Ο Ebenezer Scrooge στην κουλτούρα των κόμιξ (Μέρος Β)

Ο Ebenezer Scrooge στην κουλτούρα των κόμιξ (Μέρος Β)

Scrooge
O Scrooge McDuck ως Ebenezer στο "Mickey's Christmas Carol".

Στο πρώτο μέρος του άρθρου, παρουσιάστηκαν μεταφορές του “A Christmas Carol” σε graphic novel, καθώς και εμφανίσεις του Scrooge σε διάφορα σύγχρονα κόμικς. Σε αυτό το δεύτερο μέρος, συμπεριλαμβάνονται κόμικς με πρωταγωνιστή τον Scrooge, εκτός της ιστορίας του Dickens, ή μοντέρνες μεταφορές του “A Christmas Carol” και του ίδιου του Scrooge.

Zombies Christmas Carol

Scrooge
To εξώφυλλο του πρώτου τεύχους του «Zombies Christmas Carol».

Το “Zombies Christmas Carol”, είναι μια Χριστουγεννιάτικη σειρά πέντε τευχών από την Marvel Comics. Το πρώτο τεύχος της σειράς εκδόθηκε την 1η Ιουλίου 2011, σε σενάριο του Jim McCann, και εικονογράφηση του David Baldeon. Το εξώφυλλο το έχει επιμεληθεί ο Michael Kaluta.

Δεν υπάρχουν τραγούδια αυτά τα Χριστούγεννα. Μόνο κραυγές. Η Marvel παίρνει το κλασικό βιβλίο του Dickens, “A Christmas Carol”, και το μετατρέπει σε κυνήγι φαντασμάτων. Το Λονδίνο μαστίζεται από τον «Πεινασμένο Θάνατο», μια αρρώστια που μεταδίδεται ταχέως ανάμεσα κυρίως στο πλεόνασμα του πληθυσμού, μετατρέποντάς τους σε αιωνίως πεινασμένα ζόμπι.

Όταν η ασθένεια διαδοθεί από τα πτωχοκομεία στο κοινό, μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να σταματήσει το κύμα από ζόμπι και να σώσει τα Χριστούγεννα. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Ebenezer Scrooge. Έναν άνθρωπο που καμία φωτιά δεν μπορεί να ζεστάνει, που η καρδιά του στέλνει παγωνιά στις φλέβες του, και που τα χείλη του σχηματίζουν ένα απλό “BAH!” για την κάθε δυσφορία. Παρακολουθούμε την πορεία του από την επίσκεψη του απέθαντου πτώματος του παλιού του φίλου Jacob Marley την Παραμονή των Χριστουγέννων, και από το ταξίδι του στα Παρελθοντικά Χριστούγεννα, προκειμένου να εντοπίσει την ρίζα του «Πεινασμένου Θανάτου», που μαστίζει την χώρα.

Humbug

Scrooge
To εξώφυλλο του πρώτου τεύχους του «Humbug».

Από την 451 Media Group, κυκλοφορεί ακόμα μια πεντάτευχη σειρά κόμικς με θέμα τις περιπέτειες του Scrooge, με όνομα “Humbug”. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε στις 9 Δεκεμβρίου 2015, από τους σεναριογράφους A. J. Gentil και David Forrest. Ο τίτλος της σειράς, μάλλον είναι σχετικός με την φράση του Scrooge “Buh, humbug”, που χρησιμοποιεί όποτε αισθάνεται δυσφορία.

Στην σειρά, γνωρίζουμε τον πρώτο ερευνητή του μεταφυσικού, τον Ebenezer Scrooge! Αποτελώντας μια σκοτεινή αναθεώρηση του «A Christmas Carol», το “Humbug” θέτει την εξής ερώτηση: Τι απέγινε ο Scrooge μετά την Παραμονή των Χριστουγέννων, και την επαφή του με την Άλλη Πλευρά; Άνοιξε στο Λονδίνο το πρώτο Πρακτορείο έρευνας του Μεταφυσικού, το “ House of Humbug”. Μαζί με την ομάδα του από Humbuggers, τον ανιψιό του Fred, Bob Cratchit, και τον γιό του Bob, Tiny Tim, χρησιμοποιούν να ταλέντα τους για να ξεφορτωθούν να κακοποιά πνεύματα που μαστίζουν το Λονδίνο.

Batman: Noël

Scrooge
To εξώφυλλο του «Batman: Noël».

