Η νέα ταινία του Νας Έτζερτον «Ένας Ξένος στην Πόλη» («Gringo») θα κυκλοφορήσει από 15 Μαρτίου στους κινηματογράφους από την Odeon. Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία δράσης για ένα νόμιμο και φιλήσυχο Αμερικανό πολίτη που έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά από επικίνδυνες καταστάσεις και κυρίως με την άλλη πλευρά του εαυτού του, στα πλαίσια ενός επαγγελματικού ταξιδιού στο Μεξικό. Πρωταγωνιστεί ο ταλαντούχος Ντέιβιντ Ογέλοουο (David Oyelowo) που είχε ξεχωρίσει για τον ρόλο του ως Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στο «Selma», για τον οποίο ήταν μάλιστα και υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα. Στο πλευρό του η βραβευμένη με Όσκαρ Νοτιοαφρικανή ηθοποιός Σαρλίζ Θερόν σε έναν ρόλο έκπληξη.

Σύνοψη της ταινίας «Ένας Ξένος στην Πόλη»

Ο Χάρολντ (Ντέιβιντ Ογέλοουο) είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Είναι ένας πιστός σύζυγος και αφοσιωμένος υπάλληλος μιας φαρμακευτικής εταιρείας που πρόκειται να μπει στο χρηματιστήριο. Η δουλειά του, ο γάμος του και η ζωή του ολόκληρη θα τεθούν υπό αμφισβήτηση όταν, κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού στο Μεξικό, ο ίδιος θα βρεθεί σε κίνδυνο. Πισώπλατα μαχαιρώματα από αδίστακτα αφεντικά (Σαρλίζ Θερόν και Τζόελ Έτζερτον), βαρόνοι ναρκωτικών και μυστικές αποστολές είναι μερικά από όσα έχει να αντιμετωπίσει καθώς περνά τα όρια της νομιμότητας κι από φιλήσυχος πολίτης γίνεται καταζητούμενος εγκληματίας! Είναι έξω από τα νερά του – ή μήπως μέσα σε αυτά; Ένα απολαυστικό ρόλερ-κόστερ κωμωδίας και δράσης!

Νας Έτζερτον: από τα stunts στην καρέκλα του σκηνοθέτη

Τη σκηνοθεσία της ταινίας «Ένας Ξένος στην Πόλη» ανέλαβε ο Νας Έτζερτον, η πορεία του οποίου στη βιομηχανία του σινεμά είναι γεμάτη ανατροπές, ακριβώς όπως το ταξίδι του Χάρολντ από το Σικάγο προς το Μεξικό. Αν και ο Έτζερτον έγινε γνωστός ως κασκαντέρ και ηθοποιός («Zero Dark Thirty») στην πορεία αποφάσισε να δοκιμαστεί ως σκηνοθέτης. Ξεκίνησε από μικρού μήκους φιλμ – με πιο αξιοσημείωτο το βραβευμένο «Spider» (2010) – ενώ είχε κάνει το μεγάλο ντεμπούτο του το 2008 με την ταινία «Ερωτική Απληστία».

Λίγα χρόνια αργότερα, όταν το σενάριο του «Ένας Ξένος στην Πόλη» έφτασε στα χέρια του, ο Έτζερτον ήξερε ότι αυτό ήταν το έργο στο οποίο θα έπεφτε με τα μούτρα. «Μου άρεσε πολύ το σκεπτικό αν και το σενάριο ήταν κάπως γενικό και αφηρημένο για τα γούστα μου. Ήθελα ένα πιο συγκεκριμένο είδος κωμωδίας και ήξερα πως αν γίνει σωστά, θα είχα ένα πραγματικά διασκεδαστικό αποτέλεσμα» αναφέρει. Με τις απαραίτητες τροποποιήσεις του σεναριογράφου Άντονι Ταμπάκις στην ιστορία, ο Έτζερτον διαμόρφωσε μια απίθανη κωμωδία δράσης και χαρακτήρων, με ένα all-star καστ.

