Η εταιρεία Freestyle Photographic Supplies του Λός Άντζελες ανακοίνωσε την επανακυκλοφόρηση της Holga 120N. Ικανοποιώντας τους λάτρεις του format 120 στο φιλμ καθώς και ολόκληρη την κοινότητα των θιασωτών της κλασσικής φωτογραφίας.

Ποίες είναι οι Holga φωτογραφικές μηχανές;

Οι Holga, κάνοντας την εμφάνιση τους το 1982 από το Χονγκ Κονγκ εδραιώθηκαν γρήγορα ως μια απλή και απέριττη λύση για τον απλό Κινέζο πολίτη που ήθελε μια φωτογραφική για καθημερινές στιγμές χωρίς πολλά έξοδα. Η Κάμερα για αρχή κυκλοφορούσε αποκλειστικά στην Κίνα, με τα χρόνια όμως για να διατηρηθεί, διείσδυσε και στις παγκόσμιες αγορές.Έπειτα από αυτή τη φάση η κάμερα απέκτησε μια ακολουθία από πιστούς φωτογράφους που ζητούσαν την ιδιαίτερη φωτογραφία της Holga.

Εκείνες έγιναν διάσημες όχι μόνο για τον τύπο φιλμ 120 αλλά και για την ποιότητα των φωτογραφιών που έβγαζαν.  Χαρακτηριστικές της Lo-Fi φωτογραφίας, με βινιεταρίσματα, θολώματα και πλήθος άλλων αλλοιώσεων. Το χαμηλό κόστος παραγωγής των πλαστικών μηχανών σε συνδυασμό με τους αντίστοιχους φακούς τις ανέδειξαν σε μια άκρως δημοφιλή κάμερα σε κύκλους θιασωτών.

Η Επανακυκλοφόρηση της Holga 120N

Το μοντέλο αιγίδα ήταν η αναφερόμενη Holga 120N. Η Freestyle Photographic Supplies ανακοίνωσε την κυκλοφορία του μοντέλου εκ νέου. Η εταιρεία αναφέρει πως αυτό έγινε με την ανακάλυψη πλήθους από καλούπια για σώματα της Holga. Το επόμενο βήμα, λοιπόν, ήταν η δημιουργία των φωτογραφικών οι οποίες είχαν διακόψει τη κυκλοφορία τους το 2015. «Ότι θεωρούταν χαμένο για πάντα, επανέρχεται», έτσι συμπληρώνει η freestyle στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού της μαγαζιού.

Οπωσδήποτε μια τέτοια ανακοίνωση όχι μόνο προκαλεί ενθουσιασμό, καθώς μια ιδιαίτερη μορφή φωτογραφιών επανέρχεται και γίνεται ξανά προσβάσιμη.

Η ίδια η μηχανή από άποψη χαρακτηριστικών δεν είναι φτωχή για τον τύπο της. Αντιθέτως δέχεται δυο προσόψεις φιλμ 120 σε διαστάσεις 6×6 εκατοστών και 6×4.5. Ακόμα έχει δύο ανοίγματα του διαφράγματος f/8 και f/11 και δύο ταχύτητες κλείστρου: 1/100 του δευτερολέπτου και bulb mode. Στα εξωτερικά χαρακτηριστικά φέρει και θέση για εξωτερικό φλας καθώς και βάση για τρίποδο.

Η κυκλοφορία της Holga 120N έρχεται μαζί με το γενικότερο πλήθος των κυκλοφοριών στην αναλογική φωτογραφία και ειδικότερα το ρεύμα των toy cameras. Από την επανακυκλοφόρηση των φιλμ της Kodak (Ektachrome) και την ολοένα μεγαλύτερη ζήτηση για την αίσθηση του “vintage” και του “cult”. Η «αναγέννηση της αναλογικής» φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα.

Ιστοσελίδα της Lomography για τις Holga κάμερες.

Προηγούμενο άρθροΑστέρια Michelin 2017- Διάκριση για πέντε ελληνικά εστιατόρια
Επόμενο άρθρο«Υπό την παπαδιαμαντικήν δρυν» του Λάκη Προγκίδη από τις Εκδόσεις της Εστίας
Σταύρος Βαλσάμης
Φοιτητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Tμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού. Κύριο ενδιαφέρον η κλασσική αναλογική και σύγχρονη φωτογραφία καθώς επίσης οι λογοτεχνικές και εικαστικές τέχνες.