρκας / Θάλεια Ιστικοπούλου / Γιάννης Μετζικώφ / Παναγιώτα Κωνσταντινάκου / Γιώργος Σαμπατακάκης / Θωμάς Μοσχόπουλος / Πρόδρομος Τσινικόρης. Στις 4 Φεβρουαρίου το βράδυ οι σπουδαστές πραγματοποίησαν κατάληψη στο κτίριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου, η οποία συνεχίζεται ως και σήμερα, προκειμένου να κλιμακώσουν τον αγώνα τους και να ακουστούν τα αιτήματά τους. Τέλος, το βράδυ στις 7 Φεβρουαρίου προχώρησαν σε κατάληψη και του κτιρίου Rex.

Δελτίο Τύπου από τον Συντονισμό Σπουδαστών Δραματικών Σχολών (παρατίθενται και τα αιτήματά τους)

«Ο Συντονισμός Σπουδαστών Δραματικών Σχολών προχώρησε σε κατάληψη του κεντρικού κτηρίου του Εθνικού Θεάτρου -Θέατρο Τσίλλερ- το Σάββατο 04/02/2023.

Την στιγμή που η πολιτιστική πρωτεύουσα εγκαινιάζεται, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αγνοεί τους καλλιτέχνες , η τροπολογία του ΠΔ 85/2022 μας υποτιμά ακόμη περισσότερο. Οι κρατικές σχολές τελούν υπό κατάληψη και αρκετές ιδιωτικές απέχουν από τα μαθήματα τους. Προχωράμε στην κλιμάκωση του αγώνα μας καταλαμβάνοντας το κεντρικό κτήριο του Εθνικού Θεάτρου. Εδώ και 50 μέρες, εργαζόμενοι/ες/α στην τέχνη, σπουδαστές/τριες/α, μαθητές/τριες/α και αλληλέγγυα άτομα από όλη την Ελλάδα αγωνιζόμαστε μέσω απεργιών, κινητοποιήσεων και καταλήψεων, ενάντια στην υποβάθμιση της τέχνης μας και τον εξευτελισμό του πολιτισμού.

Οι καλλιτεχνικές σχολές του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.), του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας), και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ) βρίσκονται υπό κατάληψη, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται αποχή των σπουδαστών/τριών/ων των δραματικών σχολών: Ωδείο Αθηνών, Αρχή, Πράξη 7, Θέατρο Τέχνης, Αγία Βαρβάρα, Δήλος, Τεχνών 100, Πειραϊκός Σύνδεσμος, Θεοδοσιάδη, Βεάκη, Νέο Ελληνικό Θέατρο, Μαίρη Βογιατζή Τράγκα.

Επιπλέον, η Δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου οδηγείται σε κλείσιμο για πρώτη φορά στην ιστορία της αφού το καθηγητικό προσωπικό δήλωσε πως, αν μέχρι την Τετάρτη 8/2/2023 η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε έμπρακτες ενδείξεις σχετικά με την τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 και την επαναφορά σε καθεστώς Τ.Ε. σύσσωμο, θα υποβάλλει την παραίτηση του. Στην εικόνα του Εθνικού Θεάτρου περικυκλωμένου από ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις απαντάμε με ένα θέατρο γεμάτο καλλιτέχνες που αγωνίζονται για το μέλλον τους.

Ο χρόνος τελειώνει.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων:

-Την ΑΜΕΣΗ τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 μέχρι 08/02/2023, με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στην βαθμίδα Τ.Ε. (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003). Συμπερίληψη όλων των αποφοίτων από το 2003 και μετά.

-Την Παροχή Σίτισης, Στέγασης, Δωρεάν Συγγραμμάτων, Κρατικών Υποτροφιών και Φοιτητικών Επιδομάτων στο Σπουδαστικό Σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ Σχολών.

-Την περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών μας.

-Την ΑΜΕΣΗ ίδρυση ΔΗΜΟΣΙΑΣ Σχολής Παραστατικών Τεχνών ΑΝΩΤΑΤΗΣ Εκπαίδευσης με παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα.

