Η Αντίσταση μέσα από το φωτογραφικό έργο του Κώστα Μπαλάφα, είναι το θέμα της εκδήλωσης-συζήτησης που διοργανώνει το Μουσείο Τυπογραφίας, στα πλαίσια του αφιερώματος στον κορυφαίο Έλληνα και ανθρωπιστή φωτογράφο, που γίνεται στα Χανιά. Ο Κώστας Μπαλάφας αφιέρωσε την ζωή του στην απαθανάτιση του ελληνικού αγώνα, έχοντας ως θέματα-σταθμούς την Κατοχή, το αλβανικό μέτωπο, τον αγώνα του ΕΛΑΣ στην Ήπειρο και τον τρόπο ζωής της ελληνικής υπαίθρου. Συνδιοργανωτές, εκτός από το Μουσείο Τυπογραφίας, είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Φίλοι των Γραμμάτων και των Τεχνών», το Μουσείο Μπενάκη, τα «Χανιώτικα νέα» και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ.

Η Αντίσταση στην Ήπειρο: Φωτογραφίζοντας το Αντάρτικο (1941-1944)
Μητέρα στην Αντίσταση
Μητέρα στην Αντίσταση

Το αφιέρωμα αυτό περιλαμβάνει την έκθεση «Το Αντάρτικο στην Ήπειρο: 1941-1944» με αντικείμενο το ανεκτίμητο φωτογραφικό έργο του Κώστα Μπαλάφα σε ρόλο φωτογράφου και παράλληλα ιστορικού της Αντίστασης στην Ήπειρο. Έτσι, γινόμαστε κι εμείς μάρτυρες του Ελληνικού Αγώνα, μέσα από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα του, που μας συνδέουν με το παρελθόν μας.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην Πύλη Σαμπιονάρα από την Παρασκευή 4 Μαρτίου στις 8 μ.μ. Στο χώρο της έκθεσης φωτογραφίας θα υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης με προβολή πρόσθετου οπτικοακουστικού υλικού για τμήματα τάξεων από σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων. Οι καθηγητές/-τριες που ενδιαφέρονται να συνοδεύσουν τους μαθητές σε αυτό το εκλεκτό, βιωματικό μάθημα σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, θα ήταν προτιμότερο να επικοινωνούν πρώτα με την υπεύθυνη της δράσης, την εκπαιδευτικό κ. Μαρία Μαθιουδάκη (κινητό: 6978602368), ώστε να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους στο χώρο.

Συζήτηση για την Αντίσταση μέσα από τις εικόνες του Κώστα Μπαλάφα

Την επόμενη των εγκαινίων της έκθεσης, το Σάββατο 5 Μαρτίου στις 7 μ.μ., θα ακολουθήσει συζήτηση για το φωτογραφικό έργο και την Αντίσταση του κορυφαίου φωτογράφου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας, στο ΒΙΟΠΑ Χανίων. Εισηγητές θα είναι οι ακόλουθοι:

-Γεωργία Ιμσιρίδου, Επιμελήτρια Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη, «Η Αντίσταση του Κώστα Μπαλάφα»,

-Τάσος Σακελλαρόπουλος, Υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη, «Ένας εικοσάχρονος φωτογράφος και η ορεινή κοινωνία της Ηπείρου στα χρόνια της Αντίστασης»,

-Μαρία Σπηλιωτοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών στο Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, «Η Βρετανική Στρατιωτική Αποστολή στην Κρήτη (1941-1945): διαβάζοντας τις αναφορές των Βρετανών αξιωματικών συνδέσμων».

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημήτρης Δαμασκηνός, εκπαιδευτικός Δ.Ε. και ιστορικός.

Πληροφορίες

Διάρκεια έκθεσης: 4/3- 2/4/2016

Είσοδος Ελεύθερη

Υπάρχει η δυνατότητα ξενάγησης πριν την συζήτηση, για όσους το επιθυμούν, η οποία ξεκινά στις 6 μ.μ.

Η ιστοσελίδα του Κώστα Μπαλάφα: http://www.costasbalafas.gr/

Προηγούμενο άρθροΤο πάρτι του κ. Μπάουχαους στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Επόμενο άρθροΟ Νίκος Παπαλουκάς μέσα από τη νέα του έκθεση «Μικρός Κύκλος»