Το προκλητικό έργο του Ισπανού συγγραφέα Eduardo Galan Ελιγμοί, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρακολουθήσαμε την Πέμπτη 27 Απριλίου στο black Box του Θεάτρου 104.

Λένε πως η εξουσία, φέρνει στην επιφάνεια την πραγματική φύση του ανθρώπου. Πόσο διαβρωτική μπορεί να γίνει μια θέση ισχύος; Πόσο μακρυά μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη υπόσταση απειλούμενη υπό την σκιά της εξουσίας; Τι είναι διατεθειμένος ένας άνθρωπος να κάνει όταν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτή η εξουσία ασκείται, έχουν άμεσο αντίκτυπο στις φιλοδοξίες και τα όνειρα του; Ακόμα και μέσα από το πρίσμα της εξουσίας ή μιας ενδεχόμενης απειλής, οι άνθρωποι έχουν ακόμα το δικαίωμα της επιλογής και σε αυτό το σημείο είναι που οι ηθικοί κανόνες μπορούν να παρακαμφθούν…

Στο κείμενο, όπως και στην παράσταση χρησιμοποιείται σαν θεματικός άξονας η εξουσία και αναλύεται το πώς οι άνθρωποι λειτουργούν υπό το καθεστώς της. Τι συμβαίνει όταν επεμβαίνει το Εγώ σε μια θέση ισχύος και πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να την καταχραστεί;

«Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν τη φτώχεια. Αν όμως θες να δοκιμάσεις το χαρακτήρα κάποιου, δώστου εξουσία.» Αβραάμ Λίνκολν

Οι Ελιγμοί του Galan, ένα κείμενο έξυπνα γραμμένο, πλέκει μια σειρά από εικόνες, με κεντρικούς χαρακτήρες τον Ντάριο και την Μπελέν, ένα νεαρό ζευγάρι με προσδοκίες από τη ζωή. Το έργο δεν σκιαγραφεί τόσο την πορεία τους ως ζευγάρι, αλλά περιγράφει τις διαφορετικές τους διαδρομές, μέσα από τις οποίες θα αλλάξουν ως άνθρωποι, με συνέπειες στη μεταξύ τους σχέση.

Ελιγμοί - Σκηνή από την παράσταση
Ελιγμοί του Eduardo Galan – Σκηνή από την παράσταση

Ο Ντάριο είναι ηθοποιός. Προσπαθεί διακαώς να αποκτήσει τον ρόλο που θα του ανοίξει τις πόρτες για μια επιτυχημένη καριέρα. Ταυτόχρονα, πάσχοντας από σύνδρομο κατωτερότητας, καθώς έχει στο πλάι του μια δυναμική γυναίκα που έχει αναλάβει τα οικονομικά βάρη της σχέσης, προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά και να ανελιχθεί επαγγελματικά. Η Μπελέν είναι στρατιωτικός, κατά την παράδοση της οικογένειάς της και ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα της, τον οποίο θαυμάζει, προσπαθεί να χτίσει μια αντίστοιχη καριέρα.

Εκείνη έχει να αντιμετωπίσει τις φαλλοκρατικές και οπισθοδρομικές απόψεις όσων υποστηρίζουν πως ο στρατός δεν είναι ένα επάγγελμα για γυναίκες, ενώ ο Ντάριο προσπαθώντας να βρει το δρόμο του για την επιτυχία, θα περάσει τη δική του δοκιμασία. Και οι δυο θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με περιπτώσεις καταχραστών της εξουσίας και εκεί θα κληθούν να κάνουν επιλογές και να πάρουν αποφάσεις…

Παράλληλες εικόνες – Παράλληλες ιστορίες

Ο Θοδωρής Βουρνάς, κρατώντας στα χέρια του ένα κείμενο σύγχρονο, δυναμικό ακόμα και ενδεχομένως, προκλητικό, επιλέγει να αφήσει την αφήγησή του στην υποκριτική ικανότητα των ηθοποιών του. Ούτως ή άλλως πρόκειται για ένα έργο χαρακτήρων, προσωπικοτήτων και εννοιών που δεν χρειάζονται τίποτε άλλο, παρά μόνο ένα σώμα για να μπορέσουν να βρουν τη θέση τους στο θεατρικό σανίδι.

Στον περιορισμένο χώρο της σκηνής του Βlack Βox, η σκηνοθετική προσέγγιση του Θοδωρή Βουρνά αφήνει σχεδόν γυμνό τον σκηνικό χώρο, ενώ αντιμετωπίζει με αφαιρετική λογική το κείμενο του Galan. Οι ερμηνευτές του, καλούνται να εργαστούν με τέσσερις καρέκλες και τα απολύτως απαραίτητα σκηνικά αντικείμενα (Κασσιανή Λεοντιάδου), τα οποία βρίσκονται εκεί για την χωρική μας τοποθέτηση και την εναλλαγή των σκηνών.

