Εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο Έγινε η σπίθα πυρκαγιά, θα πραγματοποιηθεί στις 23/9.

Η parallaxi και το Θεσσαλονίκη Αλλιώς συνδιοργανώνουν με τον Δήμο Θεσσαλονίκης ένα μοναδικό υπερθέαμα. Αφιερωμένο στην επέτειο των 100 χρόνων της Μεγάλης Πυρκαγιάς του 1917, που κατέκαψε το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλονίκης και οδήγησε στην αναγέννηση της.

Έγινε η σπίθα πυρκαγιά

Σύμφωνα με πηγές της εποχής το Σάββατο 5 Αυγούστου του 1917 στις 4 το απόγευμα σ’ ένα παλιό σπίτι, στην αρχή της οδού Ολυμπιάδος, κοντά στο Βαρδάρη και στα σύνορα με την Άνω Πόλη, ξεκίνησε από τη σπίθα μιας κουζίνας η μέγιστη και πλέον καταστροφική από τις πυρκαγιές που έπληξαν την πόλη. Είχε προηγηθεί η πυρκαγιά του Σεπτεμβρίου του 1890

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, από τις 18.00-22.00, ένα πολυθέαμα θα εξελιχθεί στην πόλη. Ο Χάρης Πεχλιβανίδης και η Κορίνα Βασιλειάδου σκηνοθετούν τους Θάνο Φερετζέλη, Νίκο Ράμμο, Δημήτρη Σπορίδη και Ειρήνη Κυριάκου. Καθώς και τις Πλειάδες και 35 νέους ηθοποιούς από τις σχολές θεάτρου σε ένα πολυθέαμα αφήγησης της ιστορίας της πυρκαγιάς.

Έγινε η σπίθα πυρκαγιά
Έγινε η σπίθα πυρκαγιά | Η αφίσα των εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μεγάλη Πυρκαγιά του 1917 στη Θεσσαλονίκη (23/9).
Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Έναρξη 18.00 – 18.30 – Πλατεία Μουσχουντή (Ολυμπιάδος με Κασσάνδρου γωνία)
Εκεί όπου ξεκίνησε η φωτιά από ένα σπίτι. Στον υπαίθριο χώρο της πλατείας θα στηθεί μια δραματοποιημένη αφήγηση από ηθοποιούς. Πλαισιωμένη από μουσικές παρεμβάσεις με αυθεντικά μουσικά κομμάτια της εποχής από την μουσική παράδοση των Ελλήνων.

18.00 – 21.00 – Οδός Εδέσσης
Στο Μπενσουσάν Χαν και το Ύψιλον, κτίρια που διασώθηκαν, στήνεται ένα αφιέρωμα στην Μεγάλη Πυρκαγιά με προβολές. Παρεμβάσεις που δημιουργούν στο σημερινό κάτοικο της πόλης το αίσθημα του εγκλωβισμού που ένοιωθαν οι κάτοικοι της πόλης τότε. Μια φωτογραφική έκθεση με τα ευρήματα της περιόδου της Πυρκαγιάς από τις ανασκαφές του Μετρό Θεσσαλονίκης. Εργαστήρια για παιδιά και ενηλίκους εμπνευσμένα από την Πυρκαγιά. Αναπάντεχα μουσικά happenings κ.ά.

Λήξη 21.00 – Λέσχης Θεσσαλονίκης (Λ. Νίκης 63)
Στο σημείο που σταμάτησε η πυρκαγιά μετά από 32 ώρες που έκαψε την πόλη. Μεταμορφώνεται χάρη σε ένα γιγάντιο video mapping. Παράλληλα μια θεατρική παράσταση στα μπαλκόνια του κτηρίου περιγράφει την πορεία της Πυρκαγιάς, καθώς και το όραμα του Εμπράρ, βασιζόμενοι σε αληθινές μαρτυρίες και γεγονότα.

Παράλληλα

Στο γυάλινο περίπτερο της Πλατείας Αριστοτέλους οι Beforelight στήνουν την εγκατάσταση Memory Scratch. Μια παχιά επίστρωση στάχτης, την οποία ο περαστικός καλείται να «ξύσει». Επιτρέποντας, έτσι, το κόκκινο φως να απλωθεί στο δρόμο, όπως τα κάρβουνα που σιγοκαίνε κάτω από τη στάχτη.

Στην Πλατεία Αριστοτέλους μια τεράστια μακέτα που αποτυπώνει την όψη της παραλίας τον καιρό της πυρκαγιάς, παίρνει φωτιά. Με αυτό το συμβολικό δρώμενο θα ολοκληρωθεί η μεγάλη αυτή διαδραστική γιορτή.

Έγινε η σπίθα πυρκαγιά
Έγινε η σπίθα πυρκαγιά | Εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Πυρκαγιά (1917) στη Θεσσαλονίκη (23/9).
Πληροφορίες

  • Τόπος διεξαγωγής: 3 σημεία στη Θεσσαλονίκη | Πλατεία Μουσχουντή, Άνω Πόλη (18.00 – 18.30) – Οδός Εδέσσης (18.00 – 21.00) – Λέσχη Θεσσαλονίκης, Λ. Νίκης 63 (21.00 – 21.30)
  • Ημερομηνία & ώρα: Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017, 18.00 – 22.00
  • Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
  • Το κοινό μπορεί να συμμετάσχει ελεύθερα (χωρίς εισιτήριο) στην εκδήλωση – πολυθέαμα.

 

Προηγούμενο άρθροArt Night Athens | «Λευκή νύχτα» τέχνης στην Αθήνα 23/9
Επόμενο άρθροBEIRUT ART FAIR | 21-24 Σεπτεμβρίου στη Βηρυτό