Έφυγε από τη ζωή ο δημοφιλής κωμικός ηθοποιός Στάθης Ψάλτης, έπειτα από δυο μήνες νοσηλείας στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας. Στις αρχές Φεβρουαρίου και κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποιούσε με την επιθεώρηση «Όλοι Μαζί… Τη Φάγαμε» στην Πτολεμαΐδα έπειτα από μια αδιαθεσία που αισθάνθηκε επισκέφτηκε το νοσοκομείο της πόλης. Εκεί οι γιατροί του συνέστησαν να σταματήσει την περιοδεία και να ασχοληθεί σοβαρά με την αντιμετώπιση του προβλήματος που διέγνωσαν. Μέχρι και τις τελευταίες του στιγμές αντιμετώπιζε την όλη κατάσταση με γενναιότητα και χιούμορ. Την Δευτέρα 24 Απριλίου στις 15.00 στο κοιμητήριο Ζωγράφου θα τελεστεί δημοσία δαπάνη η νεκρώσιμη ακολουθία του αγαπημένου ηθοποιού, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου.

Στάθης Ψάλτης – Λίγα λόγια για τη ζωή και την καριέρα του

Γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας στις 27 Φεβρουαρίου του 1951. Εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια, μέχρι την ηλικία των 11 ετών όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο Αιγάλεω.

Σπούδασε στη Δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη και τελείωσε τη Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην ηλικία των 17 χρόνων, σε μια στιγμή νεανικής τρέλας όπως είχε ο ίδιος δηλώσει, παντρεύεται την ηθοποιό Κάτια Κυβέλου, με την οποία απέκτησαν τη Μαρία, η οποία στη συνέχεια τους χάρισε δυο εγγονές. Αργότερα έκανε ακόμη δυο γάμους. Τη δεκαετία του ΄90 παντρεύτηκε για μικρό διάστημα το μοντέλο Τάρια Μπούρα και το 2006 την ηθοποιό Χριστίνα Ψάλτη, με την οποία έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο αγαπημένος ηθοποιός Στάθης Ψάλτης σε παλαιότερη φωτογραφία του
Ο αγαπημένος ηθοποιός Στάθης Ψάλτης σε παλαιότερη φωτογραφία του

Ο Στάθης Ψάλτης στο θέατρο έπαιξε κυρίως σε επιθεωρήσεις στην Αθήνα αλλά και σε περιοδείες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι εμφανίσεις του στην τηλεόραση περιορίστηκαν κυρίως τη δεκαετία του 70, με τη συμμετοχή του στις σειρές της δημόσιας τηλεόρασης, «Ο Συμβολαιογράφος», «Η τύχη της Μαρούλας», «Οι έμποροι των εθνών». Η μεγάλη επιτυχία ήρθε τη δεκαετία του 80 όπου έπαιξε σε νεανικές κωμικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Οι ταινίες γνώρισαν τεράστια εμπορική επιτυχία καθιστώντας τις περισσότερες από αυτές διαχρονικές και με ατάκες που ακούμε ακόμη και σήμερα όπως η «Κούλα, πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος!». Ο κόσμος τον ταύτισε με την Καίτη Φίνου, με την οποία υπήρξαν αρραβωνιασμένοι την εποχή εκείνη και πρωταγωνίστησαν μαζί σε πολλές από τις ταινίες. «Βασικά καλησπέρα σας, «Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ», «Καμικάζι αγάπη μου», «Τροχονόμος Βαρβάρα», «Τα καμάκια», «Και ο πρώτος ματάκιας», «Τρελός είμαι ό,τι θέλω κάνω», «Μάντεψε τι κάνω τα βράδια», «Πέστα Βρωμόστομε» είναι μερικές από τις ταινίες που του χάρισαν την μεγάλη επιτυχία, καθιερώνοντας τον σε έναν λαοφιλή κωμικό ηθοποιό.

Οι τελευταίες εμφανίσεις του Στάθη Ψάλτη

Η τελευταία του θεατρική εμφάνιση στην Αθήνα ήταν στο θέατρο Πάνθεον τον Δεκέμβριο του 2016, όπου στην παράσταση Ρωμαίος και Ιουλιέτα με την ιδιαίτερη ερμηνεία του στο ρόλο της γκουβερνάντας, αποσπούσε κάθε βράδυ το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Το προσεχή Φθινόπωρο θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, που αφορά τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη, στην οποία ο Στάθης Ψάλτης εντελώς μεταμορφωμένος υποδύεται τον ηγούμενο της Μονής Σινά. «Ως λαϊκό κωμικό πάντα τον πρόσεχα, όχι για τους ρόλους που υποδυόταν, αλλά για εκείνους τους ρόλους που θα μπορούσε να υποδυθεί. Έτσι του εμπιστεύτηκα στην ταινία Καζαντζάκης τον ρόλο του ηγουμένου της Μονής Σινά και τον παρακάλεσα μάλιστα. Τον απέδωσε με σπαρακτικό τρόπο με μια πρωτόγνωρη πνευματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης. Ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, αληθινός κωμικός και ένας σπάνιος άνθρωπος που υπηρέτησε περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες το θέατρο και τον κινηματογράφο με εντιμότητα χωρίς ποτέ να δημιουργήσει πρόβλημα.

Προηγούμενο άρθροΔύο Περίπατοι Βιβλίου στις 22/4/2017, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
Επόμενο άρθροΜια μεγάλη γιορτή στο Πόλις: Manouchedrome live & Aρραγείς Λέξεις
Σιακαντάρης Σπύρος
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, με καταγωγή από την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, είναι απόφοιτος του The Bristol Old Vic Theatre School, ενώ έχει παρακολουθήσει και σεμινάρια θεάτρου. Από την ηλικία των 11 παρακολουθεί σχεδόν καθημερινά θέατρο έχοντας αποκτήσει εμπειρίες και στιγμές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις. Αγαπάει τον κινηματογράφο, την ανάγνωση βιβλίων και να ταξιδεύει.