«Είμαι ο Οδυσσέας», η μουσική παράσταση της Φένιας Παπαδόδημα παρουσιάζεται μαζί με το Grace Flowers Quintet στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Λέξεις επί σκηνής».

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών η Φένια Παπαδόδημα θα ερμηνεύσει μαζί με τη νέα Γαλλίδα ηθοποιό Anne Cantineu σύγχρονα λογοτεχνικά έργα που αφορούν το νόστο αλλά και αποσπάσματα της Οδύσσειας στα ελληνικά και στα γαλλικά.

«Είμαι ο Οδυσσέας» της Φένιας Παπαδόδημα στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Η Anne Cantineau

Το πρώτο μέρος της βραδιάς αποτελεί μια σύμπραξη με το ELAIONAS FESTIVAL, στο οποίο ο Δρ. Κοινωνιολογίας Νίκος Ξυπολυτάς με ειδίκευση σε θέματα εργασίας και μετανάστευσης και ο Άρης Ασπρούλης  ΥΔ. Κοινωνιολογίας και Διευθυντής Επικοινωνίας και Προβολής του Θεάτρου Τέχνης και οι Καλλιτεχνικοί Διευθυντές του ELAIONAS FESTIVAL μαζί με τους Γιώργο Παλαμιώτη και Φένια Παπαδόδημα, θα πραγματοποιήσουν μία ανοιχτή συζήτηση με το κοινό πάνω στις δύο θεματικές Ψυχή και πόλις – Νόστος και Οδύσσειες. Συμμετέχουν φιλικά οι νέοι ηθοποιοί  Αλέξανδρος Αχτάρ, Ευαγγελή Φίλη και η μουσικός Ειρήνη Τριανταφυλλίδη. Την σύλληψη, επιλογή κειμένων, την μουσική και την ερμηνεία κάνει η Φένια Παπαδόδημα.

«Είμαι ο Οδυσσέας» της Φένιας Παπαδόδημα στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Οι συντελεστές της παράστασης
Ψυχή και πόλις – Νόστος και Είμαι ο Οδυσσέας

«Είμαι ο Οδυσσέας» και ο νόστος είναι το ακαταμάχητο πλοίο μου, αποτελεί την κινητήρια δύναμη που διέπει όλη την Οδύσσεια, είναι η επιθυμία κάθε ξεριζωμένου να συνδεθεί με τις ρίζες του. Είναι η ίδια  δύναμη της μνήμης που εμφυσά η θεά Αθηνά στον Τηλέμαχο, η μνήμη του πατέρα του, για να τον έχει συνεχώς στον νου του. Ο καθένας μας είναι ένας Οδυσσέας που ταξιδεύει στο χρόνο, νοσταλγός  της επιστροφής, με ή χωρίς συντρόφους. Στο ομηρικό έπος η έννοια του σπιτιού είναι απόλυτα σαφής, η Ιθάκη, ο θρόνος του, η Πηνελόπη.

Η ταύτιση με το σήμερα είναι εμφανής από τον ξεριζωμό εκατομμυρίων προσφύγων  που συνεπάγεται απώλεια της πατρίδας τους. Στη μητρική γλώσσα, σαν δεύτερη πατρίδα, εμείς προσθέτουμε τη μουσική, αυτή με την οποία μεγάλωσε κάποιος. Στο έργο «Είμαι ο Οδυσσέας» διαμέσου κειμένων της αρχαίας και σύγχρονης ελληνικής και γαλλικής λογοτεχνίας, από τον Όμηρο και τους ορφικούς ύμνους, μέχρι την Χάνα Άρεντ, τον Ζακ Λακαριέρ, την Μπαρμπαρά Κασσέν, τον Χρήστο Αγγελάκο και τον Ζαφείρη Νικήτα γίνεται ένα μακρύ ταξίδι με οδηγό τη μουσική, το αληθινό μας σπίτι, το ίδιο το κύτταρο του νόστου που συνδέει νοητά τους νοσταλγούς όλου του κόσμου σε όλους τους αιώνες.

«Είμαι ο Οδυσσέας» της Φένιας Παπαδόδημα στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Η αίθουσα όπου θα λάβει χώρα η παράσταση
Λίγα λόγια για τους Grace flowers quintet

Στο έργο «Είμαι ο Οδυσσέας» συνδέονται οι ήχοι που αντικατοπτρίζονται στη μουσική των Grace flowers Quintent και σχετίζονται κυρίως με την post bepop jazz του Coltrane με τους Γάλλους ιμπρεσιονιστές  Debussy  και Ravel που ενέπνευσαν σημαντικούς jazz συνθέτες, με τους νεότερους Chik  Corea, Bobby Mc Ferrin, αλλά και με μία ευρύτερη brasilian & african jazz επιρροή, χωρίς να λείπει το προσωπικό στοιχείο. Ο τίτλος  Grace Flowers σημαίνει τα λουλούδια  της έμπνευσης πριν από τη μουσική νοσταλγία.

Στο συγκρότημα συμμετέχουν: H Φένια Παπαδόδημα στα φωνητικά, στις λούπες αλλά και στην αφρικάνικη άρπα (ngoni), o Νίκος Σιδηροκάστριτης στα τύμπανα, ο Λεωμνίδας Σαραντόπουλος στο φλάουτο, ο Γιώργος Παλαμιώτης στο ηλεκτρικό μπάσο και ο Κώστας Σιδηροκαστίτης στην ηλεκτρική κιθάρα.

«Είμαι ο Οδυσσέας» της Φένιας Παπαδόδημα στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Φένια Παπαδόδημα-Γιώργος Παλαμιώτης

 

Πληροφορίες «Είμαι ο Οδυσσέας» 

Χώρος: Σίνα 31, Αθήνα- Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος | Institut Français de Grèce- Auditorium Theo Angelopoulos – IFG

Ημέρα:Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Ώρα έναρξης 19.00

Είσοδος Ελεύθερη

Official links

www.ifa.gr

facebook

Προηγούμενο άρθροΕλληνορωσική συναυλία στο Χαλάνδρι στις 28 Οκτωβρίου
Επόμενο άρθροΈφυγε η «αρσενική Μήδεια» Μικιτζίρο Χίρα