Η Ελευθερία Πάτση με τη γλυκιά και μεστή φωνή συνεχίζει να μας ταξιδεύει με τα τραγούδια της σε αλλοτινά μουσικά μέρη που δεν έχουμε φανταστεί. Μόλις πρόσφατα η Ελευθερία Πάτση κυκλοφόρησε το κομμάτι «Δεν έχω λόγια» σε στίχους της Μυρτώς Κόντοβα και μουσική του Βαγγέλη Τούντα.

Με αφορμή τη κυκλοφορία του νέου της τραγουδιού, το Artic.gr μίλησε μαζί με την Ελευθερία Πάτση και μας παρέθεσε μίαν εκ βαθέων συνέντευξη τόσο για τα πρώτα καλλιτεχνικά της βήματα, όσο και για τη πορεία της στο μουσικό σανίδι.

Όσοι δεν έχετε γνωρίσει την Ελευθερία Πάτση, ευκαιρία να τη μάθετε μέσα από αυτή τη συνέντευξη και τη δουλειά της στο χώρο της μουσικής!

Ελευθερία Πάτση – Συνέντευξη

Άννα Καρτάλη: Θα ήθελες να μας μιλήσεις λίγο για την μουσική στη ζωή σου και τι ρόλο έχει παίξει έως τώρα σε αυτήν;

Ελευθερία Πάτση: Ήμουνα 7 ετών και θυμάμαι είχα ζητήσει από την μητέρα μου να με γράψει στην ίδια χορωδία που πήγαινε και  η αδελφή μου .Κάποια στιγμή ο μαέστρος χώρισε την χορωδία σε παιδική και εφηβική. Εμένα με εντάξανε στην παιδική όπου εκτός του ότι έχασα τις παρέες μου, ένιωσα και να με υποβιβάζουν , κλάμα , μεγάλη στεναχώρια ! Η μαμά μου που μ έβλεπε να μαραζώνω μου λέει μια μέρα «τέλος η χορωδία, θα σε πάω να μάθεις κιθάρα, θέλεις;».  Έτσι ,στα 8 μου ξεκίνησα σπουδές στην κλασική κιθάρα και από τότε  ζω με την μουσική. Μου φτιάχνει τη διάθεση όταν δεν είμαι στα πολύ καλά μου, μου φτιάχνει ακόμη πιο πολύ τη διάθεση όταν είμαι στα καλά μου, περνάει η στεναχώρια μου, με χαλαρώνει  , εκτονώνομαι όταν είμαι πιεσμένη στα προσωπικά ή στα επαγγελματικά μου, σε όλα. Ότι ζω,είτε χαρα είτε λύπη, το ζω συντροφιά με την μουσική !

Άννα: Πριν από λίγο καιρό, βγήκε η πρώτη σου δισκογραφική δουλειά, μίλησε μας λίγο για αυτή, για τους δημιουργούς του, την συνεργασία σου και την εμπειρία σου μαζί τους.

Ελευθερία Πάτση: Τα παιδιά μου έδωσαν την ευκαιρία να συστηθώ στην δισκογραφία με ένα έξοχο τραγούδι για το οποίο θα τους ευχαριστώ για την υπόλοιπη ζωή μας. Και είμαι πολύ χαρούμενη που η Μυρτώ με εμπιστεύτηκε αποφασίζοντας να βάλει μπρος το παλιό της όνειρο να στήσει ως παραγωγός και να επιμεληθεί καλλιτεχνικά όχι απλώς ένα κύκλο τραγουδιών αλλά ένα  πρότζεκτ πάνω σε ένα καινούργιο πρόσωπο. Ξέρω πως άκουσε αρκετές φωνές προτού καταλήξει σε εμένα. Το πρώτο μας τραγούδι που παίζεται αυτό τον καιρό στα ραδιόφωνα είναι το «Δεν έχω λόγια», σε στίχους της Μυρτώς και σε μουσική του Βαγγέλη Τούντα .

Ένα τραγούδι που περιγράφει μια στιγμή. Τη στιγμή που κάπου, σε κάποιο μπαρ της πόλης, ξανασυναντάς ένα μεγάλο έρωτα  που ήταν κάποτε δικός σου, αλλά όχι πια.  Και λες διάφορα του στιλ «τι κάνεις, πώς είσαι», ενώ στην πραγματικότητα, αυτό που είναι να ειπωθεί, το αβάσταχτο αίσθημα της ματαιότητας, ο πόνος, η οργή, η θλίψη, όλα αυτά δε λέγονται ποτέ, δεν έχεις λόγια να τα πεις. «Στα μέρη που όλο σε τρακάρω, μ ένα ποτό κι ένα τσιγάρο…».  Άστα να πάνε.. Ήταν ένα από τα πρώτα που η Μυρτώ κι ο Βαγγέλης θέλησαν να  με ακούσουν να τραγουδάω. Ακολούθησαν πολύωρες συζητήσεις , πρόβες μέσω τηλεφώνου Θεσσαλονίκη – Αθήνα, ώσπου ξεκίνησε η συνεργασία μας και όχι μόνο . Ταιριάξαμε ,γίναμε φίλοι , γελάμε και περνάμε όμορφα κ εκτός στούντιο. Η Μυρτώ λέει τα ωραία πράγματα  βγαίνουν μέσα από φιλίες και πραγματικά αυτό συνέβη. Με δυο λόγια: Γιούπι για!