Παρακολουθούμε έτσι παράλληλα τις ιστορίες του Ντάριο και της Μπελέν, που καλούνται να αντιμετωπίσουν παρόμοιες καταστάσεις, βάζοντάς μας έτσι σε μια λογική σύγκρισης των δυο χαρακτήρων μεταξύ τους. Οι σκηνές παρεμβάλλονται η μία στην άλλη, σχηματίζοντας σχεδόν παράλληλες εικόνες παρόμοιας δυναμικής, που χτίζουν σταδιακά την ατμόσφαιρα του έργου. Η προσέγγιση αυτή διαθέτει μια απλή λογική, η οποία λειτουργεί εξαιρετικά. Παρακολουθώντας παράλληλα τις δυο ιστορίες, μπορούμε να παρακολουθήσουμε και την εξέλιξη των χαρακτήρων μέσα από τις καταστάσεις που βιώνουν, γεγονός που μας οδηγεί στην κατανόηση των επιλογών τους κατά την κορύφωση του έργου.

Ελιγμοί του Eduardo Galan
Ελιγμοί του Eduardo Galan, με τους: Λ. Βασιλείου, Αλ. Νταβρή, Τ. Παρασκευόπουλο, Δ. Στάικου
Η παράσταση

Ερμηνευτικά, η παράσταση πλαισιώνεται από ένα κουαρτέτο ηθοποιών με δυναμική αλλά και περιθώρια βελτίωσης καθώς το κείμενο διαθέτει πολύ δυνατά στοιχεία, στα οποία οι ερμηνευτές καλούνται να ανταποκριθούν.

Εξαιρετικός και με δυναμισμό στην κινησιολογία του ο Λάζαρος Βασιλείου (Ντάριο), κρατά ψηλά το επίπεδο της παράστασης. Χωρίς υπερβολές στην έκφραση του και με μια πολύ προσγειωμένη οπτική, αποδίδει υπέροχα τον φιλόδοξο χαρακτήρα του Ντάριο, κρατώντας ισορροπίες και γεμίζοντας τη σκηνή με εκρήξεις και ενέργεια στα σημεία όπου κρίνεται απαραίτητο.

Λιγότερο δυναμική η ερμηνεία της Δήμητρας Στάικου στο ρόλο της Μπελέν. Η ηθοποιός απέδωσε μια ήσυχη αλλά γοητευτική ερμηνεία, στερώντας της όμως τον δυναμισμό και την ένταση που επιζητείται σε καίρια σημεία του έργου. Εξαιρετική η επικοινωνία ανάμεσα στην Δήμητρα Στάικου και τον Αλέξανδρο Νταβρή, ο οποίος μας εξέπληξε ευχάριστα με την σκηνική του παρουσία ως Υπολοχαγός. Τέλος, απολαύσαμε τον επηρμένο χαρακτήρα ενός σκηνοθέτη από τον Τάκη Παρασκευόπουλο, που χρησιμοποίησε με αυτοπεποίθηση τα εκφραστικά του μέσα, σε έναν ρόλο που του ταίριαζε απόλυτα.

Στον απογυμνωμένο από σκηνικά χώρο του 104 και με μόνη γέφυρα προς το κοινό του τους ερμηνευτές του, ο Θοδωρής Βουρνάς παραδίδει μια παράσταση που γεννά ερωτήματα, οργή και δίνει το έναυσμα για μια ακόμα φιλοσοφική αναζήτηση των πλαισίων και των ορίων της εξουσίας, της βίας και των προσωπικών φιλοδοξιών.

Trailer

Συντελεστές παράστασης Ελιγμοί

  • Κείμενο: Eduardo Galan
  • Μετάφραση: Μαρία Φωτεινάτου
  • Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Τριγώνη
  • Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
  • Σκηνικά: Κασσιανή Λεοντιάδου
  • Ενδυματολόγος: Σοφία Λεγάτου
  • Φωτογραφία promo/artwork: Γιώργος Γιαννίμπας
  • Παίζουν: Λάζαρος Βασιλείου, Αλέξανδρος Νταβρής, Τάκης Παρασκευόπουλος, Δήμητρα Στάικου
  • Γυμνό: Αρκετό
  • Βία: Λίγο
Πληροφορίες

  • Τοποθεσία: Θέατρο 104
  • Διεύθυνση: Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα
  • Tηλέφωνο: 210 3455.020
  • Παραστάσεις: Από 26 Απριλίου 2017 και για 14 μόνο παραστάσεις
  • Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15 μμ
  • Τιμές εισιτηρίων: 12 (κανονικό), 8 (μειωμένο)
  • Διάρκεια: 80 λεπτά
  • Θέατρο 104: E-mail | Site | Facebook Page παράστασης

Χορηγός επικοινωνίας

Λογότυπο Artic.gr - Artic.gr logo

 

 

Προηγούμενο άρθροΣτα Σκοτεινά – Making Movies για 3 παραστάσεις στην Πάτρα στο Θέατρο Αντίμετρο
Επόμενο άρθροPlatforms Project 2017 για 5η συνεχή χρονιά στο Κέντρο Τεχνών από 20 – 25 Μαΐου 2017