Το 2021 δυστυχώς, ξεκίνησε με επώδυνες απώλειες ανθρώπων του καλλιτεχνικού κόσμου, που είχαν διαγράψει μία αξιοσημείωτη πορεία στο θέατρο και στον καλλιτεχνικό χώρο εν γένει. Μετά τον χαμό του σπουδαίου ηθοποιού Γιάννη Ροζάκη την περασμένη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου σε ηλικία 82 ετών, έρχεται η είδηση του θανάτου της ηθοποιού Πηνελόπης Σταυροπούλου. Έπειτα από μία δύσκολη και επώδυνη μάχη με τον καρκίνο, η Πηνελόπη Σταυροπούλου «έφυγε» τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου σε ηλικία 60 ετών.

Η δυσάρεστη είδηση έγινε γνωστή από σχετική ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα. Η τελευταία της εμφάνιση ήταν στη σκηνή του Θεάτρου 104 τον χειμώνα του 2019 στο έργο του Άλαν Μπένετ “Talking Heads”. Η ηθοποιός μάλιστα, σε συνέντευξή της στο Artic.gr για την εν λόγω παράσταση, είχε δηλώσει με αφορμή τους μονολόγους που ερμήνευε: «Γενικά σαν άνθρωπος υπερασπίζομαι ό,τι αδικείται, γίνομαι συχνά εγώ η ίδια η «φωνή» των άλλων.»

Πηνελόπη Σταυροπούλου | Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο της

Η Πηνελόπη Σταυροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1984, ενώ προηγουμένως είχε σπουδάσει δημοσιογραφία στην Ελλάδα και Business Administration στην Αγγλία.

Στο θέατρο ξεκίνησε να παίζει από τα μαθητικά χρόνια του Εθνικού στο «Γαλάζιο Πουλί» του Μέτερλινγκ και στην «Τρισεύγενη» του Κ. Παλαμά. Ακολούθησαν πολλές περιοδείες σε Ελλάδα και Αμερική. Ενδεικτικά, σε ηλικία 25 ετών συμμετείχε στις «Βάκχες» του Ευριπίδη στην Κύπρο στον ρόλο της Αγαύης. Έπειτα, στο Ανοιχτό Θέατρο του Γ. Μιχαηλίδη, στην παράσταση «Κρίμα που είναι πόρνη» του Τζον Φορντ. Συμμετείχε σε παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, με την Ασπασία Παπαθανασίου και τους «Δεσμούς», στη «Μήδεια» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Βολανάκη με την Τζένη Καρέζη και στις «Τρωάδες» του Γ. Θεοδοσιάδη.

Στο Εθνικό Θέατρο συνεργάστηκε για τρία χρόνια με σκηνοθέτες όπως ο Γ. Μιχαηλίδης, ο Γ. Θεοδοσιάδης και ο Μινωτής. Τα τελευταία χρόνια έπαιξε στο θέατρο Βαφείο ερμηνεύοντας την Ρήγκαν στον «Βασιλιά Λήρ» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Γ. Βούρου, στο «A lovely Sunday in Creve Coeur» του Τενεσί Ουίλιαμς και στο Θέατρο Καλουτά στην παράσταση «Ταπί και Ψύχραιμοι».

Στον κινηματογράφο συνεργάστηκε με τον Γ. Σταμπουλόπουλο σε τηλεταινίες και στην ταινία μεγάλου μήκους «Δυο ήλιοι στον ουρανό». Στην τηλεόραση συμμετείχε στις σειρές «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» του Κ. Κουτσομύτη, στη «Ζωή του Κ. Παλαμά σε σκηνοθεσία Κ. Τσώνου, στο «Αχ Ελένη», στην «Εργαζόμενη γυναίκα» της Ελένης Ράντου και σε πολλές άλλες τηλεοπτικές παραγωγές και εορταστικά προγράμματα. Εργάστηκε σε αρκετές ραδιοφωνικές εκπομπές όπως «Το Θέατρο της Δευτέρας».

Εξέδωσε το αυτοβιογραφικό πεζογράφημα «Η νύχτα της Πηνελόπης» με τον υπότιτλο «Το ημερολόγιο ενός αλκοολικού».

Μία από τις πιο τιμητικές στιγμές για εκείνη ήταν όταν συμμετείχε ως ιέρεια στην τελετή του ανάμματος της φλόγας σε δυο Ολυμπιακούς Αγώνες, στη Σεούλ και στους Χειμερινούς του Κάλγκαρι.

 

Διαβάστε περισσότερα θεατρικά νέα εδώ

 

Προηγούμενο άρθροΔημήτρης Καραντζάς: 6 Μαθήματα Σκηνοθεσίας online απ’το «Προσκήνιο»
Επόμενο άρθροO Γυάλινος Κόσμος δια χειρός Γ. Νανούρη – Live streaming από το Εθνικό Θέατρο
Λυδία Τριγώνη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Παν/μίου Αθηνών και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Λογοτεχνία, Πολιτισμός και Ιδεολογία», με ειδίκευση στο θέατρο. Ασχολείται με τη μετάφραση θεατρικών έργων, εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη και αρθρογραφεί στο Artic.gr από το 2012.