Την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017, η ENIA Gallery παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Back to basics: Text σε επιμέλεια της Αρτέμιδος Ποταμιάνου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουλίου 2017 και θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Αποτελεί μέρος της σειράς εκθέσεων Back to Basics που εξετάζει βασικά θέματα και στοιχεία της εικαστικής πρακτικής. Η έκθεση Back to Basics: Text σκοπό έχει να διερευνήσει στόχους και μεθόδους προσέγγισης κατά την εικαστική χρήση του κειμένου στο έργο των καλλιτεχνών.

Καλλιτέχνες: Zavier Ellis, Guerrilla Girls, Joseph Kosuth, Κώστας Μπασάνος, Yoko Ono, Γιώργος Παπαδάτος, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Άρτεμις Ποταμιάνου, Μάριος Σπηλιόπουλος, Mark Titchner, Αλέξανδρος Ψυχούλης

Λίγα λόγια για την έκθεση Back to basics: Text

Ο γραπτός λόγος υπήρξε μέρος των εικαστικών έργων από την αρχή της ιστορίας της τέχνης. Αποσπάσματα κειμένων αποτελούσαν τμήμα ενός έργου στην Αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο και την Αναγέννηση. Κατείχε, όμως, πάντα ένα δευτερεύοντα, επικουρικό, συνοδευτικό χαρακτήρα, εξυπηρετώντας μια λογική επίλυσης πιθανών ασαφειών. Στα έργα αυτά ο γραπτός λόγος δεν αποτελεί ποτέ από μόνος του εικαστικό έργο.

Η έκθεση Back to Basics: Text φυσικά δεν φιλοδοξεί να παρουσιάσει όλες τις εκφάνσεις της χρήσης του γραπτού λόγου στην ιστορία των εικαστικών τεχνών. Ζητούμενό της αποτελεί η δημιουργία διαλόγου ανάμεσα στα έργα των έντεκα διαφορετικών εικαστικών που συμμετέχουν. Επίσης, στόχος της είναι και η διατύπωση ερωτημάτων σε σχέση με τον ρόλο και τη χρήση της ένταξης του κειμένου στην παραγωγή του εικαστικού έργου.

Back to basics: Text, Yoko Ono
Yoko Ono, Grow Love with Me – Έκθεση Back to basics: Text στην ENIA Gallery από 31 Μαρτίου 2017.
Text: το κείμενο στην εικαστική πρακτική

Ήδη από τον 1ο π.Χ. αιώνα ο Οράτιος εξισώνει τη σημασία της ποίησης και της ζωγραφικής. Η περίφημη φράση του «Ut Pictura Poesis», επαναλαμβάνεται από πολλούς καλλιτέχνες ανά τους αιώνες.

Η εικαστική χρήση του κειμένου επικράτησε κυρίως στις αρχές του 20ου αιώνα από καλλιτέχνες πολλών avant-garde κινημάτων του μοντερνισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το έργο του René Magritte, “The Treachery of Images” με τη δήλωση «Ceci n’est pas une pipe – Αυτό δεν είναι μία πίπα». Εκεί, το κείμενο χρησιμοποιείται ως μέσο για τη σουρεαλιστική ανατροπή. Στην περίπτωση των καλλιτεχνών του Dada ο γραπτός λόγος εξυπηρετεί μια αντί-καλλιτεχνική και αντί-αισθητική λογική. Πρωταρχικό πλέον ρόλο αποκτά στα τέλη της δεκαετίας του ’60, στην εννοιολογική τέχνη, με τη συνοδεία εικόνας να μην κρίνεται πια απαραίτητη. Από το 1960 και μετά πλήθος καλλιτεχνών έκαναν χρήση του κειμένου στην εικαστική τους πρακτική.

Back to basics: Text, Αλέξανδρος Ψυχούλης
Αλέξανδρος Ψυχούλης, Το απόσπασμα – Έκθεση Back to basics: Text στην ENIA Gallery από 31 Μαρτίου 2017.
Πληροφορίες έκθεσης

  • Χώρος: ENIA Gallery | Μεσολογγίου 55, Τ.Κ. 18545, Πειραιάς
  • Επικοινωνία: Tηλ. 210 4619700 | Email
  • Ιστοσελίδα
  • Εγκαίνια: Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017, 20:00
  • Διάρκεια έκθεσης: 31 Μαρτίου – 28 Ιουλίου 2017
  • Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη: 11:00-19:00, Παρασκευή: 11:00-20:00,
    Σάββατο: 11:00-16:00
  • Είσοδος: Ελεύθερη
Προηγούμενο άρθροΝίκος Καββαδίας, ο ποιητής της θάλασσας και των περιπλανήσεων
Επόμενο άρθρο11ο Παζάρι Αντίκας και Έργων Τέχνης με παράλληλη έκθεση «Folklore Ξανά»