Η Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου οργάνωσε και παρουσιάζει την έκθεση Πράξη 3 – Ζωγραφική 1945-1955, σε επιμέλεια Χρίστου Χριστοφή, με έργα 48 Ελλήνων καλλιτεχνών που γεννήθηκαν τη δεκαετία 1945-1955, δηλαδή τα χρόνια του εμφυλίου ή λίγο μετά και εμφανίζονται καλλιτεχνικά την περίοδο της δικτατορίας και της έκρηξης των ελευθεριών που ακολούθησε.

Η έκθεση αποτελεί συνέχεια των εκθέσεων που ξεκίνησαν το 2013 στην Πινακοθήκη Βογιατζόγλου, με σκοπό την παρουσίαση τμηματικά των έργων της Συλλογής.

Οι ζωγράφοι που συμμετέχουν διανύουν τώρα την έκτη δεκαετία της ζωής τους. Έχουν έργο αναγνωρίσιμο και πλούσια παρουσία στην ελληνική εικαστική σκηνή. Ανάμεσά τους οι αξιόλογοι δημιουργοί Κυριάκος Μορταράκος και Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης, η Κλεοπάτρα Δίγκα, ο Μιχάλης Μανουσάκης, ο Γιάννης Αδαμάκος, η Μαριγώ Κάσση, ο Στέφανος Δασκαλάκης, η Ειρήνη Ηλιοπούλου, ο Θανάσης Μακρής και πολλοί ακόμη σημαντικοί καλλιτέχνες.

Ο Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης, π. Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, σε κείμενό του για τον κατάλογο της έκθεσης αναφέρει: « Οι καλλιτέχνες της δεκαετίας 1945-1955, εισέπνευσαν όλες τις ζυμώσεις, πολιτικές και πολιτιστικές, ελευθερώθηκαν από δυσκαμψίες προηγούμενων νοοτροπιών, και δημιούργησαν ένα άνοιγμα στις τέχνες και δη στα εικαστικά χωρίς προκαταλήψεις σε χώρους και σε υλικά, χωρίς δεσμεύσεις σε φόρμες και –ισμούς και έτσι έχουμε μια παραγωγή μεγάλη με ποικίλες μορφές, με έργα σημαντικά από αξιόλογους καλλιτέχνες με άποψη και δική τους προσωπική γραφή».

Η Πινακοθήκη

Η Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου, ονομάστηκε «Σπάρτη» (Μικράς Ασίας), τιμής ένεκεν στον τόπο καταγωγής των γονέων του, Νίκου και Στέλας Βογιατζόγλου και αποτελεί έναν νέο πυρήνα πολιτισμού στην περιοχή της Νέας Ιωνίας Αττικής. Εγκαινιάστηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2013 από την Πρύτανη Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ. Η Πινακοθήκη, είναι ανοικτή στο κοινό, φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις με έργα από τη Συλλογή Βογιατζόγλου, μοντέρνων και σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, και  καλύπτει την περίοδο από τη δεκαετία του 1860 έως σήμερα. Παράλληλα με τις  εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής κ.λπ., ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα εντάσσονται στις εκδηλώσεις στο χώρο, όπως θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, ομιλίες, ημερίδες και παρουσιάσεις βιβλίων.

Πληροφορίες για την έκθεση Πράξη 3 – Ζωγραφική 1945-1955
  • Εγκαίνια: Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου, 2016 στις 20.00
  • Διάρκεια έκθεσης: 07.11.16 – 28.01.17
  • Ώρες λειτουργίας: Πεμ.–Παρ. 11.00–19.00,   Σαβ. 11.00-15.00
  • Ξεναγήσεις: Σάββατο 12/11, 19/11, 26/11, 3/12, 10/12 στις 12.30
  • Είσοδος Ελεύθερη
  • Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της πινακοθήκης Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου πατώντας εδώ.

 

Προηγούμενο άρθροAssassin’s Creed: Νέο trailer για την περιπέτεια της χρονιάς!
Επόμενο άρθροΆλκηστη του Ευριπίδη από το Θέατρο των Vivi στο Θέατρο Αλκμήνη