Οι χαρακτήρες της ταινίας «Ένας Ξένος στην Πόλη»

Nτέιβιντ Ογέλοουο: από νοικοκύρης, εγκληματίας
Αν και οι περισσότεροι ηθοποιοί της ταινίας έχουν ξεχωρίσει για τις ερμηνείες τους σε δραματικούς ρόλους, στο «Ένας Ξένος στην Πόλη» κατάφεραν να ξεδιπλώσουν ένα ακόμα χάρισμά τους: το χιούμορ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Ντέιβιντ Ογέλοουο, τον οποίο έχουμε γνωρίσει από συμμετοχές του σε δραματικές κυρίως ταινίες.  Ο ηθοποιός αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πριν από το «Ένας Ξένος στην Πόλη» δεν είχα κάνει ξανά μαύρη κωμωδία. Κρατούσα την αστεία πλευρά μου για τα παιδιά μου και τους φίλους μου οπότε, για μένα, αυτή η ταινία ήταν μια μοναδική ευκαιρία να εκφράσω αυτή την πλευρά μου».

Ο Ογέλοουο διάνθισε τον ρόλο με πολλές δικές του ιδέες και ο Έτζερτον ήταν πολύ δεκτικός σε αυτό. Ο πρωταγωνιστής αναφέρει: «Προκάλεσα τον Νας να κάνει τον Χάρολντ Νιγηριανό μετανάστη. Έχω γονείς Νιγηριανούς και έζησα και εγώ στη Νιγηρία εφτά χρόνια, οπότε αυτό το στοιχείο μού έδωσε τη δυνατότητα να σχετιστώ με τον χαρακτήρα καλύτερα. Σκέφτηκα, επίσης, ότι ως Νιγηριανός, ο Χάρολντ θα ήταν εντελώς έξω από τα νερά του στο Μεξικό». Για τον Ογέλοουο, ο σκηνοθέτης αναφέρει πως ήταν η ιδανική επιλογή για τον ρόλο του αφοσιωμένου εργαζομένου και συζύγου. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το σκηνοθέτη «ο Ντέιβιντ είναι καταπληκτικός στον ρόλο του απλού, καθημερινού τύπου που πιστεύει στο αμερικάνικο όνειρο παρότι ζει μια μίζερη ζωή στο Σικάγο. Η ειρωνεία είναι ότι όταν φτάνει στο Μεξικό και παθαίνει όλα αυτά τα απίστευτα πράγματα, απελευθερώνεται και βρίσκει τον δρόμο του».

«Ένας Ξένος στην Πόλη» Ντέιβιντ Ογέλοουο
Ο Ντέιβιντ Ογέλοουο στο ρόλο του Χάρολντ στην ταινία «Ένας Ξένος στην Πόλη».

Σαρλίζ Θερόν: μια δαιμόνια femme-fatale
Όπως ο Ογέλοουο, έτσι και η βραβευμένη με Όσκαρ Σαρλίζ Θερόν εκτόξευσε την καριέρα της μέσα από δραματικούς ρόλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ρόλος της κατά συρροή δολοφόνου Αϊλίν Γουόρνος στο «Monster», για το οποίο απέσπασε και Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Έτσι, πέρα από μερικές guest εμφανίσεις στην κωμική τηλεοπτική σειρά «Arrested Development», η ηθοποιός δεν είχε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το αστείρευτο ταλέντο της στην κωμωδία.

Με το μαύρο χιούμορ του Νας Έτζερτον, η Θερόν πρωτοήρθε σε επαφή κοντά μια δεκαετία πριν, όταν είδε το «Spider». Η ίδια αναφέρει: «Εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ όταν το είδα που ζήτησα να τον γνωρίσω, σαν κανονική θαυμάστρια. Ταιριάξαμε αμέσως και γίναμε φίλοι. Εδώ και λίγο καιρό, ψάχναμε ένα πρότζεκτ που θα μπορούσαμε να δουλέψουμε μαζί». Το «Ένας Ξένος στην Πόλη» ήταν η ευκαιρία που έψαχναν. Όταν ο Νας Έτζερτον της πρότεινε τον ρόλο της αδυσώπητης businesswoman Ελέιν, η Θερόν δεν δίστασε ούτε στιγμή. Μάλιστα, ανέλαβε και την παραγωγή της ταινίας μέσω της εταιρείας της.

