Εγκαινιάζεται, στις 18 Μαΐου 2017, η έκθεση της Λυδίας Ανδριώτη, “The birds and the lightworkers backstage are singing together”, στο Gazi Hall Spaces. Η έκθεση θα διαρκέσει για ένα μήνα, έως τις 18 Ιουνίου 2017.

Σε μια εποχή που η τραγωδία έχασε τη μουσική και η μουσική την τραγωδία, τι «μαθαίνουμε από την Αθήνα» της αρχαίας αίγλης σε αντιπαραβολή με την Αθήνα της κρίσης; Τι απομένει όταν η τέχνη, από ανα-ψυχή γίνεται δια-σκέδαση, δηλαδή σκόρπισμα;

Το ερώτημα που θέτει η Ανδριώτη συνέχεται άμεσα με την προβληματική που ανέπτυξε σε προηγούμενες δουλειές της (“Entertainingmaintenance”): «Ηθοποιός σημαίνει φως», αλλά πόσοι εργάζονται στο σκοτάδι γι’ αυτό το φως;

Λίγα λόγια για την έκθεση της Λυδίας Ανδριώτη

Η Λυδία Ανδριώτη αποδομεί τα συστατικά της αρχαίας τραγωδίας και σκηνοθετεί τη δική της «παράσταση»-σχόλιο πάνω στον Νίτσε. Με αφετηρία προσωπικές εμπειρίες από τη σκηνή, αλλά κυρίως από τον βαθιά βιωμένο χώρο των παρασκηνίων. Το χώρο των μεγάλων κενών χώρων που ερημώνουν και βυθίζονται στη σιωπή μόλις σβήσουν τα φώτα.

Ο Λόγος: Ο Θέσπις, πρώτος ηθοποιός-«φως», συνομιλεί με τον κύκλιο χορό από τον οποίο αποσπάστηκε, για να υποκριθεί, δηλαδή να αναπτύξει διάλογο και αντίλογο.

Η Μουσική: Οι ήχοι της φύσης παραπέμπουν στους δύο βασικούς άξονες που οδήγησαν στις απαρχές της μουσικής. Τη μελωδία και τον ρυθμό, την αντίστιξη του απολλώνιου με το διονυσιακό στοιχείο. Σύμφωνα με τον Νίτσε, αποτελούν την κατεξοχήν έκφραση του τραγικού αισθήματος της ζωής.

Ο Χώρος: Το αρχαίο θέατρο γίνεται καθρέφτης, που φέρνει αντιμέτωπο τον θεατή με τον εαυτό του και τον εισάγει σε μια διαδικασία αυτογνωσίας.

Το Σκηνικό: ένα ογκώδες κτήριο, εμβληματικά προσανατολισμένο προς την Ακρόπολη της Δημοκρατίας. Εκφράστηκε μέσα από την τραγωδία και προς την Ιερά Οδό που ακολουθούσαν οι διονυσιακές πομπές των Ελευσίνιων Μυστηρίων.

Ατομική έκθεση της Λυδίας Ανδριώτη. Gazi Hall spaces
Ατομική έκθεση της Λυδίας Ανδριώτη στο Gazi Hall spaces | 18/5-18/6.
Βιογραφικό σημείωμα

Η Λυδία Ανδριώτη ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι εικαστικός, εκπαιδευτικός και από το 2009 ασχολείται με την επιμέλεια εκθέσεων. Το 2006 παρακολούθησε το πρόγραμμα της École Nationale Superièure des Beaux Arts στο Παρίσι (ENSBA, 2006) με υποτροφία του Ι.Κ.Υ (erasmus). Το 2009 αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ). Το 2012 αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα NewMedia του PrattInstitute, Νέα Υόρκη .

Κατά τη παραμονή της στις ΗΠΑ (2009-2015) έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις. Έχει ασχοληθεί με τη παραγωγή σκηνικών και κοστουμιών για θεατρικές παραστάσεις και performances. Από το 2009 επιμελείται εκθέσεις στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη, καθώς και τα νησιά του Αιγαίου. Έχει συμμετάσχει και οργανώσει ομαδικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, Βιέννη, Παρίσι, Ιρλανδία και Ελλάδα.

Πληροφορίες έκθεσης

  • Openingmix: Δημήτρης Παπαδάτος
  • Επιμέλεια έκθεσης: Έλια Βλάχου
  • Χώρος: Gazi Hall | Ιερά Οδός 7, 3ος όροφος, Κεραμεικός, Αθήνα, 11854
  • Facebook
  • Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Μαΐου, 20:00-24:00
  • Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου-18 Ιουνίου 2017
  • Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο: 12:00-18:00
Προηγούμενο άρθροΗ Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2017 στο Μουσείο Μπενάκη (16-21/5)
Επόμενο άρθροΈκθεση Σύγχρονα Ψηφιδωτά | Εργαστήριο Ψηφιδωτού ΑΣΚΤ