Εξώφυλλο βιβλίου «Ευχάριστες στιγμές στον κήπο»Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καστανιώτη» σε μορφή ebook το αφήγημα του Έρμαν Έσσε, με τίτλο «Ευχάριστες στιγμές στον κήπο», σε μετάφραση της Γιώτας Λαγουδάκου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο


  «Η ενασχόληση με τη γη και τα φυτά μπορεί να προσφέρει στην ψυχή μας ανάλογη ανακούφιση και γαλήνη με αυτήν που μας προσφέρει ο διαλογισμός». Όπως και η ζωγραφική, η ενασχόληση με τη φύση ήταν για τον Έρμαν Έσσε ένα ευχάριστο και ταυτόχρονα δημιουργικό διάλειμμα από τη συγγραφική του δραστηριότητα, μια ενασχόληση με την οποία πέρασε σχεδόν τη μισή του ζωή. Τον βοηθούσε να υφαίνει το μίτο των ιδεών του, να αυτοσυγκεντρώνεται και να διαλογίζεται. Στο βιβλίο αυτό είναι συγκεντρωμένα τα ωραιότερα πεζά και ποιήματα που ο σπουδαίος νομπελίστας συγγραφέας εμπνεύστηκε από την ίδια τη φύση και στα οποία περιέγραψε τον αέναο κύκλο της ζωής των φυτών και των λουλουδιών, μιλώντας τελικά για την πορεία του ανθρώπου στο πέρασμα του χρόνου από τη γέννηση ως την ολοκλήρωσή του.

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα


  Ο Έρμαν Έσσε γεννήθηκε στο Calw της Γερμανίας στα 1877. Βιβλιοπώλης στην αρχή, έγινε γρήγορα γνωστός με τα ποιήματα και τα μυθιστορήματά του. Στα 1904 δημοσιεύει το πρώτο του μυθιστόρημα, «Πήτερ Κάμεντσιντ», και από εκεί και πέρα κερδίζει το ψωμί του απ’ τα γραφτά του. Στη «Ροσάλντε» (1914) εξετάζει τα προβλήματα του καλλιτέχνη, ο «Κνουλπ» (1915) είναι μια προσφορά στην αλητεία, ο «Ντέμιαν» (1919) αποτελεί μια ψυχαναλυτική μελέτη της αιμομειξίας, ενώ στο «Νάρκισσος και Χρυσόστομος» (1930) σκιαγραφεί τις δυο πλευρές της ανθρώπινης φύσης, αντιπαραθέτοντας ένα μοναχό με έναν ηδονιστή. Ο «Λύκος της Στέπας» (1927) αντικαθρεπτίζει τη σύγχυση της σύγχρονης ύπαρξης, ενώ ο «Μαγκίστερ Λούντι» (1945) δεν είναι παρά μια ουτοπική φαντασία πάνω στο θέμα της απόσυρσης απ’ τον κόσμο. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το «Ταξίδι στην Ανατολή» (1932), ένα απ’ τα πρώτα βιβλία που κίνησαν στον 20ο αι. το ενδιαφέρον της Δύσης για την ανατολική φιλοσοφία και στάση ζωής.

 Οι βασικές επιρροές στο έργο του Έσσε είναι, όπως ο ίδιος λέει: «Το χριστιανικό και απόλυτα αντεθνικιστικό πνεύμα των γονιών μου, η μελέτη των μεγάλων Κινέζων δασκάλων και η φυσιογνωμία του ιστορικού Γιάκομπ Μπούρκχαρντ». Ο χρόνος δεν κατάφερε να μειώσει την αξία του έργου του Έσσε, που βασικό του θέμα είναι η ολόψυχη και εναγώνια προσπάθεια του ατόμου να χτίσει έναν ακέριο και αρμονικό εαυτό. Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, διαμαρτυρόμενος ενάντια στο μιλιταριστικό καθεστώς, εγκατέλειψε τη Γερμανία κι εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελβετία, όπου και πέθανε το 1962. Πήρε το Βραβείο Γκαίτε το 1946 και το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1947.

 

Πληροφορίες για το βιβλίο


 Τίτλος: «Ευχάριστες στιγμές στον κήπο»

Συγγραφέας: Έρμαν Έσσε

Μετάφραση: Γιώτα Λαγουδάκου

Εκδόσεις: Καστανιώτης

Ημερομηνία Έκδοσης: Ιούνιος 2014

ISBN: 978-960-03-5713-4

Αριθμός Σελίδων: 248

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΦίλιπ Μάγιερ: «Αμερικανική Σκουριά»
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη της εικαστικού Δήμητρας Χανιώτη