Άννα: «Δεν έχω λόγια / πάνω που είπα νίκησα /έπεσα και χτύπησα / μου κόπηκαν τα πόδια» (Από τους στίχους της Μυρτώς Κοντοβά του καινούργιου τραγουδιού που ερμηνεύεις). Όταν πέφτουμε και μας «κόβονται» τα πόδια, τι είναι αυτό που ξορκίζει τη θλίψη; Τραγουδώντας έχουμε την δύναμη να αντιμετωπίσουμε την απώλεια και τον πόνο;

Ελευθερία Πάτση: Υπάρχουν φορές που όταν θέλω να κλάψω, να εκτονώσω ακόμη πιο πολύ την στεναχώρια μου, κάθομαι , ακούω ή παίζω με την κιθάρα μου, τις περισσότερες φορές  κάτι που θα με κάνει να νιώσω ακόμη πιο χάλια ,με προκαλώ να πιάσω πάτο , θρηνώ,  το καταλήγω μέσα μου και πάω παρακάτω. Το «Δεν έχω λόγια» είναι ένα τέτοιου είδους  βοηθητικό τραγούδι – ειδικά αν βρίσκεσαι σε περίοδο  χωρισμού, το ακούς , σπαράζεις στο κλάμα και εκτονώνεσαι. Για μένα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ξορκίσουμε τη θλίψη  από το να τη ζήσουμε στο μέγιστο βαθμό. Τη δεχόμαστε ,σχεδόν  την καλωσορίζουμε , την τραγουδάμε, κλαίμε σαν να μην υπάρχει αύριο , μέχρι που ξυπνάμε μια μέρα και θέλουμε να ξανακλάψουμε και δεν μπορούμε, δε μας βγαίνει πια . Έχουμε λυτρωθεί.

Άννα: Με τι άλλο ασχολείσαι εκτός από το τραγούδι, καταπιάστηκες ποτέ με κάποια άλλη μορφή της τέχνης ως δημιουργός; Αγαπάς κάποια άλλη μορφή τέχνης ως θεατής;

Ελευθερία Πάτση: Μ’ αρέσει πολύ η φωτογραφία, τραβάω συνέχεια φωτογραφίες με αγαπημένο μου θέμα τη φύση ειδικά τη θάλασσα, αλλά όλα αυτά σε πολύ ερασιτεχνικό επίπεδο .Κάποια στιγμή θα ήθελα, έτσι για μένα ,να ασχοληθώ λίγο παραπάνω . Έχω σπουδάσει κλασική κιθάρα και για πολλά χρόνια παράλληλα με το τραγούδι ήμουν και δασκάλα κιθάρας .Σταμάτησα πολύ πρόσφατα να διδάσκω,αλλά θα το ξαναέκανα με μεγάλη χαρά. Είχα και την εμπειρία μετά  την επιμονή του Σταμάτη Κραουνάκη να πάρω μέρος στην παιδική μουσικο-θεατρική παράσταση «Ένα σπίτι παραμύθια», κείμενο Λίνας Νικολακοπούλου, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη.

Ήταν η πρώτη φορά που έπαιζα θέατρο, που έπρεπε να υποδυθώ ρόλους. Στην αρχή πολύ αγχωμένη ,όμως,  με χαλάρωσε και με βοήθησε το γεγονός ότι η παράσταση είχε πολύ έντονα  το μουσικό στοιχείο .Έτσι το τόλμησα και το απόλαυσα σε σημείο που μπορώ να πω ήταν από τις πιο χαρούμενες στιγμές της  καλλιτεχνικής  μου πορείας. Ως θεατής, αγαπώ να πηγαίνω με φίλους στο θέατρο και μετά, βόλτες και κουβέντα. Επίσης, πολύ συχνά εξαφανίζομαι μέσα σε κάποιο σινεμά. Μ’ αρέσει όλη του η ατμόσφαιρα και η διαδικασία του επιλέγω ταινία, κόβω εισιτήριο ,κόσμος , ψίθυροι κτλ.

Άννα: Η συνεργασία σου με την Βίκυ Μοσχολιού είμαστε σίγουροι πως θα σε συνοδεύει για πάντα, υπάρχει κάτι που έμαθες από αυτή και θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Ελευθερία Πάτση: Ήμουνα πιτσιρίκα, 20 και κάτι όταν χτύπησε το τηλέφωνο και με ρώτησαν αν θέλω να συμμετέχω σε παράσταση για την πορεία της Βίκυς Μοσχολιού στο ελληνικό τραγούδι. Ενθουσιάστηκα, δεν το πίστευα , απάντησα χιουμοριστικά «Με ρωτάτε; Τι απάντηση περιμένετε; ». Θυμάμαι είχα καθίσει στον υπολογιστή και άρχισα να ψάχνω ότι είχε σχέση με την Βίκυ Μοσχολιού ,πράγματα που δεν ήξερα, τραγούδια , τηλεοπτικές εμφανίσεις, συνεντεύξεις, για όλα. Απερίγραπτη χαρά για μια συνεργασία που δεν μπορούσα καν να ονειρευτώ.

Οι πρόβες μαζί της ήταν σαν ακριβοπληρωμένα σεμινάρια, ερμηνείας ,άρθρωσης, τεχνικής, τα πάντα. Η εικόνα που μου έχει μείνει έντονα είναι το πως μεταμορφωνόταν όταν έκανε ένα βήμα μπροστά για να βγει στη σκηνή και οι μαγικές στιγμές του προγράμματος που έπαυαν όλα κ τραγουδούσε acapela. Δε θα ξεχάσω, σε μια πρόβα με πλησίασε με πήρε από το χέρι μου έδειξε ένα τραπέζι και μου είπε κοφτά «πες τραπέζι», – «τραπέζι» , με κοίταξε και ξαναείπε  «όχι τραπέζι , τρα-πέ-ζι» κάνοντας την άρθρωση της πιο έντονη, μετά από εκείνη την στιγμή αυτό είχε κλειδώσει στο μυαλό μου ,της  χρωστώ την εξέλιξη της  άρθρωσής μου σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Άννα: Έχεις δηλώσει στο βιογραφικό σου πως εύχεσαι να μπορείς  να ζήσεις από την τέχνη σου, χωρίς περιόδους εκπτώσεων. Εάν για κάποιο λόγο θα έπρεπε να καταπιαστείς με κάτι άλλο τι θα ήταν αυτό που θα επέλεγες;

Ελευθερία Πάτση: Αν κάποια στιγμή της ζωής μου δυσκολευόμουν στο θέμα της διαβίωσης, δε θα με πείραζε να δουλέψω οπουδήποτε για να λύσω το πρόβλημα μου διαλέγοντας κάτι που έχει να κάνει με πολύ κόσμο. Θέλω φασαρία, επαφή με ανθρώπους. Νιώθω άβολα με τη σιωπή.

Άννα: Ποια είναι τα σχέδια σου για το 2018; Ετοιμάζεις κάποιο νέο τραγούδι ή κάποιες εμφανίσεις;

Ελευθερία Πάτση: Αυτήν  την περίοδο για εσάς είναι στον αέρα το «Δεν έχω λόγια», για εμάς είναι στον αέρα 4 τραγούδια στίχοι Μυρτώς  Κοντοβά , μουσική Βαγγέλη Τούντα και η διασκευή ενός θαυμάσιου ρεμπέτικου, σε μορφή ντέμο τα οποία δουλεύουμε και ξαναδουλεύουμε. Οπότε το 2018 σίγουρα θα μας  βρει με καινούρια τραγούδια  και εμφανίσεις οι οποίες όμως ξεκινάνε από τον επόμενο μήνα, 3 και 10 Δεκεμβρίου ημέρα Κυριακή στον Σταυρό του Νότου .

Άννα: Τι θα ήθελες να ευχηθείς στον κόσμο που θα διαβάσει τη συνέντευξη και θα σε ακούσει;

Ελευθερία Πάτση: Να γνωριστούμε μέσα από ωραία τραγούδια, μέσα από στίχους και μουσικές που έχουν κάτι να πουν, να συντονιστούμε συναισθηματικά, να βρούμε τη δική μας γλώσσα, τον κώδικά μας. Να μπορέσω να τους μεταφέρω απόλυτα το νόημα των λέξεων, της μουσικής, των αισθημάτων του μέσα κόσμου των τραγουδιών…

Ακούστε το «Δεν έχω λόγια» που ερμηνεύει η Ελευθερία Πάτση:

Περισσότερες πληροφορίες για την Ελευθερία Πάτση μπορείτε να κοιτάτε και τη σελίδα της στο Facebook.

Διαβάστε περισσότερες Μουσικές Συνεντεύξεις εδώ 
Προηγούμενο άρθροΤα γενέθλια της Σταυρούλας Ζάμπρα στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον
Επόμενο άρθροΗ Ελευθερία Πάτση έρχεται με το νέο τραγούδι «Δεν έχω λόγια»!