Οι δηλώσεις των συντελεστών της παράστασης Έλληνες φιλΈλληνες

Την ομιλία συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου, ο οποίος συνεχάρη τον δήμαρχο του δήμου Νικόλαος Σκουφάς για την τόσο σημαντική πρωτοβουλία που πήρε και κατάφερε να την πραγματοποιήσει. Οι «Έλληνες Φιλέλληνες» είναι ένα πρωτότυπο μουσικό έργο όπου η μουσική συναντά την ποίηση Ελλήνων και Φιλελλήνων ποιητών.

Ο Δήμαρχος Ευστάθιος Γιαννούλης ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος στην παράσταση και έκανε μια αναδρομή στην ιστορική μάχη του Πέτα, που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων του 1821 στον τόπο του. Ο δήμος που συστάθηκε το 2011 από την ένωση δήμων με το πρόγραμμα Καλλικράτης, πήρε το όνομά του από τον Νικόλαο Σκουφά, ιδρυτικό μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Ο δήμαρχος μας είπε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του είχε την ιδέα αυτή. Θεωρεί ότι η τέχνη προάγει έννοιες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, η αξιοπρέπεια και το δικαίωμα του ανθρώπου. Έννοιες δηλαδή, που ενστερνίζεται το κίνημα του Φιλελληνισμού. Επεσήμανε πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την ενημέρωση, με την αποστολή του cd σε όλα τα σχολεία καθώς και τις πρεσβείες.

Ακολούθησε ο συνθέτης Σταμάτης Χατζηευσταθίου δηλώνοντας ότι σε μια γκρίζα περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, όταν επενδύει κανείς στην τέχνη, τότε μεγαλουργεί. «Η τέχνη και η ποίηση μας ανεβάζει σε ένα καράβι πάνω από τα σύννεφα στον ήλιο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Θεωρεί μεγάλη του τιμή την πρόθυμη συμμετοχή όλων των καλλιτεχνών που ο ίδιος σκέφτηκε. Τη συνέντευξη τύπου έκλεισε ο τραγουδιστής Βασίλης Λέκκας, ο οποίος δήλωσε συναισθηματικά φορτισμένος λόγω της ιστορίας που μεταφέρει αυτή η δουλειά. Ως καλλιτέχνης, είπε, έχει την ευθύνη να μεταφέρει την ιστορία του τόπου μέσα από τη μουσική.

Έλληνες Φιλέλληνες
Έλληνες Φιλέλληνες, όλοι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην στο πρωτότυπο μουσικό έργο που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Συντελεστές παράστασης Έλληνες Φιλέλληνες

  • Μουσική: Σταμάτης Χατζηευσταθίου
  • Eρμηνεία: Παντελής Θαλασσινός, Γιάννης Κότσιρας, Βασίλης Λέκκας, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Σταμάτης Χατζηευσταθίου.
  • Απαγγελία: Σταύρος Ζαλμάς, Δημήτρης Καταλειφός, Άρης Λεμπεσόπουλος, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Λίνα Νικολακοπούλου
  • Παίζουν οι μουσικοί: Θάνος Μιχαηλίδης (τύμπανα), Μίμης Ντούτσουλης (μπάσο), Άκης Κατσουπάκης (πιάνο / ενορχήστρωση), Δημήτρης Μπαρμπαγάλας (κιθάρα), Ντίνος Χατζηϊορδάνου  (ακορντεόν), Βασιλική Μαζαράκη (βιολί), Mikhail Smirnov (βιόλα), Πάρης Μαμάς (κλαρίνο), Βαγγέλης Μαχαίρας (μπουζούκι)
  • Ενορχήστρωση: Ακης Κατσουπάκης
  • Υπεύθυνος ήχου: Ηλίας Λάκκας
  • Διεύθυνση/παραγωγής: Αναστασία Παπαγεωργίου
  • Συντονισμός συναυλίας:  Νίκος Θρασυβούλου
  • Μια μεγάλη παραγωγή του Δήμου Νικολάου Σκουφά σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, την Περιφέρεια Ηπείρου και τα Πανεπιστήμια: Ιωαννίνων, Βαρσοβίας, Λούντ, Βερσαλλιών, Μονάχου, Σάσσαρι Υπό την Αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών, Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ 
Προηγούμενο άρθροRabbitlab: Τελευταία μέρα για το πρώτο φεστιβάλ χορού με βάση τη ζωγραφική
Επόμενο άρθροSkroWorkS – Σεμινάριο Παραμυθιού με τον Βασίλη Μαυρογεωργίου στο Θέατρο Skrow
Σιακαντάρης Σπύρος
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, με καταγωγή από την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, είναι απόφοιτος του The Bristol Old Vic Theatre School, ενώ έχει παρακολουθήσει και σεμινάρια θεάτρου. Από την ηλικία των 11 παρακολουθεί σχεδόν καθημερινά θέατρο έχοντας αποκτήσει εμπειρίες και στιγμές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις. Αγαπάει τον κινηματογράφο, την ανάγνωση βιβλίων και να ταξιδεύει.