Οι εκδόσεις «Κίχλη» τιμούν τον Αργύρη Χιόνη και διοργανώνουν εκδήλωση για τον συγγραφέα. Αφορμή της τιμητικής εκδήλωσης η έκδοση του βιβλίου «Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες», που κυκλοφορεί σε επιμέλεια-επίμετρο της Γιώτα Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά. Το βιβλίο αυτό εκδίδεται πέντε χρόνια μετά το θάνατο του συγγραφέα (2011) και συνεπώς αποτελεί το τελευταίο έργο του.
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, 7:00 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο-πολυχώρο Books Plus/art&Coffee. Θα παρεβρεθούν και θα μιλήσουν η καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Κατερίνα Κώστιου και η κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά. Επίσης,  ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου και ο φιλόλογος-κριτικός λογοτεχνίας Αριστοτέλης Σαίνης. Κείμενα από το βιβλίο θα διαβάσει η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη.
«Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες»

Το βιβλίο απαρτίζεται από εννέα διηγήματα, στα οποία κυριαρχούν —μόνα τους ή σε συνδυασμό— αυτοβιογραφικά, μυθοπλαστικά και ψευδοδοκιμιακά στοιχεία. Κοινό τους θέμα εἶναι —σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του συγγραφέα—«το παράλογο της ύπαρξης και η ασάφεια των ορίων μεταξύ τρέλας και λογικής».

Τα διηγήματα, γραμμένα με παιγνιώδη και ενίοτε παρωδιακή διάθεση, ακολουθούνται από σημειώσεις, οι οποίες εντάσσονται αφηγηματικά στο κείμενο με τρόπο που θυμίζει κάποτε τον Μπόρχες. Ωστόσο, τα παιγνιώδη στοιχεία λειτουργούν συνειδητά ως αντίβαρο στο υπαρξιακό βάθος.

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας: «Επειδή το θέμα του βιβλίου είναι αρκετά βαρύ ή, μάλλον, δυσβάστακτο, το ύφος είναι, συχνά, παιγνιώδες, ώστε να μη βαρύνεται η ψυχή όχι μόνο του αναγνώστη αλλά και του ίδιου του συγγραφέα».

Λίγα λόγια για τον ποιητή και πεζογράφο Αργύρη Χιόνη

Ο Αργύρης Χιόνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Έζησε είκοσι χρόνια σε πόλεις της βόρειας Ευρώπης (Άμστερνταμ, Βρυξέλλες), δουλεύοντας την περίοδο 1982-1992 ως μεταφραστής στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια τα εγκατέλειψε όλα για χάρη της ποίησης και της γεωργίας και εγκαταστάθηκε στο Θροφαρί Κορινθίας. Έφυγε από τη ζωή απροσδόκητα το απόγευμα των Χριστουγέννων του 2011, από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 68 ετών.

Ο Αργύρης Χιόνης έχει εκδώσει 11 ποιητικές συλλογές. Εκπροσωπεί μια από τις ισχυρότερες φωνές όχι μόνο της γενιάς του 1970 αλλά και ευρύτερα της νεότερης ελληνικής ποίησης. Η ποίηση του χαρακτηρίζεται από αυτοβιογραφικά στοιχεία, με έντονο το στοιχείο της παραδοξότητας και του σαρκασμού. Τα τελευταία χρόνια εξέδωσε τρία βιβλία με αφηγήματα: «Όντα και μη όντα» (2006), «Περί αγγέλων και δαιμόνων» (2007), «Το οριζόντιο ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες» (2008).

«Ποτέ δεν είχα σώας τας φρένας, σαλεμένες τις είχα, αλλά αυτές οι σαλεμένες σώο με κράτησαν μέσα σ’ αυτό τον ανελέητο κόσμο της λογικής.»
Α. Χ.

Πληροφορίες για την εκδήλωση

  • Ημερομηνία: Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017
  • Τοποθεσία: Books Plus/art&Coffee
  • Διεύθυνση: Πανεπιστημίου 37, Αθήνα
  • Ώρα: 7:00 μ.μ
  • Τηλέφωνο: 210 3222300
Προηγούμενο άρθροΚ. Π. Καβάφης: Η οικονομία του ερωτισμού του Παναγιώτη Ροϊλού
Επόμενο άρθροΤο παραμύθι της πριγκίπισσας της Σουζάνε Στράσερ