«Μου αρέσει η Ελέιν επειδή έχει κάτι το αφιλτράριστο και μη απολογητικό επάνω της» αναφέρει η Νοτιοαφρικανή σταρ. Φυσικά, η ηθοποιός δεν αντιμετώπισε την Ελέιν απλώς σαν μια καρικατούρα που ξεστομίζει αιχμηρές ατάκες. Αντιθέτως, εμβάθυνε στον ρόλο προκειμένου να ανακαλύψει την (καλά κρυμμένη) καλή πλευρά του χαρακτήρα της. Υποστηρίζει, λοιπόν πως «κάτω από όλη αυτήν την ψευτομαγκιά, η Ελέιν είναι ευάλωτη και πληγωμένη. Αυτό την κάνει πραγματική».

«Ένας Ξένος στην Πόλη» Σαρλίζ Θερόν
Η Σαρλίζ Θερόν στο ρόλο της Ελέιν στην ταινία «Ένας Ξένος στην Πόλη».

Τζόελ Έτζερτον: ένας λύκος με κοστούμι
Και για τον Τζόελ Έτζερτον, ο χαρακτήρας του άσπλαχνου businessman Ρίτσαρντ Ρασκ απέχει πολύ από άλλους ρόλους του. Θυμίζουμε πως ο Έτζερτον είχε υποδυθεί τον υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο «Loving», για το οποίο ήταν υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα. Για την αντίφαση αυτή στους ρόλους του, αναφέρει: «Είναι λες και ταλαντεύομαι ανάμεσα στους καλούς και τους κακούς». Σύμφωνα με τον Έτζερτον: «Ο Ρίτσαρντ είναι ό,τι αγαπάς να μισείς στην Αμερική. Ήθελα να εκπροσωπεί μέσα από τις κινήσεις και τις χειρονομίες του όλο αυτό το ελιτίστικο και δήθεν αψεγάδιαστο, καθώς κάθεται στο φανταχτερό γραφείο του. Σκέφτηκα πολύ την ψεύτικη αίσθηση δύναμης που του έδωσα».

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ:

Πληροφορίες

  • Σκηνοθεσία: Νας Έτζερτον
  • Σενάριο: Άντονι Ταμπάκις, Μάθιου Στόουν
  • Παραγωγή: Νας Έτζερτον, Ρεμπέκα Γιέλνταμ, Μπεθ Κόνο, Σαρλίζ Θερόν, Άντονι Ταμπάκις, A.J. Dix
  • Πρωταγωνιστούν: Ντέιβιντ Ογέλοουο, Σαρλίζ Θερόν, Τζόελ Έτζερτον, Αμάντα Σέιφριντ, Θάντι Νιούτον, Σάρλτο Κόπλεϊ
  • Φωτογραφία: Έντουαρντ Γκράου
  • Μοντάζ: Λουκ Ντούλαν
  • Σχεδιασμός Παραγωγής: Πατρίτσια Βερμέτ
  • Μουσική: Κριστόφ Μπεκ
  • Διάρκεια: 110’
  • Είδος: Περιπέτεια, Κωμωδία
  • Ημερομηνία Κυκλοφορίας: Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018
  • Imdb
Δείτε περισσότερα κινηματογραφικά νέα εδώ
Προηγούμενο άρθροΗ Σοφία Αρβανίτη παραχωρεί μια μοναδική συνέντευξη στο Artic.gr!
Επόμενο άρθροΈφυγε από τη ζωή ο σκηνογράφος-ενδυματολόγος Γιώργος Πάτσας