Εγκαινιάστηκε, στις 4 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Μπενάκη 138 έκθεση κεραμικής και γλυπτικής, αφιερωμένη στο έργο της Μαρίτσας Τραυλού. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 19 Νοέμβριου 2017.

Η πρώτη αναδρομική έκθεση της Μαρίτσας Τραυλού περιλαμβάνει πεντακόσιες περίπου γλυπτικές συνθέσεις. Αυτές σκιαγραφούν τους πειραματισμούς της εικαστικού με τις φόρμες, τις τεχνικές και τα υλικά της κεραμικής τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Η Μαρίτσα Τραυλού, εδώ και τρεις δεκαετίες, δουλεύει αδιάλειπτα με επίπονες τεχνικές της κεραμικής για την ολοκλήρωση του οραματικού της κόσμου. Οι πολύχρωμες δημιουργίες της, δυναμικές και στέρεες φόρμες και επιτοίχια αποτελούνται, κυρίως από πορσελάνη, και συγκριτικά λιγότερο με γκρε (stoneware). Είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την οπτική πραγματικότητα, τον κόσμο τον μικρό, τον μέγα. Οι πορσελάνινες φόρμες της, αν και αυτόνομες, αναπτύσσονται πάντα σε σειρές. Παρουσιάζοντας έναν κόσμο ομοειδών αντικειμένων, που κανένα, όμως, δεν είναι ίδιο με το άλλο.

της Μαρίτσας Τραυλού
Έκθεση κεραμικής – γλυπτικής προς τιμήν της Μαρίτσας Τραυλού στο Μουσείο Μπενάκη έως 19/11.
Σχετικά με τα έργα της Μαρίτσας Τραυλού

Δημιουργεί συνθέσεις και εγκαταστάσεις, αποκαλύπτοντας την αγωνία της για την τελική έκφραση της εικόνας, την ύλη και τις ματιέρες. Όπως σε εκείνες με τα λεπτεπίλεπτα σμήνη ψαριών, μέσα από την κίνησή τους, ζωντανεύει την αίσθηση της αιώνιας ζωής. Μία αίσθηση συνεχούς κίνησης και ανέλιξης.

Πρόκειται για έργα με δυνατή αίσθηση υφής και χρώματος, σύνθεσης και πύκνωσης, έντασης και ακρίβειας, απέναντι στο μεγαλείο της φύσης. Ο εκλεπτυσμένος σχεδιασμός τους, το επιδέξιο φινίρισμα, η επινοητικότητα στην αξιοποίηση νέων μεθόδων επίλυσης τεχνικών προβλημάτων, ενισχύουν την κομψότητα και τη ρυθμική τους ζωντάνια.

Όπως η ίδια δηλώνει: «Γεννήθηκα επάνω στη θάλασσα του Μοσχάτου, σε μια ατελείωτη παραλία με άμμο, όπου υπήρχε το «Ακταίον», στο Νέο Φάληρο, οι Τζιτζιφιές του Τσιτσάνη, του Παπαϊωάννου, της Νίνου και της Μπέλλου. Όλες αυτές οι εικόνες ορίζουν το έργο μου και όταν το χέρι μου πάει να κάνει κάτι, πηγαίνει πάντα προς τα εκεί.»

της Μαρίτσας Τραυλού
Έκθεση κεραμικής – γλυπτικής προς τιμήν της Μαρίτσας Τραυλού στο Μουσείο Μπενάκη έως 19/11.
Πληροφορίες κοινού

  • Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς
  • Χώρος: Μουσείο Μπενάκη | Κτήριο Πειραιώς 138
  • Διάρκεια έκθεσης: 5 Οκτωβρίου-19 Νοεμβρίου 2017
  • Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00 | Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00 | Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά
  • Ξεναγήσεις στην έκθεση θα πραγματοποιηθούν στις ακόλουθες ημερομηνίες:
    Παρασκευή 20/10 & 10/11 ώρα 18.00
    Σάββατο 21/10 & 11/11 ώρα 12.00
  • Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: €7 I Τιμή μειωμένου εισιτηρίου: €3,5 (επισκεφθείτε την ιστοσελίδα για τις σχετικές λεπτομέρειες)
Διαβάστε περισσότερα Εικαστικά νέα εδώ.

 

Προηγούμενο άρθροΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 1:1 | Ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πείραμα
Επόμενο άρθροΈκθεση Views of the Mediterranean στο i-D ProjectArt