Η καινούρια θεατρική παραγωγή της Θέρος, «Ελευθερία εις Θάνατον», σε σκηνοθεσία Ηλέκτρας Ελληνικιώτη, που πραγματοποιήθηκε στις 19 & 20 Αυγούστου 2022 στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», παρουσιάζεται στην Κάμιρο για 14 παραστάσεις από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 29 Νοεμβρίου.

Στις 31 Οκτωβρίου 1922 ξεκίνησε «η δίκη των έξι»: πέντε Έλληνες πολιτικοί και ένας στρατιωτικός παραπέμφθηκαν σε δίκη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, ως οι κύριοι υπαίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το πρωί της 15ης Νοεμβρίου 1922 καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες την ίδια μέρα στο Γουδί. Εκείνο το πρωί, ο Πρόεδρος του Έκτακτου Στρατοδικείου, διαβάζει την ετυμηγορία και, όντας τρομερά ταραγμένος, ξεχνάει να τηρήσει το πρωτόκολλο και αποχωρεί από την αίθουσα χωρίς να πει «λύεται η συνεδρίασις».

Η δίκη των έξι τυπικά δεν λύθηκε ποτέ. Εξακολούθησε σιωπηλά να συντελείται σε όλο τον 20ο αιώνα. Και τα ερωτήματα του τότε παρέμειναν αναλοίωτα: ήταν μια δίκαιη ή μια άδικη δίκη; Ήταν αθώοι ή ένοχοι; Η εκτέλεση των έξι έδωσε ένα οριστικό τέλος στον Εθνικό Διχασμό ή βάθυνε την πληγή του, γέννησε τον Εμφύλιο και μόλυνε εσαεί την εθνική συνείδηση;

Ακριβώς 100 χρόνια μετά, η «Θέρος» με την παράσταση «Ελευθερία εις Θάνατον» επιχειρεί να δώσει ένα τέλος σε αυτή τη δίκη που δεν ήταν παρά «εν είδος θεατρικής παραστάσεως δια να πεισθή η κοινή γνώμη ότι οι νόμιμοι τύποι ετηρήθησαν».

Σήμερα άραγε, πόσα και τι μορφής δικαστήρια στήνονται «για να πεισθεί η κοινή γνώμη»; Πόσα πραγματικά γεγονότα μεταμφιέζονται σε φανταστικά και αντίστροφα; Πόσες ανθρώπινες καταστροφές κρύβουν οι εθνικοί θρίαμβοι; Πόσο δημοκρατικό είναι ένα πολιτικό σύστημα που είναι ικανό να κάνει τα πάντα για να σώσει τον εαυτό του- ακόμα και φόνο; Και τελικά, ο καθένας από εμάς, πώς βλέπει, αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει τον κόσμο που τον περιβάλλει;

Το κοινό θα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε δύο εκδοχές της παράστασης: την ζωντανή και την ψηφιακή. Σε μια προσπάθεια να αποτυπωθεί το κλίμα της τότε εποχής, η ψηφιακή εκδοχή της παράστασης έρχεται να πάρει τη θέση των λογοκριμένων πρακτικών που δημοσιεύονταν στις εφημερίδες. Έτσι, κάθε Κυριακή η παράσταση προβάλλεται και σε live streaming μέσω του καναλιού της Θέρος στο Youtube.

Η ηθοποιός Μαρία Μαμούρη γράφει για το Artic.gr ένα κείμενο που αποτυπώνει τη θεατρική διαδρομή της παράστασης «Ελευθερία Εις Θάνατον» που έστησε η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη και τον τρόπο που η «Θέρος» κατάφερε να διανύσει «τα 100 χρόνια που μας χωρίζουν από αυτό το βαθύ τραύμα της Ιστορίας μέχρι τα σημερινά τραύματα της κοινωνίας μας».

Η Μαρία Μαμούρη γράφει την παράσταση «Ελευθερία Εις Θάνατον»

Το πρώτο ανέβασμα της παράστασης “Ελευθερία Εις Θάνατον” πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2022 με βασικό θέμα τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Ξέραμε από την αρχή ότι δεν θέλαμε να μιλήσουμε για την οδυνηρή αυτή στιγμή της ελληνικής ιστορίας μέσα από μαρτυρίες ή περιγραφές των ανθρώπων που βίωσαν – αυτοί και οι οικογένειες τους – μια τέτοια καταστροφή. Για ποιον από αυτούς να πρωτομιλήσεις έτσι κι αλλιώς…

Αποφασίσαμε πολύ συνειδητά να μιλήσουμε για το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο εκείνης της εποχής, την κατάσταση που επικρατούσε στην χώρα τότε και ποιός ήταν ο μηχανισμός που οδήγησε σε μια τέτοια εθνική καταστροφή. Το όχημά μας ήταν η Δίκη των Έξι, μια ιστορική δίκη που φάνηκε να καταδικάζει τους υπαίτιους της Μικρασιατικής καταστροφής, να εκτονώνει το λαϊκό αίσθημα οργής και να δίνει ένα τέλος στον Εθνικό διχασμό. Ήταν όμως αυτό που πραγματικά συνέβη;

«Ελευθερία εις Θάνατον» σε σκηνοθεσία της Ηλέκτρας Ελληνικιώτη | Κάθε Σάββατο Κυριακή, Δευτέρα & Τρίτη έως  29/11 στην Κάμιρο.
«Ελευθερία εις Θάνατον» σε σκηνοθεσία της Ηλέκτρας Ελληνικιώτη | Κάθε Σάββατο Κυριακή, Δευτέρα & Τρίτη έως 29/11 στην Κάμιρο.

Ξεκινώντας να δουλεύουμε για την παράσταση μας, η αμηχανία μας ολοένα και μεγάλωνε όσο βαθαίναμε στη μελέτη της δίκης και των γεγονότων που ακολούθησαν αυτής. Για καθετι που νιώθαμε οτι το κατακτούσαμε ως γνώση και πεποίθηση, ερχόταν κάτι άλλο να το ανατρέψει. Προσπαθήσαμε να φέρουμε στο φως οτιδήποτε έμοιαζε να είναι η αδιάσειστη αλήθεια και ως τέτοια απονεκρώνει εμάς και τον κόσμο, μας κάνει να ξεχνάμε πως αυτός ο τελευταίος είναι μεταβλητός κι εμείς οι ίδιοι γεμάτοι αντιφάσεις.

Με αυτό τον τρόπο διανύσουμε τα 100 χρόνια που μας χωρίζουν από αυτό το βαθύ τραύμα της Ιστορίας μέχρι τα σημερινά τραύματα της κοινωνίας μας.

Το πρώτο ανέβασμα της παράστασης έγινε στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης, μέσα στις φυλακές του Γεντί Κουλέ. Η συνομιλία μας με αυτόν τον χώρο, έδωσε στην παράσταση μια αναπόφευκτη παράλληλη διάσταση και φόρτιση, μια υπενθύμιση ότι στο όνομα της ιστορίας και των Μεγάλων Ιδεών, άνθρωποι έχουν φυλακιστεί, έχουν καταδικαστεί, έχουν εκτελεστεί, έχουν ξεριζωθεί, έχουν πληρώσει το Μεγάλο Τίμημα.

Στο δεύτερο ανέβασμα της, η παράσταση γυρίζει πίσω στην Αθήνα, θα συνομιλήσει με έναν άλλον χώρο – την Κάμιρο, τον χώρο που φτιάξαμε εμείς οι ίδιες με τα δικά μας χέρια – θα συνεχίσει να παίζει με τα όρια του πραγματικού και του φανταστικού και να αναζητά μιαν απάντηση στο βασικό ερώτημα: πώς βλέπουμε, αντιλαμβανόμαστε και ερμηνεύουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει και ποιοι θέλουμε να είμαστε σήμερα που γράφεται η δική μας Ιστορία;

Για την Θέρος,

Μαρία Μαμούρη

Trailer

Συντελεστές παράστασης Ελευθερία εις Θάνατον

  • Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
  • Μελέτη σκηνικού χώρου – Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
  • Μουσική – Σχεδιασμός Ήχου: Γρηγόρης Ελευθερίου
  • Φωτισμοί: Ισμήνη Σταρίδα
  • Συνεργάτις Σκηνοθέτις: Τέρψη Κονταργύρη
  • Επιστημονικός Συνεργάτης: Μάνος Λαμπράκης
  • Φωτογραφίες: Φάνης Παυλόπουλος, Αναστασία Γιαννάκη
  • Τrailer: Τέρψη Κονταργύρη
  • Ερμηνεύουν: Μαρία Μαμούρη, Άννα Μαρία Παπαϊωάννου, Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
  • Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ευαγγελία Σκρομπόλα
  • Διεύθυνση – Εκτέλεση Παραγωγής: Θέρος – Εταιρεία Θεάτρου
Πληροφορίες

  • Τοποθεσία: Κάμιρος
  • Διεύθυνση: Ιθάκης 32, Κυψέλη
  • Tηλέφωνο: 2117251384
  • Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 31 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου 2022, Σάββατο – Κυριακή – Δευτέρα – Τρίτη | 21:00
  • Επιπλέον παραστάσεις: Κυριακή 27, Δευτέρα 28 & Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022
  • Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά
  • Τιμές Εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο), 5 ευρώ (ατέλεια), 5 ευρώ (live streaming, μόνο κάθε Κυριακή στις 21:00 )
  • Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2117251384, 6989945228
  • Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/eleutheria-eis-thanaton/

 

Διαβάστε περισσότερα θεατρικά άρθρα εδώ

 

Προηγούμενο άρθροΗ Σοφία Καραγιάννη ανεβάζει στη σκηνή «ό,τι έχει απομείνει από την τρυφερότητα μας»
Επόμενο άρθροΗ Μοναξιά της Δύσης – Μια βίαιη σύγκρουση με νικητή τη μοναξιά
Λυδία Τριγώνη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Παν/μίου Αθηνών και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Λογοτεχνία, Πολιτισμός και Ιδεολογία», με ειδίκευση στο θέατρο. Ασχολείται με τη μετάφραση θεατρικών έργων, εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη και αρθρογραφεί στο Artic.gr από το 2012.