-Δυνατότητα Π.Ε. σε αποφοίτους ανωτέρων καλλιτεχνικών σχολών, είτε μέσα από διαδικασίες εξομοίωσης με εξετάσεις σε μια σειρά μαθημάτων για τους αποφοίτους (μέχρι και την ίδρυση της Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης) είτε με κατατακτήριες και μερική φοίτηση μετά την ίδρυση της Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης (Διαβούλευση με όλα τα συλλογικά όργανα για τη ρύθμιση των διαδικασιών αυτών.).

Ο Συντονισμός Σπουδαστών Δραματικών Σχολών αποτελείται από πολυάριθμους Σπουδαστές/τριες/ά από ιδιωτικές ημικρατικές και κρατικές καλλιτεχνικές σχολές από όλη την Ελλάδα.

Είμαστε μια καλλιτεχνική ειρηνική κατάληψη που την στηρίζουν και την αυτοοργανώνουν τα μέλη της. Λειτουργεί με ανοιχτές συνελεύσεις προς κάθε αλληλέγγυο άτομο. Καλούμε όλη την καλλιτεχνική κοινότητα και τους/τις/τα εργαζόμενους/ες/α της τέχνης να στηρίξουν το εγχείρημα μας.

Δεν υποχωρούμε!

Συντονισμός Σπουδαστών Δραματικών Σχολών»

Η Ανακοίνωση των Καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου

Εμείς, οι καθηγήτριες και οι καθηγητές της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου, εκφράζοντας την αντίθεσή μας στο ΠΔ 85/2022 που υποβαθμίζει τις σπουδές, δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα στον εργασιακό τομέα και απαξιώνει τον κλάδο των παραστατικών τεχνών, ανακοινώσαμε στις 24 Ιανουαρίου 2023 την απόφασή μας να παραιτηθούμε από τα καθήκοντά μας στις 8 Φεβρουαρίου 2023, αν δεν υπήρχε στο μεταξύ μια ουσιαστική τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος. Στηρίξαμε με αυτόν τον τρόπο και τις βασικές διεκδικήσεις των σπουδαστών, που είχαν προχωρήσει στην κατάληψη της Σχολής.

Στην εκπνοή της προθεσμίας που δώσαμε, δηλαδή στις 7/2, ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης κάλεσε εκτάκτως μια αντιπροσωπεία μας και παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που είχε ήδη λάβει το τελευταίο διάστημα σχετικά με το ζήτημα (συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης τροπολογίας) καθώς και μια σειρά από προθέσεις για μελλοντικές βελτιώσεις.

Θεωρούμε ότι αυτές οι προτάσεις δεν ικανοποιούν τα βασικά αιτήματά μας καθώς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία δημόσια δέσμευση για ουσιαστική τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 σχετικά με την ένταξη των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών στην κατηγορία Τ.Ε. (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) και την αναγνώριση / διαβάθμιση των σπουδών τους.

Εν γνώσει, λοιπόν, της κρισιμότητας της κατάστασης και της σοβαρότητας αυτής της απόφασης, προχωρούμε μετά λύπης στη διακοπή της συνεργασίας μας με τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παραιτούμαστε από τις τρέχουσες συμβάσεις ή / και από την ανανέωση των συμβάσεών μας για το δεύτερο εξάμηνο σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της χρονιάς.

Ας αναλάβει η Πολιτεία τις ευθύνες που της αναλογούν απέναντι στις σπουδάστριες και τους σπουδαστές που κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους, αλλά και απέναντι στο κύρος της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου της χώρας, που υπονομεύεται από το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα.

 

Διαβάστε περισσότερα θεατρικά νέα εδώ

 

Προηγούμενο άρθροΔημήτρης Τσιάμης: «Μας κυβερνούν μεγάλοι “Ερυσίχθονες”»
Επόμενο άρθροΟι Δούλες – Συζήτηση με αφορμή το έργο του Ζενέ στο Θέατρο Αποθήκη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπουδάζει σε δραματική σχολή και είναι απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Από μικρή της άρεσε να γράφει και από το 2015 ασχολείται και διαδικτυακά με αυτό. Αγαπάει τις τέχνες, τον ήλιο, τα ταξίδια και τη σκυλίτσα της.