Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός, σκηνοθέτης, σκηνογράφος και συγγραφέας Βαγγέλης Χατζηνικολάου σε ηλικία 45 ετών, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο. Ο Βαγγέλης Χατζηνικολάου έφυγε πολύ νωρίς και ξαφνικά την Τρίτη 11 Νοεμβρίου, αλλά κατάφερε να αφήσει το καλλιτεχνικό αποτύπωμά του. Παράλληλα, θα μείνει αξέχαστο το ακτιβιστικό του έργο, η ενασχόληση και οι αγώνες του σε πολλές δράσεις ενάντια στον σεξισμό, τον φασισμό και τον ρατσισμό, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά τoν Βαγγέλη Χατζηνικολάου

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Βαγγέλη Χατζηνικολάου, ενός εξαιρετικού ηθοποιού που υπηρέτησε με ήθος και ευγένεια το χώρο των τεχνών. Παρά την ξαφνική και πρόωρη «αποχώρηση» του, ο Βαγγέλης Χατζηνικολάου κατάφερε να αφήσει το αποτύπωμά του στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

Ο Βαγγέλης Χατζηνικολάου σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθώς και στο θεατρικό εργαστήρι του Βασίλη Διαμαντόπουλου, δίπλα στον οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο με την «Ανάκριση» του Π. Βάις. Ακολούθησαν συνεργασίες με το Εθνικό Θέατρο, τη Μικρή Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου, το Θέατρο Διάνα της Ελένης Ράντου, το Μέγαρο Μουσικής, το θέατρο Αμόρε, τα ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Καλαμάτας και Κρήτης, το Μικρό Παλλάς, το Θέατρο Βρετάνια, το Θέατρο του Νέου Κόσμου κ.α.. Υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη του Θωμά Μοσχόπουλου, του Νίκου Μαστοράκη και του Γιάννη Κακλέα..

Παράλληλα με την υποκριτική έγραψε για το θέατρο και την τηλεόραση και σκηνοθέτησε παραστάσεις για τη θεατρική ομάδα “MANIART”, της οποίας ήταν ιδρυτικό μέλος. Το θεατρικό “Press the Button» που έγραψε το 2004 τιμήθηκε με το βραβείο κοινού καλύτερου νεοελληνικού έργου καθώς και η παράσταση την οποία σκηνοθέτησε, απέσπασε το βραβείο καλύτερης παράστασης της χρονιάς. Με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνεργάστηκε στην παράσταση «Ειρήνη» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη το 2013.

Βαγγέλης Χατζηνικολάου | Η Ανακοίνωση του ΣΕΗ

«Ο Βαγγέλης ήταν ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και ακτιβιστής.

Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στο Θεατρικό Εργαστήρι του Βασίλη Διαμαντόπουλου, δίπλα στον οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο με την «Ανάκριση» του Π. Βάις.

Ακολούθησαν συνεργασίες με το Εθνικό Θέατρο, τη Μικρή Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου, το Μέγαρο Μουσικής, το θέατρο Αμόρε, τα ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Καλαμάτας και Κρήτης, το Μικρό Παλλάς, το Θέατρο Βρετάνια, το Θέατρο του Νέου Κόσμου κ.ά.

Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη του Θωμά Μοσχόπουλου, του Νίκου Μαστοράκη και του Γιάννη Κακλέα.

 Παράλληλα με την υποκριτική έγραφε για το θέατρο και την τηλεόραση και σκηνοθέτησε παραστάσεις για τη θεατρική ομάδα MANIART, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος.

Το θεατρικό «Press the Button» που έγραψε το 2004 τιμήθηκε με το βραβείο κοινού Αθηνοράματος για το καλύτερο νεοελληνικό έργο, ενώ η παράσταση την οποία σκηνοθέτησε, απέσπασε και το αντίστοιχο βραβείο καλύτερης παράστασης της χρονιάς.

Με την Ελένη Ράντου και το Θέατρο Διάνα συνεργάστηκε από το 2002 έως το 2005 στο έργο «Μαμά μην τρέχεις» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και το 2017 στην διασκευή της Φιλουμένα Μαρτουράνο του Ντε Φίλιππο, αλλά και στον ρόλο του δικηγόρου σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, ενώ το 2018 στην θεατρική διασκευή της «Τζάσμιν» του Γούντι Άλεν.

Έπαιξε στον κινηματογράφο στις ταινίες «17 στα 18» (2000), «Πεθαίνω για σένα!» (2009) και «Μόλις χώρισα» (2008), της οποίας το σενάριο έγραψε μαζί με τον Β. Μυριανθόπουλο, ενώ στην τηλεόραση εμφανίστηκε στις σειρές “Φάε τη σοκολάτα σου” (2004) και «Σκυλίσια ζωή» (2000) σε σενάριο δικό του.

Παράλληλα με την επαγγελματική του δραστηριότητα, ο Βαγγέλης ασχολήθηκε με τα κοινά και αγωνίστηκε με πολλούς τρόπους.

Ήταν ακτιβιστής, μέλος της ΛΟΑΤΚΙ συλλογικότητας Proud Seniors Greece, έχοντας δώσει πλήθος διαλέξεων και πρωτοστατήσει σε πολλές δράσεις ενάντια στον σεξισμό, τον φασισμό και τον ρατσισμό, ανάμεσά στις οποίες και σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Είχε υπογράψει μαζί με δεκάδες ακτιβιστές, συνδικαλιστές και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών την Διακήρυξη «16 Mάρτη», μια διεθνή κραυγή κατά του ρατσισμού και των νεοναζί.

Ήταν, επίσης, μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και ενεργός συνδικαλιστής.

Εντυπωσιάζοντάς μας, μάλιστα, όλους και όλες με το σθένος και το κουράγιο του, ήταν υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές του ΣΕΗ (Ιούνιος 2020) με την Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, ενώ συμμετείχε ενεργά σε όλες τις πρόσφατες κινητοποιήσεις όλων των καλλιτεχνών.

Θα τον θυμόμαστε. Ευχόμαστε δύναμη στους οικείους και την οικογένειά του και το πλήθος των φίλων του, που τόσο τον αγάπησαν σε όλη του την διαδρομή».

 

 

Διαβάστε περισσότερα θεατρικά νέα εδώ
Προηγούμενο άρθροKrapp’s Last Tape: Ραδιοπτικό έργο από τους Ginger Creepers & την Aejaa
Επόμενο άρθροΟ ποιητής και φιλόλογος Δημήτρης Ελευθεράκης απεβίωσε αιφνιδίως.
Μαριάννα Μωυσίδου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπουδάζει σε δραματική σχολή και είναι απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Από μικρή της άρεσε να γράφει και από το 2015 ασχολείται και διαδικτυακά με αυτό. Αγαπάει τις τέχνες, τον ήλιο, τα ταξίδια και τη σκυλίτσα της.