Η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως και τις 14 Μαΐου στον χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης της ΔΕΘ-HELEXPO. Ένας πολιτιστικός θεσμός με διεθνή χαρακτήρα, που άλλαξε τα δεδομένα στο χώρο του βιβλίου και έγινε σημείο αναφοράς για όλους τους αναγνώστες και τους φίλους του βιβλίου.

14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν συνολικά περί τι 435 εκδηλώσεις με 530 ομιλητές. Τα εγκαίνια της 14ης ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθούν, στις 20.00 το απόγευμα, της Πέμπτης 11 Μαΐου, από την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από την Πέμπτη 11 Μαΐου, στις 15.00. Το πρωί της Πέμπτης, η ΔΕΒΘ θα είναι ανοιχτή αποκλειστικά για τα σχολεία. Την Παρασκευή 12 Μαΐου, από 10:00 – 22:00, το Σάββατο 13 Μαΐου, από 10:00 – 22:00. Την Κυριακή 14 Μαΐου, από 10:00 – 21:00. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης έχει ως κεντρικό θεματικό αφιέρωμα τον Ευρωπαϊκό Νότο στη λογοτεχνία, στην κουλτούρα, στην ιστορία και στην πολιτική. Στο πλαίσιο της «Αναζήτησης του Νότου» πολλοί και σημαντικοί είναι οι συγγραφείς που αναμένεται να επισκεφτούν την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα της ΔΕΒΘ περιλαμβάνει επίσης τέσσερις μεγάλους θεματικούς άξονες. Το έργο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη, την εκατοστή επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης, το Προσφυγικό Ζήτημα και το Πολιτιστικό Έτος Ελλάδας-Κίνας 2017.

Η Αναζήτηση του Νότου: Λογοτεχνία, Κουλτούρα, Ιστορία και Πολιτική στην Ευρώπη της Μεσογείου

Το κεντρικό αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης είναι ο Ευρωπαϊκός Νότος, ως ενιαίος χώρος στη λογοτεχνία, στην παράδοση, στην κοινωνική δομή, στην πολιτική και οικονομική αντίληψη των πραγμάτων. Ένας χώρος συγγενειών και αντιπαραθέσεων, κοινής ιστορίας και παράλληλων αφηγημάτων. Η ΔΕΒΘ φιλοδοξεί να διερευνήσει ζητήματα ταυτότητας. Να αναζητήσει κοινούς λογοτεχνικούς τόπους και να αναδείξει την επιτακτική ανάγκη διαλόγου ανάμεσα στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου μέσα στο ιδιαίτερα ρευστό διεθνές περιβάλλον της εποχής μας.
(* Η Αναζήτηση του Νότου: Τίτλος της ανθολογίας ποιημάτων που επιμελήθηκε η Ναταλία Καραγιάννη, «La Búsqueda del Sur»)

«Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι…»: 60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη

Με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, η ΔΕΒΘ τιμά τη μνήμη του μεγάλου μας συγγραφέα με μια σειρά εκδηλώσεων, αναγνώσεων και συζητήσεων. Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη εξακολουθεί να διαβάζεται, να μεταφράζεται και να εμπνέει τους αναγνώστες σε όλον τον κόσμο.

(*«Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι…»: Από την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη)

«Από έναν Οχτώβρη βορινό και δώθε»: 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση

Συζητήσεις, εκθέσεις και εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Επανάσταση του 1917 που συντάραξε τον κόσμο, για το ευρύτερο ελληνικό και διεθνές ιστορικό πλαίσιο της εποχής. Αλλά και για την επανάσταση ως γενικότερο φαινόμενο αναζήτησης της κοινωνικής αλλαγής στην Ιστορία.
(*«Από έναν Οχτώβρη βορινό και δώθε»: Από το ποίημα «Γενεαλογικό των μυδραλίων» του Έκτορα Κακναβάτου)

Μοιραζόμαστε βιβλία – Μοιραζόμαστε πατρίδες: Προσφυγικό ζήτημα: εργαστήρια, δράσεις, εκδηλώσεις

Η ΔΕΒΘ σε συνεργασία με το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» έχουν προγραμματίσει μια σειρά δράσεων, βιωματικών εργαστηρίων και παρουσιάσεων βιβλίων για μικρούς και μεγάλους, με κύριο θέμα τη ζωή, τη φωνή, τις ανάγκες αλλά και την προσφορά των προσφύγων στη χώρα μας. Τα βιβλία μάς δίνουν την ευκαιρία να μοιραστούμε τη γλώσσα και την ελπίδα. Όλα όσα αγαπάμε και επιθυμούμε.
(*Μοιραζόμαστε βιβλία – Μοιραζόμαστε πατρίδες: Τίτλος δράσης του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού).

Συναντήσεις στους Δρόμους του Μεταξιού: Εκδηλώσεις για το Πολιτιστικό Έτος Ελλάδας-Κίνας 2017

Η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στις κοινές δράσεις και στις εορταστικές εκδηλώσεις για το Πολιτιστικό Έτος Ελλάδας-Κίνας 2017 αξιοποιώντας το βιβλίο ως γέφυρα που ενώνει δυο πανάρχαιους πολιτισμούς. Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της Έκθεσης έχουν ως στόχο να αναδείξουν τόσο τα κοινά σημεία του παρελθόντος όσο και την ανάγκη για σύσφιξη των πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μέσα από τις διαρκείς συνεργασίες και ανταλλαγές.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Πληροφορίες για την 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

  • Ημερομηνία: 11-14 Μαΐου 2017
  • Τόπος: ΔΕΘ – HELEXPO, Περίπτερα 13 & 15
  • Διεύθυνση: Εγνατία 154, Θεσσαλονίκη 546 36
Προηγούμενο άρθροΚυκλοφορούν οι νέες ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Κέδρος
Επόμενο άρθροΤο Θαύμα της Emma Donoghue από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος