«Άνοιξε η αυλαία» της έκθεσης Paratoxic Paradoxes (Παρατοξικά Παράδοξα), την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017, στο Μουσείο Μπενάκη. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη «διαφορετική» αυτή έκθεση έως τις 21 Μαΐου 2017, στο κτήριο της Οδού Πειραιώς. Οι καλλιτέχνες «προτείνουν» μία εναλλακτική εικαστική διάσταση των πραγμάτων και μας προκαλούν και προσκαλούν να την ανακαλύψουμε.

Τα Paratoxic Paradoxes αποτελούνται από μια πρωτότυπη «κάψουλα» έργων έντεκα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Η κάψουλα αυτή συγκροτήθηκε έπειτα από αναθέσεις της πολιτιστικής, μη κερδοσκοπικής πλατφόρμας τέχνης “Polyeco Contemporary Art Initiative”. Η επιμέλεια ανήκει στην Νάντια Αργυροπούλου. Οι καλλιτέχνες «προτείνουν» μία εναλλακτική εικαστική διάσταση των πραγμάτων και μας προκαλούν και προσκαλούν να την ανακαλύψουμε.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εξής καλλιτέχνες:
Λουκία Αλαβάνου, Sophia Al Maria, Korakrit Arunanondchai, Βασίλης Π. Καρούκ, Anja Kirschner, Eva Kotatkova, , Saskia Olde Wolbers, Εύα Παπαμαργαρίτη, Agnieszka Polska, Mika Rottenberg, Wu Tsang

Δημιούργησαν τα έργα τους σε διαφορετικά σημεία στον γνωστό κόσμο (Εκουαδόρ, Ελλάδα, ΗΠΑ, Κίνα, Κολομβία, Τσεχία, Φιλιππίνες)

Λίγα λόγια για την έκθεση

«Είναι η σχέση με τον κόσμο το πλέον αμφιλεγόμενο, δύστροπο και ημιτελές έργο της ανθρωπότητας;»

Η μακριά ιστορία ιδεών, επιστημών, τεχνών, πολιτικών, φιλοσοφικού λόγου και παγκόσμιων γεγονότων μοιάζει να επιβεβαιώνει τόσο την ταραχώδη σχέση όσο και τα εκκρεμή στοιχεία της. Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η αντίληψη του «πολιτικού» ως δεσμού ανάμεσα σε ανθρώπους και μόνο είναι ανεπαρκής. Όλα τα στοιχεία του κόσμου θα έπρεπε να αντιπροσωπεύονται στη διαμόρφωση οποιασδήποτε συμβίωσης.

Η έκθεση Paratoxic Paradoxes (Παρατοξικά Παράδοξα) παρουσιάζει νέα έργα κινούμενης εικόνας (moving image). Ερευνούν το παραπάνω κρίσιμο ερώτημα μέσα από μια διαφορετική, σύγχρονη οπτική πολιτικής οικολογίας και οικοκριτικής. Η οπτική αυτή διαμορφώνεται σήμερα στο σημείο τομής τέχνης, πολιτικής, κοινωνικοοικονομικών αιτημάτων, παιδαγωγικής και ακτιβισμού, υπερβαίνοντας απλοϊκές ταξινομήσεις, μονοσήμαντες αναγνώσεις και παρωχημένες στρατηγικές.

Πληροφορίες έκθεσης Paratoxic Paradoxes

  • Χώρος: Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο Οδού Πειραιώς | Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Γκάζι, Αθήνα
  • Επικοινωνία: 210 3453111
  • Ιστοσελίδα
  • Διάρκεια έκθεσης: 23 Μαρτίου – 5 Μαΐου 2017
  • Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Πέμπτη και Κυριακή: 10:00 – 18:00 , Παρασκευή και Σάββατο: 10:00 – 22:00
  • Είσοδος: 8€ (Κανονικό) – 4€ (Μειωμένο)
Προηγούμενο άρθροΣοφία Λασκαρίδου, μια αγάπη μεγάλη: Κριτική της παράστασης
Επόμενο άρθροΑφιέρωμα στον Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης