αφίσα της ταινίας «Θεϊκό κόλπο» του Mate Matisic Στις 14 Αυγούστου κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα, η νέα ξεκαρδιστική κωμωδία,του διακεκριμένου κροάτη  σκηνοθέτη Vinco Bresan, του οποίου την υπογραφή φέρουν αρκετές βραβευμένες ταινίες όπως το Marshal Tito’s spirit (1999), Witnesses (2003). Ειδήμων στο είδος της κωμωδίας ο Bresan, σατιρίζει την επικαιρότητα του τόπου του,μέσα στην οποία βρίσκονται ο καθολικισμός, το σεξ, οι ίντριγκες και η υπογεννητικότητα.Με τον δικό του μοναδικό τρόπο, δίχως ν’αναιρεί την σοβαρότητα του κεντρικού θέματος, καταφέρνει ν’αφήσει στους θεατές μια γλυκόπικρη γεύση.
    Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Kresimir Mikic (Fine dead girls, Witnesses), ο οποίος υποδύεται τον Φαμπιάν, τον νέο ιερέα της ενορίας ενός μικρού νησιού των Δαλματικών ακτών, που μαζί με την ανάληψη των ιερών καθηκόντων του, ενημερώνεται και για την υπογεννητικότητα που μαστίζει το νησί. Αγχωμένος για την αναπόφευκτη μελλοντική μείωση του ποίμνιου του αποφασίζει να βρει μια δραστική λύση για την επίλυση του προβλήματος. Θέτει λοιπόν σε λειτουργία ένα         «θεϊκό» (ή και «σατανικό») σχέδιο.

   Με συνεργό έναν θρησκόληπτο περιπτερά, αναλαμβάνουν να συγκεντρώσουν και να τρυπήσουν όλα τα προφυλακτικά που πωλούνται στην περιοχή. Σ’αυτή την παράδοξη συνεργασία, θα προστεθεί  συνεισφέροντας με την βοήθεια του και ο φαρμακοποιός του νησιού, (ο οποίος πάσχει από μεταπολεμικό στρες) αποτελειώνοντας  τα προφυλακτικά των περιχώρων καθώς και αντικαθιστώντας τ’αντισυλληπτικά χάπια που εμπορεύεται, με βιταμίνες. Αποτέλεσμα αυτής της ανορθόδοξης παρέμβασης, θα είναι φυσικά εκατοντάδες ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες που θα σημειώσουν αριθμούς ρεκόρ για τα χρονικά του νησιού και θα στρέψουν την προσοχή της δημοσιότητας εντός των μικρών του συνόρων, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη «μυστικότητα» του δραστικού σχεδίου του Φαμπιάν, του Μαρίν και του Πετάρ.

     Η ταινία είναι μια συμπαραγωγή της Interfilm (Κροατία) και της Zillion Film(Σερβία), στην Ελλάδα θα διανεμηθεί από την Feelgood.

      Σενάριο: Mate Matisic

      Σκηνοθεσία :Vinco Bresan

      Πρωταγωνιστές: Lazar Ristovski, Goran Bogdan, Marija Skaricic, Renne Gjoni

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΗ μόνιμη έκθεση του Κώστα Νικολαΐδη
Επόμενο άρθροΙδομενέας