Στις 21/1 συμπληρώνονται 93 χρόνια από την ημέρα θανάτου του Ηγέτη της Επανάστασης Λένιν 21/1/1924. Η New Star διοργανώνει εκδήλωση τιμής με την επετειακή προβολή του αριστουργήματος του Τζίγκα Βερτόφ «Τρία τραγούδια για τον Λένιν». Την προβολή που θα συνοδεύει ζωντανή μουσική δυο εξαιρετικών μουσικών.Του συνθέτη πολυοργανίστα Τηλέμαχου Μουσά και του συνθέτη μπασίστα Αλέξανδρου Τράμπα.

Η προβολή της ταινίας θα γίνει Σάββατο 21/1/17  στις 20.00 στο Αλκυονίς new star art cinema.Στο πλαίσιο του μεγάλου, πολύπτυχου αφιερώματος «100 χρόνια Οκτωβριανή Επανάσταση και κινηματογράφος, επιστροφή στο μέλλον».

Ρηξικέλευθος, πρωτοποριακός, επαναστατικός και επαναστατημένος, ο ΒΕΡΤΟΦ μετατρέπει ένα επετειακό ντοκιμαντέρ για τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Λένιν, σε συγκλονιστικό ύμνο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, σε δημιουργική έκφραση των προταγμάτων της Επανάστασης του Οκτώβρη. Αλλά και σε ένα διαχρονικό, κινηματογραφικό masterclass που συντρίβει τα στερεοτυπικά ιδεολογήματα για την στρατευμένη τέχνη και σε αισθητικό επίπεδο.

Η ταινία έτυχε αμέσως θερμότατης υποδοχής από κοινό και κριτική.Ενώ απέσπασε και το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ της Βενετίας

Β.Ι.ΛΕΝΙΝ «Πιο ζωντανός απ’ τους ζωντανούς»

Στις 21 Γενάρη 1924, ώρα 6.50` το βράδυ, ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν άφησε την τελευταία του πνοή στον Μαξίμ Γκόρκι. Η είδηση ήταν αναπάντεχη, γιατί κανείς δεν ήταν έτοιμος να αποδειχτεί ένα τέτοιο γεγονός. Η είδηση του θανάτου του ΛΕΝΙΝ μεταδόθηκε από το σοβιετικό ραδιόφωνο στις 22 Γενάρη 1924. Η ΚΕ του Μπολσεβίκικου Κόμματος, μετά από έκτακτη συνεδρίασή της, έβγαζε ανακοίνωση «Προς το κόμμα, όλους τους εργαζόμενους».Με την οποία ανέφερε πως μετά τον Μαρξ η ιστορία του απελευθερωτικού κινήματος δεν είχε αναδείξει μια τόσο γιγάντια μορφή.

Σε ολοσέλιδο πρωτοσέλιδο άρθρο του στο «Ρ», εκείνες τις ημέρες ο Γ. Κορδάτος έγραφε:

«Το θλιβερόν άγγελμα που από προχθές εβύθισε εις την αγωνίαν την εργατικήν τάξιν όλου του κόσμου αληθεύει. Ο ΛΕΝΙΝ πέθανε στις 21 Γενάρη υποκύψας στο μοιραίο έπειτα από πολυχρόνιον αρρώστιαν. Σφίγγοντας την καρδιά τους από στυγνήν αγωνίαν, άφατον λύπην, οι Ρώσοι εργάτες και χωρικοί που θα προπέμψουν σήμερα τον ΛΕΝΙΝ με τις μεγαλύτερες τιμές στην τελευταία του κατοικίαν, είμαστε βέβαιοι πως θα ορκιστούν – και μαζί τους όλοι οι εργάτες του κόσμου…».

Από τον Μαξίμ Γκόρκι η σορός του Λένιν μεταφέρθηκε στις 23 του Γενάρη στη Μόσχα.Τοποθετήθηκε για δημόσια αποτίμηση φόρου τιμής. Στις 27 Γενάρη η σορός του Λένιν μεταφέρθηκε στην Κόκκινη Πλατεία και τοποθετήθηκε στο Μαυσωλείο.

Ο θάνατός του Λένιν, έγραφε αργότερα ο Μαξίμ Γκόρκι, «υπογραμμίζει ακόμα πιο καθαρά στα μάτια της υφηλίου την αξία του – την αξία του αρχηγού του παγκόσμιου προλεταριάτου».

Πληροφορίες για την Επετειακή Προβολή «Τρία τραγούδια για τον Λένιν»

ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema (Ιουλιανού 42-46, Πλατεία Βικτωρίας (Μετρό Βικτώρια))

  • Πληροφορίες κρατήσεις στα τηλέφωνα 2108220008–2108220023( Η αίθουσα έχει χωρητικότητα 330 ατόμων, εξασφαλίστε έγκαιρα το εισιτήριο σας.)
  • Τιμή Εισιτηρίου:€10.00, Φοιτητικό/Ανέργων €5.00
  • Official Site | Facebook Page

Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο.

Προηγούμενο άρθροΦινλανδοί Αρχιτέκτονες – Με Αφορμή την Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
Επόμενο άρθροΝέες σειρές Ιανουαρίου από την Image Comics.