Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει την έκθεση του Δημήτρη Φατούρου: Εικαστική δίοδος – Αρχείο 1966. Η έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε στις 6 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει έως τις 5 Νοεμβρίου 2017.

Η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Α. Φατούρου περιλαμβάνει περισσότερα από 120 ζωγραφικά έργα. Καθώς και συμπληρωματικό υλικό σε προθήκες, που αποτελείται από 95 σχέδια, λάδια και σκίτσα. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του έργου –περίπου τα δύο τρίτα– εκτίθεται για πρώτη φορά. Έχοντας παραμείνει έως σήμερα άγνωστο, ακόμα και σε συνεργάτες του καλλιτέχνη.

Εικαστική δίοδος στο αρχείο του Δημήτρη Α. Φατούρου

Η έκθεση είναι μια γνωριμία με το ζωγραφικό έργο του Δημήτρη Φατούρου. Ένα έργο που αρχίζει να διαμορφώνεται στο τέλος της δεκαετίας του ’40. Αναπτύσσεται δυναμικά και με διάφορες μορφές τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, για να διακοπεί συνειδητά το 1966. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο γνωστός αρχιτέκτονας δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με το «εικαστικό φαινόμενο». Έτσι, στις αρχές της δεκαετίας του ’80 το σχέδιο εμφανίζεται ξανά, αν και σποραδικά. Αυτή τη φορά ως μέρος της προβληματικής του για το μορφολογικό χάος του αστικού τοπίου. Ενώ, στο τέλος της ίδιας δεκαετίας, το συνεχές ενδιαφέρον του για τη σχισμή και το κενό, τον οδηγεί στην κατασκευή μιας ενότητας έργων με ξύλο και καθρέφτη.

Ο διεπιστημονικός χαρακτήρας, οι συχνές αναφορές στον ποιητικό μοντερνισμό, η επεξεργασία διαχρονικών φιλοσοφικών εννοιών διακατέχουν τα έργα του. Αλλά προπαντός το «πάθος για τη σωματικότητα» και η ερωτική αντιμετώπιση του τοπίου, αποτελούν δομικά στοιχεία της δουλειάς του Φατούρου. Αυτή είναι και η βασική αιτία που το έργο του διατηρήθηκε αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων.

Εικαστική δίοδος - Αρχείο 1966
Εικαστική δίοδος – Αρχείο 1966 | Η φυγή που ξεσχίζει την καρδιά, 1950. Μελάνι σε χαρτί, 15 x 24,5. Φωτ. από ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης.
Σύντομο βιογραφικό

O Δημήτρης Α. Φατούρος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), απ’ όπου αποφοίτησε το 1952. Από το 1945 έως το 1947 μαθήτευσε κοντά στον ζωγράφο Παναγιώτη Μάρθα. Από το 1953 έως το 1959 ήταν επιμελητής στο ΕΜΠ, στον Δημήτρη Πικιώνη και στον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα.

Έχει διδάξει και έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και αλλού. Το ζωγραφικό του έργο, έως το 1966 που διακόπτεται, έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις (Αθήνα 1957, Ύδρα 1962). Καθώς και σε ομαδικές στο Παρίσι, στη Ρώμη, στη Φλωρεντία και αλλού. Έχουν κυκλοφορήσει πολλά βιβλία του για την τέχνη και την αρχιτεκτονική. Έχει, επίσης, πολλές δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους και λεξικά.

Εικαστική δίοδος - Αρχείο 1966
Εικαστική δίοδος – Αρχείο 1966 | Ο Δημήτρης Φατούρος το 1958. Φωτ. από ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης.
Πληροφορίες κοινού

  • Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ – Βίλα Καπαντζή | Βασιλίσσης Όλγας 108, Θεσσαλονίκη
  • Διάρκεια έκθεσης: 6 Σεπτεμβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2017
  • Είσοδος: Ελεύθερη
Προηγούμενο άρθροZama της Λουκρέσια Μαρτέλ – Το πρώτο teaser της ταινίας είναι εδώ
Επόμενο άρθροΠόλις – ροές – εντάσεις – Ώσμωση στο ΙΜΚ 14-30/9