Την Τετάρτη 24 Ιουνίου στο poems ‘n crimes πραγματοποιείται η εκδήλωση  των Εκδόσεων Γαβριηλίδης που είναι αφιερωμένη στον Χρήστο Βακαλόπουλο, στα πλαίσια μιας σειράς εκδηλώσεων αφιερωμένες στους: Χρήστο Βακαλόπουλο, Κωστή Παπαγιώργη, Ηλία Λάγιο.

Λίγα Λόγια για τους Συγγραφέα Χρήστο Βακαλόπουλο

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη συνοικία της Κυψέλης, που αναφέρει εκτενώς στα έργα του. Το 1973, εισήχθη στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), ενώ παράλληλα αρθρογραφώντας παράλληλα στο περιοδικό Σύγχρονος Κινηματογράφος και στην εφημερίδα Η Αυγή. Το 1980 εκδίδει το πρώτο του βιβλίο,Υπόθεση μπεστ-σέλερ, και φεύγει για τα επόμενα δύο χρόνια στο Παρίσι, όπου κάνει σπουδές κινηματογράφου με δάσκαλό του τον Ερίκ Ρομέρ.
Το 1982, επέστρεψε στην Ελλάδα και συνεργάστηκε για συναπτά έτη με το πολιτικό περιοδικό Αντί και τον ραδιοφωνικό σταθμό του Δεύτερου Προγράμματος της ΕΡΤ. Το 1984, έγραψε και σκηνοθέτησε την μικρού μήκους ταινία Βεράντες, εκδίδοντας παράλληλα το δεύτερο βιβλίο του, Οι πτυχιούχοι. Στη συνέχεια το 1986, σκηνοθέτησε την μικρού μήκους ταινία του Θέατρο, ενώ συνεργάζεται στα σενάρια των ταινιών Σχετικά με τον Βασίλη του Σταύρου Τσιώλη και Η γυναίκα που έβλεπε τα όνειρα του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Το 1989, εξέδωσε την συλλογή διηγημάτων Νέες αθηναϊκές ιστορίες και πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, Όλγα Ρόμπαρντς, που κερδίζει το Βραβείο Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Το 1990, συγκέντρωσε πολλά από τα αδημοσίευτα δοκίμια του για τον κινηματογράφο σε έναν τόμο, με τον τίτλο Δεύτερη προβολή και έναν χρόνο αργότερα, δημοσίευσε το γνωστότερο ίσως βιβλίο του, Η γραμμή του ορίζοντος. Το 1992, έγραψε και γράφει και σκηνοθέτησε, μαζί με τον Σταύρο Τσιώλη την ταινία Παρακαλώ, γυναίκες, μην κλαίτε, που παίρνει το Βραβείο Σεναρίου και Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπως και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.
Στις 29 Ιανουαρίου του 1993, πέθανε σε ηλικία 46 ετών από καρκίνο του πνεύμονα. Tην ίδια χρονιά, ο φίλος του Κωστής Παπαγιώργης, έγραψε στην μνήμη του το βιβλίο Γεία σου, Ασημάκη, ενώ το 2005, με την επιμέλεια του Κωστή Λιβιεράτου, εκδόθηκε από τις εκδόσεις Εστία, η συλλογή άρθρων και δοκιμίων του Χρήστου Βακαλόπουλου, με τίτλο Η ονειρική υφή της πραγματικότητας.

Λίγα Λόγια για την Εκδήλωση στον Χρήστο Βακαλόπουλο

Τρεις φίλοι, τρεις συμπαίκτες, τρεις μέρες. Τους οφείλουμε πολλά. Μιλάμε για τον βίο και το έργο τους. Διαβάζουμε αποσπάσματα από τα βιβλία τους και συζητάμε για τον πλούτο των ιδεών τους. Σύντομες εισηγήσεις από τον Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη, συγγραφέα, και τον Δημήτρη Μανιάτη, δημοσιογράφο. Συντονίζει η Λένα Ματσιώρη.

Πληροφορίες για την Εκδήλωση

Θέμα: Χρήστος Βακαλόπουλος, Κωστής Παπαγιώργης, Ηλίας Λάγιος
Ημέρα: Τετάρτη 24 Ιουνίου
Ώρα: 20:30
Τοποθεσία: poems ‘n crimes των Εκδόσεων Γαβριηλίδης, Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι (60 μέτρα από το μετρό)
Είσοδος Ελεύθερη

Προηγούμενο άρθροΣχέση 5 με 7 – Φουλ του έρωτα με φόντο τη Νέα Υόρκη
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση βιβλίου “Μέλισσες και πεταλούδες πάνω στη ρίγανη”