Η ιστορία του Ebenezer Scrooge δεν θα μπορούσε λείπει από τον κατάλογο της DC Comics. Αυτή τη φορά όμως, ο Scrooge δεν πρωταγωνιστεί, ούτε αντιμετωπίζεται ως ο ανταγωνιστής του σούπερ ήρωα,  αλλά ο ίδιος ο ήρωας υιοθετεί τον ρόλο, σε μια μοντέρνα μεταφορά του “A Christmas Carol”. Ο εν λόγω ήρωας, είναι ο Batman, στο graphic novel του Lee Bermejo, “ Batman: Noël”, όπου χρησιμοποιούνται τόσο στοιχεία του Dickens, όσο και της μυθιστορίας του Batman. Το graphic novel κυκλοφόρησε στις 2 Νοεμβρίου του 2011, και έκτοτε αποτελεί ένα από τα κλασικά Χριστουγεννιάτικα αναγνώσματα των φαν της DC.

Ολόκληρη η ιστορία, αφηγείται, όπως οι ιστορίες του Joker, από έναν από τους λακέδες του Πρίγκιπα Κλόουν. Η ιστορία ξεκινάει, όταν ο Batman επιτίθεται σε έναν ατυχή αγγελιοφόρο του Joker, τον Bob, που είναι και ο αφηγητής της ιστορίας. Αρχίζει έτσι ένα συναισθηματικό ταξίδι για την «συγχώρεση» του ανθρώπου- νυχτερίδα, μετά από μια τυπική νύχτα στην Gotham. Καθώς η ιστορία εξαλλάσσεται, ο Batman αρρωσταίνει με πνευμονία, θάβεται ζωντανός από έναν ψυχοπαθή κλόουν, και ακούει αστυνομικούς να τον κακολογούν. Φυσικά, η ιστορία, θα ήταν μισοτελειωμένη, αν έλλειπαν τα τέσσερα φαντάσματα. Στον ρόλο του Jacob Marley μπαίνει ο Jason Todd, αγαπημένος όλων μας Robin, που πέθανε από τα χέρια του Joker. Το παρελθόν το βλέπουμε παρέα με το φάντασμα της Catwoman, το παρόν με τον Superman, και το μέλλον φυσικά με τον Joker. Τελικά, ο Batman, μέσω των φαντασμάτων μαθαίνει την αξία της συγχώρεσης.

Scrooge McDuck

Scrooge
Ο Scrooge McDuck στο θησαυροφυλάκιό του.

Από κανένα αφιέρωμα στον Ebenezer Scrooge, δεν θα μπορούσε να λείπει μια αναφορά στον μοντέρνο διάδοχό του, και αγαπημένο ήρωα του κόσμου της Disney, Scrooge McDuck. Γνωστός επίσης και ως Θείος Scrooge, είναι ο πλούσιος Σκοτσέζος θείος του Donald Duck από την πλευρά της μητέρας του. Μάλιστα, στο πλαίσιο του σύμπαντος των Παπιών της Disney, είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο.

Η ηλικιωμένη ανθρωπόμορφη πάπια Πεκίνου με το όνομα Scrooge McDuck, κάνει την πρώτη μικρή εμφάνισή της τον Δεκέμβριο του 1947 στο τεύχος #178 των “Four Color Comics”. Δημιουργήθηκε από το χέρι του Carl Barks, ύστερα από μια ελεύθερη ανάγνωση της ζωής του Ebenezer Scrooge στην ιστορία του Charles Dickens. Με τον καιρό, ο ρόλος του Scrooge μετατράπηκε από δεύτερο σε πρωταγωνιστικό, και έφτασε σήμερα να είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους χαρακτήρες της Disney.

Αρχικά, ο McDuck είχε σχεδιαστεί ως ένας άπληστος και μίζερος αντιήρωας, ακριβώς όπως και ο ήρωας του Dickens. Δημιουργήθηκε από τον Barks ως ανταγωνιστής του Donald Duck, αλλά στις επόμενες εμφανίσεις του άρχισε να παρουσιάζεται ως ένας οικονόμος και φιλάνθρωπος ήρωας, ο οποίος συνδυάζει την φιλανθρωπία με την περιπέτεια, τα ταξίδια και την εξερεύνηση. Το 1952, απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο στην σειρά “Uncle Scrooge”, η οποία συνεχίζει να κυκλοφορεί μέχρι και σήμερα. Πέρα από τις εικονογραφήσεις του δημιουργού του Scrooge, Carl Barks, εξίσου διάσημες είναι και αυτές του Don Rosa.

Διαβάστε το πρώτο μέρος του άρθρου εδώ
Διαβάστε περισσότερα σχετικά άρθρα εδώ

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply